Köleliğe hazır mısınız ?

Köleliğe hazır mısınız ?

 

 

Hükümet, sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin “modern kölelik” olarak nitelediği kiralık işçi düzenlemesini Meclis'e sevk etti. Meclis'e gönderilen tasarı, sendikaların uzun yıllardır itiraz ettiği skandal düzenlemeler içeriyor.

Tasarı, özel istihdam bürolarına ‘geçici iş ilişkisi' kurma yetkisi veriyor.

Buna göre;

Özel istihdam bürosu, işverenle ‘geçici İşçi sağlama sözleşmesi' yaparak bir işçisini bu işverene kiralayabilecek.

İşçi kiralamaya, ev hizmetleri ve mevsimsel tarım işlerinin yanı sıra işletmenin iş hacminin öngörülemeyen ölçüde artması ve dönemsellik arz eden iş artışları gibi durumlarda da izin veriliyor.

Böylece, işçi kiralamanın kapsamı çok geniş tutularak hemen hemen bütün işler bu kapsama sokuluyor.

Kamu kurumları ile madenler kapsam dışı tutularak buralarda Kiralık İşçiye izin verilmiyor. Daha önce mevsimlik tarım işlerinde çalışanlar ile askere gidenlerin ve doğum yapan kadınların yerine özel istihdam bürolarından eleman kiralanmasına imkân veren düzenleme yapılmıştı. Şimdi ise düzenleme bütün alanları kapsayacak şekilde genişletildi.

10 işçinin altında işçi çalıştıran firmalar, tamamını kiralama yöntemiyle çalıştırabilecekler. Büyük işletmeler içinse kiralanan işçi sayısı, kadrolu işçilerin dörtte biri kadar olabilecek.

Sendikaların ‘kölelik düzeni' olarak ifade ettiği düzenlemeyle istihdam büroları işçi üzerinden kâr sağlayacak.

Özel istihdam bürosu, kendisinden işçi talep eden firmalara işçi servis edecek. İşçi ihtiyacı olan fabrikalar, kadrolu işçi çalıştırmak yerine özel istihdam bürolarından diledikleri sayıda işçiyi, belli gün ya da saat için kiralayacaklar. Kiralanan işçinin, süresi dolduğunda o fabrikayla ilişiği kesilecek. Bu durumda işçi, bağlı olduğu özel istihdam bürosunun kendisini yeni bir işverene kiralamasını bekleyecek.

İşçinin belli bir adresi, semti, bölgesi olmayacak. Bir işyerinde üç ay, diğerinde beş ay, öbüründe 10 gün çalışmak zorunda kalabilecek. İşçi, beğenilmezse kiralandığı büroya geri gönderilecek.

İşçi kiralama sisteminde çalışanın maaş, kıdem tazminatı, iş güvenliği, sigorta primi gibi yükümlülüklerini işveren yerine özel istihdam büroları üstleniyor.

İstihdam büroları aracılığıyla işe alınma süresi 8 aydan fazla olamayacak. Tasarı ile işverenin çalıştırdığı bir işçiyi başka bir işverene kiralaması konusundaki süre sınırlaması da kalkıyor.

2012'de yapılan düzenleme ile işverene, bir işçiyi yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılması koşuluyla başka bir işverene kiralamasına imkân tanınmıştı. Ancak firmaların birbirlerine işçi kiralamasına 6 ay sınırı konmuştu. Şimdi bu sınırlama kalkıyor. Firmaların birbirlerine işçi kiralaması, kendi aralarında yapacakları sözleşme süresinde devam edebilecek.

Sendikalar, getirilmek istenen yeni düzeni ‘işçi simsarlığı' ve ‘modern kölelik' olarak niteliyor. Kiralık işçi çalıştıracak işveren, bu pozisyonlar için daimi istihdama yanaşmayacak. Bu durumda kadrolu istihdam azalacak. Çalışanlar açısından iş güvencesi ortadan kalkacak.

Tam bir kölelik düzeni, köleliğe hazır mısınız ?

Çalışanların yıllardır örgütlü olarak verdikleri mücadele sonucu elde ettiği kazanımlar, sözde demokratik teamüller gözetilerek yapılan yasal düzenlemeler yoluyla ellerinden alınıyor.

Yeni bir mücadele dalgası (hem de en sert biçimiyle) yaşanmadan bu köleliği çağrıştıran yeni çalışma düzenini tersine çevirmek olası değil.

Çalışanlar ve tüm emekçiler açısından, ‘’tarihi direnenler yazar’’ sözünün anlamına uygun yeni kazanımlar yaratmaktan başka çare kalmamıştır.

Soruyu, bu kez başlıkta olduğu gibi değil, biraz değiştirerek sorayım,

Kölelik düzenine karşı sık ve kararlı adımlar atmaya hazır mısınız ?

 

 

Bu yazı toplam 181 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi