Yeni bir kriz başlığı

Yeni bir kriz başlığı

 

 

‘’Felaket tellallığı’’ yapan bir başlık gibi oldu, kusura bakmayın başka şekilde daha iyi ifade edecek başlık oluşturamadım.

Kriz başlığının ana kaynağı elbette ki siyaset ve yeni hükümet formülü…

Soruyu baştan sorarak başlayalım,

Geçici hükümet kurulursa hangi partiye kaç bakanlık düşecek?

Yanıtı vermek gerçekten de zor.

"HDP ile aynı cümle içinde bile olmak istemiyoruz" diyen MHP, bilindiği üzere olası koalisyon formüllerine kapılarını kapatmıştı. İyi de, aynı MHP, 45 gün içinde hükümet kurulmazsa, Anayasa gereği kurulacak geçici hükümette HDP ile aynı kabinede yer almak zorunda kalabilecek.

Bu durumda AKP'ye 11, CHP'ye 6, MHP ve HDP'ye 3'er bakanlık düşecek.

Tabi, siyasi partilerin, istemeleri halinde geçici hükümette yer almama ve bu haktan feragat etme hakları da var. Böyle bir süreçte, MHP’nin muhtemel tavrı da bu yönde olabilir.

Yaşanabilecek olası sürece birlikte göz gezdirelim…

Anayasa’ya göre, TBMM Başkanlık Divanı oluştuktan sonraki 45 gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamazsa ya da kurulsa bile güvenoyu alamazsa Cumhurbaşkanı’nın, TBMM Başkanı’na danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi gerekiyor.

Yenilenme kararı Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra da seçim süreci başlıyor. Anayasa, bu şekilde seçime gidilmesi durumunda, mevcut hükümetin istifa etmesini ve Cumhurbaşkanı’nın geçici Bakanlar Kurulu kurmak üzere bir Başbakan atamasını öngörüyor. Bu durumda oluşacak geçici Bakanlar Kurulu’na Meclis’teki tüm partilerden; oranlarına göre bakan alınacak. Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Meclis içinden veya dışından; bağımsızlardan atanacak.

Siyasi parti gruplarından alınacak bakan sayısını, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz tespit ederek Başbakan’a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine Meclis içinden veya dışından bağımsızlar atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu, seçimlerin yenilenmesi kararının Resmi Gazete’de ilanından itibaren 5 gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak ve geçici Bakanlar Kurulu seçim sürecinde ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapacak. Partiler, isterlerse geçici hükümette yer almayarak bu haktan feragat edebilir. MHP , bu durumda HDP’yi gerekçe gösterip geçici hükümette yer almayabilir. Bu durumda da Anayasa’ya göre MHP’ye düşen bakanlıklar için Meclis içinden veya dışından bağımsız isimler atanacak.

Sonuç olarak, geçici hükümetin Bakanlar Kurulu dağılımı da öne çıkıyor.

4 Başbakan Yardımcılığı ile birlikte 25 bakanlık var. Mevcut tabloda AKP’ye 11, CHP’ye 6, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık düşeceği kesin. Oran hesaplamasında küsuratlar nedeniyle artan 2 bakanlığın hangi partiye verileceği de tartışma konusu olacak.

Ancak Adalet, Ulaştırma ve İçişleri bakanlarının bağımsızlar arasından atanması zorunluluğu dikkate alındığında, bir partinin koltuk sayısının azaltılması söz konusu olacak.

Başka bir seçenek de, 45 günlük süre sonuna kadar kullanılmadan, seçenek kalmadığı gerekçesiyle Meclis’te bir erken seçim kararı alınmasıdır. Bu durumda, ülkeyi seçime götürecek olan da mevcut hükümet olur. Bunun için Cumhurbaşkanı’nın seçimlerin yenilenmesine karar vermesi yerine, TBMM Genel Kurulu’nun toplanarak erken seçim kararı alması gerekiyor.

Görüyor musunuz yeni kriz başlığımızı ?

Şimdilerde, siyasi kulislerin bu denklemleri analiz etmekle yoğun olduğu gerçeği var. Halkın gündemiyle siyasetin gündemi arasındaki bu açı kapatılamadığı sürece, ne bu hükümet ne de başkaları gerçekten halkın hükümeti olma hakkını bulamayacaktır.

Bu durumda da, hem yönetenler hem de yönetilenler kriz başlıkları altında debelenip duracaktır.

Seçimin tek başına çare olmadığını, yeniden ve kurucu-devrimci bir iradeye ihtiyaç olduğunu gösteren o kadar çok somut veriye sahip olduk ki, mesele kararlı olmak, adım atmakta…

 

 

Bu yazı toplam 166 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi