Haberiniz var mı ?
Türkiye, 7 Haziran akşamı kaos ortamına sürüklenmiştir. AKP rejiminden devasa bir dış borç yükü kalmıştır geriye. Kim ya da kimler iktidar olursa olsun, bu borç yükünü yönetmek zorunluluğu vardır. Hem de yelken şişirecek bir rüzgâra yardım görmeden.
Peki, bu borçtan haberiniz var mı ?
Benim en azından yeterince yoktu, çünkü ekonomik verileri izleyip bir karara varmak için yeterli veri tabanı oluşmuyordu. Ekonomideki çok sayıda gelişme, manüpile edilerek biz sunuluyor, o yüzden de gerçekleri tam olarak göremiyorduk.
Eminim ki, siz de aynı durumdasınız…
Ancak, Türkiye’nin güvenilir ekonomistleri, bu sarmalı çatlattı ve gerçekleri sergiledi.
Türkiye’nin 2014 sonu dış borç stoku 403 milyar doları buldu. AKP rejimi devraldığı 2002 sonunda bu, 130 milyar dolardı.
Yani, dış borç stokundaki artış yüzde 210’u buldu…
Demek ki, AKP rejiminde borç dağının üstüne 273 milyar dolar daha eklenmiş.
Hal böyleyken, ‘’Dünyanın en güçlü ekonomilerinden biriyiz’’ ve ‘’Krizlerden etkilenmedik, bizi teğet geçti’’ yalanlarıyla idare edildik yıllarca.
Toplam dış borcun üçte biri yani 132 milyar doları devletin ve Merkez Bankası’nınmış…
Adaletsiz vergi sistemi, dolaylı vergi düzeni ve 30 yılda toplamı 65 milyar doları bulan, yüzde 80’i de AKP döneminde gerçekleştirilen özelleştirmeler sayesinde kamu borcu ikinci planda kalıyormuş…
Kamunun dış borç yükü, halkın sırtına faturalar bindiği ve kamu varlıkları fütursuzca çoğu da yandaş sermayedarlara aktarıldığı için ikinci plana düşmüş durumda. Kamunun üstlenmediği dış borcu ise özel firmalar üstlendi.
Bu da, özelleştirme için gerekli ödemelerin dışarıdan borçlanarak yapılmasından kaynaklanıyor.
Eminim, bundan da haberiniz yok, benim de yoktu…
Esas borcu sırtlanan özel sektöre gelince.
2014 sonu itibariyle 270 milyar dolarlık özel sektör dış borcu, toplam dış borçların yüzde 67’sini oluşturuyor. Yani üçte ikisini. Oysa AKP iktidara geldiğinde bu tutar 50 milyar dolar bile değildi ve dış borcun üçte biriydi.
Neden ?
Çünkü, özelleştirilen KİT’lerin çoğu dış borç ile alındı. Dış borç taksitlerini kapatmak için kısa vadeli borçlanmaya yüksek faizler vererek katlanmak zorunda kalan özel sektör, gittikçe sıkıntıya düştü.
Anlayacağınız, durum iç açıcı değil…
Merkez Bankası, Mart 2015 itibariyle vadesi 12 aydan az borçların toplamını 164 milyar dolar olarak açıkladı.
Bu, gerçekten de tedirgin edici çok yüksek bir meblağ.
Demek oluyor ki, özel sektör, önümüzdeki 12 ay içinde 164 milyar dolar bulup borçları ödeyecek. Başka çaresi yok.
Özet olarak, 8 Haziran itibariyle 12 ayda çevrilmesi gereken 165 milyar dolara, yani toplamın yüzde 40’ına ulaşan bir borç kamburu nasıl giderilecek, bilen yok.
Durumdan benim yeni haberim oldu, sizin haberiniz var mı ?
Birlikte yoksullaşmamız sürecek de, onun için soruyorum…