‘ACİL’en kulak verilmeli
Çoğunlukla, sorunları kamuoyunun önüne pek gelmez ve tartışılmaz. Tartışılırsa da, sınırlı bir alanda kalır ve çözüm sağlanırsa ruhunuz duymaz, sağlanamaması halinde meslek örgütleri ayaklanınca haberdar olursunuz.
Hekimlerin, özellikle de Aile Sağlığı Merkezi’nde (ASM) görevli aile hekimlerinin durumunda söz ediyorum…
Onları ilgilendiren kanunda yapılan değişiklik, ‘’acil servislerde nöbet görevi verilmesi’’ düzenlemesi getirdi. Kanunda belirtilen yerlerde haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında ayda asgari 8 saat, ihtiyaç halinde ise bu sürenin üzerinde nöbet görevi verilir biçimindeki düzenleme onları kızdırdı.
Tepkiler de bundan sonra artmaya başladı, haklı olarak…
Meslek örgütleri, düzenlemeyi, ‘’Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanlarına ACİL SERVİS NÖBETİ GÖREVİ verileceği ve tek taraflı olarak görevlendirmeler yapılacağı’’ yönünde yorumluyor. Haksız da sayılmazlar. Çünkü, bu durumdaki hekim ve sağlık personeli, kendisine kayıtlı nüfus hakkındaki görev ve yetkilerini ASM’de yerine getirmekle yükümlü. Bakanlık, eğer ‘’sağlık personelinin verimli ve etkin şekilde çalışabilmesini temin etmek’’ istiyorsa, sağlık çalışanlarına ekstra işler yüklemek ve iş yoğunluklarını artırmak yerine, görevi alanı dışında başka işlerde çalıştırmamalıdır. Kaldı ki, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 45. Maddesi, “Hiçbir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz’’ demektedir.
Kocaeli’ndeki yönetici hekimler, almış oldukları eğitim ve hekimlik mesleği dışında başkaca işlerde görevlendirmektedir. Bu durum, insan gücünün verimli ve etkin şekilde kullanılabilmesinin önünde engel teşkil etmekle beraber, zaten yetersiz olan sağlık çalışanlarının iş yükü daha da artmaktadır. Bu yetmiyormuş gibi, bir de aile hekimleri ve ASM elemanlarına nöbet tutturulmak isteniyor. Bunu da, tepkiyi azaltmak için ‘’gönüllülük esası’’ ve ‘’yüksek ücret’’ ödemek suretiyle isteyene nöbet yazılması biçiminde uygulamaya koyuyorlar.
Söz konusu husus Anayasa ile korunan ‘’dinlenme hakkının’’ ve ‘’zorla çalıştırılma yasağı’’nın ihlalidir.
Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanı Hizmet Sözleşmesi hükümlerinde, ‘’sözleşme süresinde görev yapılan birim dışında farklı bir birimde geçici olarak görev yapılacağı’’ hususuna yer verilmemiştir. Tutturulacak nöbetler ASM dışında ifa edileceği için idare tarafından yazılan nöbetler bir nevi geçici görevlendirmedir. Sözleşmede belirtilmeyen bir husus ile ilgili görevlendirme yapılması veya ASM dışında NÖBET TUTTURULMASI hukuk ilkeleri ile çelişmektedir.
ASM’ler dışında nöbet görevlendirmesi, hizmetin sunumunda ortaya çıkması olası kusur, ihmal veya tedbirsizlik nedeni ile büyük zararlara yol açabilir. Bu yüzden, ‘’Hastane Acil Servislerinde tutturulmak istenen acil nöbetine hayır’’ söylemine itibar edilmeli, ‘acil’en meslek örgütlerinin sesine kulak verilmelidir.
Yarın, gecikmiş olunabilir…