Dilan Çin

Dilan Çin

AFET VE ACİL YARDIM ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN BESİNLER

AFET VE ACİL YARDIM ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN BESİNLER

Öncelikle güzel İzmir’imizde yaşadığımız acı olaydan dolayı hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyor ve herkese geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Bu deprem bize aslında hiçbirimizin bir depreme hazır olmadığını tekrar gösterdi. Deprem öncesi tedbirlerde olduğu kadar deprem esnasında ve sonrasında alınması gereken önlemler konusunda da bir hayli eksiğimiz var ne yazık ki. Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçlarınızı temin edebileceğiniz bir yere ulaşamayabilirsiniz veya küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu sebeple deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız bir acil durum çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir.

Acil durum çantaları; afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunması, ulaşabileceğiniz bir yerde bulunması ve sorumlu olduğunuz kişilerin de (bebekler, yaşlılar, engelliler, evcil ayvanlarınız) gerekli ihtiyaçlarını içermesi bakımından önem taşır.

Afet ve Acil Durum Çantasının İçerisinde Neler Olmalı?

  1. Önemli belgelerin fotokopileri

Kimlik kartları, tapu, sigorta, ruhsat belgeleri, zorunlu deprem poliçesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb.

  1. Giyecekler

İç çamaşır, çorap, yağmurluk gibi mevsime uygun koruyucu kıyafetler

  1. Hijyen malzemeler

Sabun ve dezenfektanlar, diş fırçası ve macunu, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, hijyenik ped

  1. Gıda
  2. Su

Her aile bireyi düşünülerek yeteri kadar su konulmalı

  1. Diğer malzemeler
  • İlk yardım çantası,
  • uyku tulumu veya battaniye
  • çakı, düdük, küçük makas
  • kağıt kalem
  • pilli radyo, el feneri ve yedek piller

Acil durum çantasında hangi besinler bulunmalı?

Afet çantamızın içinde yüksek kalorili, enerji veren, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen, dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar yer almalıdır.

Su; su yaşamsal bir gerekliliktir. Deprem sırasında hem sokaklardaki hem de evimize su getiren pek çok su borusunun kırılması beklenir. Bu  nedenle deprem çantanızda aile birey sayısını hesaplayarak muhakkak kişi başı olacak şekilde içme suyu bulundurun.

Kuruyemiş; kuruyemişler enerji verip tokluk hissi sağlamaları ve çantanızda çok fazla yer kaplamamaları sebebiyle zor durumlarda açlık hissini bastırmak için çok yardımcı olacaklardır.

Kuru meyveler; kuru meyvelerin çürüme, bozulma, ezilme gibi riskleri olmadığı için acil durum çantasında yer alabilirler. Kuru kayısı, incir gibi besinler tıpkı kuruyemişler gibi sizi zor zamanlarda enerjik tutacaktır.

Konserve yiyecekler; uzun süre dayanan ve tokluk hissi yüksek konserve yiyecekler deprem çantasında mutlaka bulundurulmalıdır. Çantanıza koyduğunuz konservenin son kullanma tarihine dikkat ederek, protein içeriği yüksek olan ton balığı ve barbunya gibi çeşitlerini tercih edebilirsiniz.

Bisküvi ve krakerler; çantaya kolaylıkla sığdırabileceğiniz bisküvi, çubuk kraker, etimek gibi yiyecekler de hem deprem sonrası açlığınızı bastırır hem de çantada bozulmadan uzun süre saklanır. Ayrıca krakerler tansiyonunuzu da dengeleyerek size büyük oranda yardımcı olur.

Meyve suyu; uzun süre açlık riski bulunan afetlerde kan şekeri ve açlık düzeyi büyük önem taşımaktadır. Vücudun enerji ve şeker ihtiyacını karşılayacak olan çeşitli meyve suları susuzluğunuzu gidermek, kan şekerinizi dengelemek için mutlaka deprem çantanızda olmalı.

Protein ve granola barlar hem küçük hem de zengin içerikli besinlerdir. Lif, kalsiyum, protein açısından zengin olup uzun ömürlüdürler bu sebeple acil durum çantanızda bulundurabilirsiniz.

Çantanızdaki gıdaların son kullanma tarihini aralıklarla kontrol etmeli, son kullanma tarihi geçmiş yada yaklaşmış gıdalar varsa bunları yenileriyle değiştirmelisiniz. Böyle bir afete bir daha hazırlıksız yakalanmamak dileğiyle tekrar çok geçmiş olsun. Deprem çantası hayat kurtarır.

Bu yazı toplam 3712 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilan Çin Arşivi