SAĞLIKLI KİLO VERME
Kilo verme eylemini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız ideal zaman aralığında ve herkesin gereksinimlerinin farklı olduğu bilincini oturtarak başarabilirsiniz. Daha önce çok kez kilo vermeyi ve diyet yapmayı deneyip kilo veremediyseniz sizin için doğru olmayan bir yol izlemiş olabilirsiniz. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için sizlerle bazı öneriler paylaşacağım;
- Öncelikle kilo vermeyi ne kadar istediğinize karar verin. Eğer bir şey için emek sarf etmiyorsanız onu gerçekten istemiyorsunuz demektir. Bu yüzden sizin için ne kadar önemli olduğunu düşünün ve –kendiniz için, sağlığınız için- çabalama fikrini benimseyin.
- Amacınız kısa süreli veya dönemlik diyetlerle kilo vermek olmasın. Sıkıcı, zorlu, aç bırakan diyetler ile sağlıksız kilo verip daha sonra eski yeme düzenine dönmek sizi yo-yo sendromuna sokabilir. Amacınız sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek olsun. Yaşam tarzı değişikliği zorlayıcı ama imkansız olmayan bir süreçtir.
- Kilo verirken sabırsız olmayın. Yavaş yavaş, etrafınızdakileri “sende bir değişiklik var sanki” dedirterek zayıflayın. Bu biraz sabır isteyen bir süreç olabilir. Unutmayın, hızlı verilen kilolar daha fazla miktarda size geri dönebileceği gibi yanında kronik hastalıkları da getirebilir.
- Güne erken başlayın. Vücudunuzu ve metabolizmanızı uyandırın.
- Günlük yaklaşık olarak 2 litre su içmeyi unutmayın. Su gereksiniminiz kilonuza paralel olarak değişkenlik gösterebilecektir. Günlük kilonuz başına 0,33 ml/kg su tüketebilirsiniz.
- Kahvaltısız güne başlamayın. Sabah yapılan kahvaltı ile vücudunuz, metabolizmanız çalışmaya başlayacaktır. Ayrıca gün içerisinde aç ve yorgun hissetmemek için kahvaltı en önemli silahımız.
- Her insan biriciktir ve ihtiyaçları farklıdır. Herkesin tüketmesi gereken öğün sayısı yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivitesine ve varsa hastalık durumuna göre değişebilir. Ancak öğün saatleriniz mutlaka düzenli olsun.
- Yemeklerinizde çeşitliliğe önem verin. Tekdüze beslenmeyi sürdürmeyin. Sadece karbonhidrat ve tahıllara dayalı beslenme; yüksek protein içeren karbonhidrattan kısıtlı beslenme; fazla miktarda fast-food tüketimi beslenmenizi tekdüze bir hale getireceğinden birçok temel besin öğesinden vücudunuz eksik kalacaktır ve metabolizmanızın yavaş çalışması gibi bir durumla karşılaşma olasılığınız artacaktır.
- Ekmeklerinizi beyaz ekmek yerine lif içeriği daha yüksek olan tam buğday, tam tahıllı, kepek, çavdarlı ekmek gibi esmer ekmekleri tercih edin. Bu ekmeklerin kalorileri neredeyse aynı olmasına rağmen besin içerikleri farklıdır. Bu yüzden ekmeği tamamen hayatınızdan çıkarmak yerine tükettiğiniz ekmek cinsini değiştirin çünkü karbonhidratlar vücudun ana enerji kaynağıdır.
- Öğünlerinize çorba, salata ve sebzeleri ekleyin. Bu besinler mide doygunluğu sağlayacaktır. Ancak yağlı, kremalı çorba ve salataları tüketmeyin.
- Günlük 3-4 porsiyon sebze meyve tüketin.
- Günlük beslenmenizde süt ürünlerine yer verin ve az yağlı olanları tercih edin. Yağsız (light) ürünler kalsiyum yönünden fakir olduğu için yarım yağlı süt ürünleri daha sağlıklı bir seçi olacaktır.
- Fiziksel aktivitenizi arttırın. Hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemeyin. Günlük 30-45 dakika tempolu yürümeye çalışın.
- Yatmadan 2 saat önce yeme işlemi bitmiş olmalı. Ana yemeklerinizi uyumadan en az 4 saat önce, ara öğününüzü ise en az 2 saat önce yemiş olmalısınız.
- Uyku sürenize dikkat edin. Günlük 6-8 saat uyuyun.
- Dengelemeyi öğrenin. Bir parça kurabiye yediniz diye diyetiniz bozulmadı tabi ki. Bu motivasyonunuzu ve diyetinizi bomasın. Bunun keyfini çıkarın ve diyetinize kaldığınız yerden devam edin.
Bu yazı toplam 3518 defa okunmuştur