PROFESYONEL DOĞMUYORSUNUZ…
Ağzımızdan düşmez “profesyonellik, kalite ve entelektüel” benzetmeleri. Herkes de kendine kolaylıkla yakıştırır bu nitelikleri. Acaba gerçekte nedir profesyonel düşünmek ve davranmak, bunu yazmak istedim. Kendinizi de etrafınızı da test edin, bakalım ne kadar profesyoneliz iş hayatımızda ya da gündelik yaşamda?
Bir profesyonelin sahip olabileceği ve başarısını destekleyen nitelikler;
1. Tutku
Mesleğinize tutkuyla bağlı olmak, motivasyonunuzu korumanıza ve görevlerinizi yerine getirmeye odaklanmanıza yardımcı olabilir. İşinizin hedeflerine şevkle yaklaştığınızda onları daha keyifli de bulabilirsiniz. Görevleri başarıyla tamamlarken hissedebileceğiniz heyecan, becerilerinizi geliştirmeniz ve kariyerinizde daha da ilerlemeniz için size ilham verebilir. Bu, mükemmel bir iş ahlakı geliştirmenize ve yüksek kaliteli işler sunmanıza yardımcı olabilir. Tutku aynı zamanda size, pozisyonunuzda başarılı olmak için gerektiğinde risk alma güvenini de verebilir.
2. Hırs
Hırslı çalışanlar genellikle bir işletmenin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için günlük görevlerini aşmaya hazır ve isteklidir. Hırslı çalışanlar genellikle kariyerlerinde büyüme ve yönetim düzeyindeki rollere ulaşma arzusuna sahiptir. Hırs, çalışanların bir profesyonellik düzeyi oluşturmasına, liderlik yeteneklerini sergilemesine, yenilikçi düşünceyi teşvik etmesine ve işyerinde ilerleme kararlılığını göstermesine yardımcı olabilir.
3. Öğrenme isteği
İş ortamındaki potansiyel değişiklikler nedeniyle kariyerinizde ilerlerken uyum sağlamak çok önemlidir. Başarı, işyerinde merakı ve becerilerinizi ve niteliklerinizi geliştirme arzusunu gerektirir. Öğrenmeye istekli olmak, yöneticiye bağlılığınızı ve şirkette büyüme veya ilerleme arzunuzu gösterebilir.
4. Adanmışlık
Bir işe veya role güçlü bir bağlılık duygusu, bağlılığın ayrılmaz bir bileşenidir. Kendini adamış çalışanlar genellikle işlerine daha fazla zaman ve çaba ayırmaya isteklidirler. Güçlü bir iş ahlakının ötesinde, bir profesyonelin bağlılığı, becerilerini geliştirmek için yapıcı geri bildirimleri benimsemeyi içerebilir.
5. Sabır
Hoşgörülü olmak ve özdenetim sergilemek, yeni zorluklara göğüs germe ve kariyerinizi benimseme kapasitenizi artırır. Sabır, sizi elinizden gelenin en iyisini yapmaya ve çok fazla stres yaşamadan verimliliği artırmak için anlamlı kararlar almaya teşvik edebilir.
6. İletişim
İletişim becerileri başkalarıyla çalışırken değerlidir. Etkili bir iletişimci genellikle iş arkadaşlarının işteki fikirlerini ve isteklerini paylaşmalarına ve gerçekleştirmelerine yardımcı olabilecek aktif bir dinleyicidir.
7. Cesaret
Cesur bireyler, verimsiz duyguların üstesinden gelme yetenekleri nedeniyle işyerinde başarılıdırlar. Bir zorlukla karşılaşıldığında proaktif bir şekilde tepki verirler ve cesaretleri, başkalarının zorlayıcı bulabileceği görevleri tamamlamalarına olanak tanır.
8. Dürüstlük
Dürüst bir çalışan olmak, rahatsız edici olsa bile fikirlerinizi iş yerindeki diğer kişilerle samimi bir şekilde paylaşmayı gerektirir. Bu, hem kendiniz hem de işyeri için çalışma ortamınızı iyileştirmeye yardımcı olmanın anahtarıdır.
9. İyimserlik
Kariyerlerine iyimserlikle yaklaşan çalışanlar, genellikle iş görevlerini şevkle ve verimli bir şekilde yerine getirirler. Bir çalışan olumlu bir tutum sergilediğinde zorlu durumlarda olumlu ve yapıcı düşünme olasılığı daha yüksektir. Gelişmiş bir iyimserlik duygusuna sahip olmak, engelleri aşarken sakin kalmalarına da yardımcı olabilir. İyimser olmak aynı zamanda ekip üyelerini motive etmeye de yardımcı olabilir.
10. Güven
Özgüven sizi hem iş yerinde hem de iş dışında kendi potansiyelinize inanmaya motive eder. Kendine güvenen bireyler, kariyerlerinde başarılı performans gösterme kapasitelerinin farkına varabilirler. Kendine güvenen profesyoneller genellikle kariyer fırsatlarından yararlanır çünkü her duruma uyum sağlama ve üretken olma yeteneklerine güvenirler.
11. Disiplin
Profesyonel başarı için çabalarken disiplinli olmak, hedeflerinize odaklanmanıza yardımcı olabilir ve size zorluklarla başa çıkmanız için zihinsel dayanıklılık kazandırabilir. Motivasyon seviyeniz düşük olsa bile sizi sıkı çalışmaya motive eden şey budur. Öz disiplin aynı zamanda davranışlarınızın sorumluluğunu almayı ve iş arkadaşlarınızla profesyonel bir tutum sergilemeyi de içerir.
12. Zamanı yönetmek
Zamanındalık, görevleri verimli bir şekilde tamamlamanın kalitesini ifade eder. Bu, zaman yönetimi becerileri gerektirir.
13. Empati
Empati, diğer insanların duygularını tanıma ve duyarlılık yeteneğini tanımlar. Empatik bireyler sıklıkla iş arkadaşlarıyla ilişki kurabilir ve sağlıklı bir çalışma ortamını teşvik edebilir. Empati aynı zamanda liderler için de önemli bir beceridir; dolayısıyla bir yönetim pozisyonuna ulaşmak istiyorsanız, bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olabilir.
14. Sezgi
Sezgi gelecekteki bir sonucu tahmin etme yeteneğini tanımlar. Sezgileri olan profesyoneller genellikle problem çözme ve risk yönetimi gibi becerileri geliştirmede daha iyidir. İşyerindeki sorunları önceden tahmin etmek, bunları azaltabilmenizi veya daha büyük bir sorun haline gelmeden önce proaktif olarak çözümler geliştirebilmenizi sağlar. Sezgiye sahip profesyoneller üretken bir çalışma ortamının korunmasına yardımcı olabileceğinden, bu işverenler için bir değerdir.
15. Yaratıcılık
Yaratıcı bireyler sıklıkla görevlerini tamamlamanın yaratıcı yollarını bulabilirler. Kurumlar genellikle bu kaliteye sahip profesyonellere değer verir çünkü yaratıcı bireyler yeni fikirler icat eder ve ekiplerinin karşılaşabileceği sorunlara alternatif bir bakış açısı sunar. Yaratıcılık, teknoloji, finans ve hukuk gibi eleştirel düşünmeyi gerektiren birçok sektörde de faydalıdır.
SONSÖZ:
Bir profesyonel olarak yeni nitelikler geliştirmek için, bu yeteneklere sahip profesyonellerin bunları nasıl kullandığını anlamak için araştırma yapabilirsiniz. Bu size bunları kendiniz nasıl geliştirebileceğiniz konusunda bir fikir verebilir. Gelişim yolculuğunuzu takip edebilmek için ilerlemenizi izleyin. İlerlemenizi izlemek için periyodik öz değerlendirmeler yapın ve meslektaşlarınıza çalışmanızda herhangi bir değişiklik fark edip etmediklerini sorun.
Daha fazla nitelik geliştirmek için yeni hedefler belirlemek yerine, kariyerinizde ilerlemek için doğal olarak sahip olduğunuz niteliklerinizi kullanın. Kişiliğinizi göz önünde bulundurun ve başarılı olabileceğiniz bir kariyer seçmenize yardımcı olacak araştırma yapın. Unutmayın, profesyonel doğmuyorsunuz, sonradan profesyonel oluyorsunuz…