Olumsuzluklar ve bazen de güzel şeyler (2)
Dün olumsuzluklara değinip, güzel şeylere geçmiştim ki, bu konuya özel bir yer ayırmam gerektiğini düşündüğüm için bugüne bıraktım.
Mesele, ekmek meselesi…
Valilik eliyle mahkemelere yansıyan ekmek fiyatı konusunda güzel bir haber aldık ve biraz olsun yüreğimize su serpildi..
Bilindiği üzere, ekmek, günlük yaşamımızda temel beslenme maddelerimizden biri. Fiyatı ise özellikle yoksul ve emeğini satmaktan başka geliri olmayan kalabalık nüfuslu ailelerin belini büken bir sorun.
O nedenle, ekmeğe yapılan her zam, tereddüt ve endişeyle karşılanıyor…
Ekmek konusunda insaflı ve akıllı hesaplara dayanan fiyat belirleme politikasında ısrar eden yöneticiler çıkması, bir nebze olsun nefes alabilen kent halkının şansıdır.
Tartışma konusu olan ekmek fiyatı için, bilindiği üzere son sözü mahkeme söyledi… Fırıncılar Odası Yönetim Kurulu'nun 15 Ekim 2015’te aldığı zam kararının, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nce 6 Kasım 2015’te onaylanması üzerine 250 gram ekmek 1 lira 25 kuruştan satılıyordu. Bu fiyata itiraz eden Valilik, kararı mahkemeye taşıdı ve itirazı haklı bulunarak, 250 gram ekmeğin 1 liradan satılmasına karar verildi.
Kent halkının genel gelir seviyesi dikkate alındığında, ekmek fiyatına yapılan yüzde 25’lik zammın fazla olduğunu görmek için çok zeki ya da muhalif olmak gerekmiyor.
İlk defa bir mülki idare amiri bu konuda mahkemeye gidip fiyatın fazlalığını tescil ettiriyor ve eski fiyattan satış yapılması yönünde karar çıkartılmasına önayak oluyor.
Kentini, insanını, sosyal ve ekonomik koşullarını iyi tahlil ederek gereğini gerektiği gibi yapan idareci konumundaki isimlere, nihayetinde başarılı olamasalar bile halk adına teşekkür etmek gerekiyor.
Ama, o da ne ?
Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, “Mahkeme kararı kesin. Bugünden (23 Eylül Cuma) itibaren tüm fırıncılara karar tebliğ edildi. Ekmeğin satışı 1 TL’den olacak. Konuyla ilgili şu an mahkemeye başvurma durumumuz yok. Yeni tarifeyi vali beyle görüşüp belirleyeceğiz” demesine rağmen, yeni fiyatı birkaç gün dikkate alan olmadı.
Yani, birkaç gün 1 TL’den ekmek satan ne fırın var ne de bayi bulunabildi.
Ancak, sonra Valilik’ten uyarı geldi ve bu uygulamaya uymayanların bildirilmesi halinde ceza kesileceği belirtildi.
Mahkeme kararının arkasından dolanmaya çalışan fırıncılar, yeni bir ayarlama talebinde bulunacak ve ekmeği 1.25 TL’den satmanın yollarını arayacak.
Nasıl mı ?
Sermaye yasalarının esnekliğinden yararlanarak...
Fırıncılar Odası, 300 gram ekmeği 1.25 TL’den satmak isteğini birkaç gün önce Esnaf Odaları Birliği’ne iletti. Bu talep muhtemelen kabul edilir ve kent halkının ucuz ekmek serüveni de sona erer.
Kabul edilmezse ne olur ?
Bu sorunun yanıtı, ‘’Elbet bir yol bulurlar’’ olacak. Çünkü, en küçüğünden en büyüğüne herkesi ilgilendiren böylesi hayati öneme sahip bir konuyu çözümsüz bırakamazlar.
Bu arada, yeri gelmişken söylemeliyim.
Kentin mülki amirinin aynı duyarlılığını, ekonomik yaşamın diğer alanlarında, sosyal ve siyasal yaşam için demokratik hakların kullanımında göstermesini de bekliyorum. Özellikle de, OHAL yetkilerine sığınmadan, kent dinamiklerinin demokratik haklarının kullanımının önünü tıkamamasını.