Kısa süreli de olsa işkence
Uzun yıllardır, kaba ifadeyle otoyol diye bildiğimiz İstanbul-İzmit arasındaki Transport Europen Motorway (TEM) geçişinin rahatlığına alıştık. Şimdi, TEM’in Körfez-Gebze arası bakıma alındı.
Ankara istikametindeki viyadüklerin onarım çalışması yapılıyor. Bu nedenle de, geçen hafta Pazartesi’den itibaren ulaşıma kapalı tutulan bu geçiş dolayısıyla, iki kent arasındaki ulaşım açısından büyük sıkıntı yaşanıyor. Malum, tren seferleri de yok.
Hızlı Tren için çalışmanın yapıldığı tarihlerde TEM’in bu bölümünün de bakıma alınması, insanlara işkence yapmaktan öte bir anlam taşımaz. Ama, insan odaklı düşünecek yöneticiler nerede ? İş yapıyor görünmek için, ekonomik ve toplumsal planlamaya dönüp bakmak bile umurlarında değil sözde yetkililerin.
İzmit’ten Gebze’ye gelmek ya da İstanbul’a gitmek istiyorum. Yandığımın resmidir. TEM’in yapımında araç sayısı onda bir oranındaydı anımsarsınız. Ama, o haliyle bile dinamit atma sırasında yolda 2-3 saat beklerdik. Şimdi, araç sayısı bu kadar artmışken, yıllar sonra plansızlık yüzünden yine yollarda beklemeye mahkum bırakılıyoruz.
Zaman kaybı,
Enerji kaybı,
Ekonomik kayıp,
Psikolojik yitirmeler…
Bunlar, ilgili ya da yetkili kişilerin umurunda değil. Nasıl olsa karar almışlar, işkence de olsa halk katlanır. Ne de olsa BOYUN EĞME alışkanlığını edilmiş bir halk var.
Vurun abalıya misali, onarım çalışmaları süresince Körfez-Gebze arasında D-100 karayolu kullanılacak. Eski dostun misafirperverliğine sığınacağız…
Ama, gelin görün ki, özellikle Gebze turnikelerinin bulunduğu noktadan sabah ve akşam saatlerinde doruğa ulaşan trafik sıkışıklığı, D-100 karayolunun Gebzde çıkışından Körfez’e kadar devam ediyor. Özellikle akşamüzeri saatlerinde bölgeyi iyi bilenler 3-4 saati bulan sıkışıklığa takılmamak için tek alternatif olan eski İstanbul yoluna yöneliyor.
Başka yapacak bir şey de yok zaten. İşkenceyi daha az hissetmek için alternatif tek istikamet bu yol.
Bu yol, D-100 ve TEM öncesi zorunlu güzergahtı. Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi’nin oradan Karayakuplu, Sevindikli, Denizli, Mollafenari üzerinden Gebze, oradan Sultanbeyli ve Üsküdar.
Oradan da nereye isterseniz oraya…
Bu arada, Karayolları, çalışmanın 24 Temmuz’da, Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan ise 20 Mayıs’ta biteceğini açıklamıştı. Hangisine inanalım dersiniz ?
İşkence, daha nasıl olabilir ki ?