GELECEK PLANINIZ VAR MI?
“Ağaç dikmek için en iyi zaman 20 yıl önceydi. İkinci en iyi zaman ise şimdi.”
Dijital hayatımızın çılgın temposu baş döndürücü değil mi? Sürekli hareket halindeyiz! Yapacak çok şey, görülecek insanlar ve gidilecek çok yer var. Elbette hepimiz gelecek günlere hazır olmak isteriz, ancak çoğu zaman geleceğimizi planlamayı erteleriz. Önceliğimiz “şuandır”. Özellikle profesyoneller, kariyerlerini oluşturmaya o kadar odaklanmışlardır ki, o kariyerin arkalarında kalacağı bir zaman hakkında düşünmeye ne zamanları ne de eğilimleri vardır. Onlara göre bugünden sonrası uzak bir gelecekte belirsiz bir hayaldir. Planlama, tasarruf ve yatırım yapmak için son dakikaya kadar beklenir. Diğer bir taraftan, günümüzde geleceğimizi planlama fikrinin ayakları yere basan bir düşünce olmadığını da biliyoruz.
Ama yine de bazılarımız için geleceklerinin sorumluluğunu almasına yardımcı olacak bazı stratejiler sunabilirim;
Acilen bir plan yapın…
Doğru hedefleri belirlemek, bu hedeflere ulaşmak için yazılı planınızı geliştirmek ve gereken eylem adımlarını uygulamak, daha sonraki yaşamda başarı ve başarısızlık arasındaki tüm farkı yaratabilir. Bir plan yaparsanız, birikimlerinizi oluşturmak için daha fazla motive olacaksınız.
Hedeflerinizi sadece güvendiğiniz kişilerle paylaşın...
Bunu yapmak, hedef belirlemenin kritik bir bileşenidir. Hedefleriniz etrafınızda sohbet etmenizi sağlar, böylece onlara ulaşmak için ihtiyaç duyduğunuz iç görü ve bilgiye kolayca erişebilirsiniz. Hedeflerinizi gerçekleştirme konusunda sizi başkalarına karşı sorumlu kılar ki bu güçlü bir motive edicidir.
Kararlarınızı tekrar ayarlayın…
Bunları ya hep ya hiç şeklinde koyarsanız, bu çok zor olabilir. "Her hafta gelirimin yüzde 30'unu biriktirip yatırmaya başlayacağım" veya "Her sabah spor yapacağım" gibi kararlar vermekten kaçının. Bu kararlar o kadar katıdır ki, bu mutlaklardan saparsanız, kendinizi bir başarısızlık gibi hissedebilirsiniz. Bunun yerine, ilerlemenizi sağlayacak gerçekçi hedefler belirlemeyi deneyin.
İleriye doğru küçük adımlar atın…
En büyük hedeflerinize ulaşmak göz korkutucu görünse de, küçük adımlar attığınızda hedeflerinize ulaşılabilir. Yol aldıkça planınıza yeni hedefler eklemek daha kolay hale gelir. Ayrıca başardığınız büyümeyi sürdürmek daha kolay olacaktır.
Mutlak sabırlı olun...
Hedefleriniz, bir amaç ve yön duygusu sağlar, ancak geçmiş alışkanlıklara geri dönmek ve kararlarınızı bırakmak da kolaydır. Hedefleriniz zor göründüğünde vazgeçmek yerine, alternatif bir faaliyet seçerek, planınızı değiştirme fırsatını kullanın.
Gerçekçi düşünün.
Denge anahtardır. Birçok kararınız uzun vadede sürdürülebilir olmayabilir. Kararlarınızın ayakları yere bassın.
Biraz risk almaktan korkmayın...
Konfor alanınızın dışına çıkmak bazı riskleri almayı içerebilir. Unutmayın, zamanınız var: Geçmiş hatalardan ders çıkararak risk almayı deneyin.
20'li yaşlardayken, geleceği planlamak anlamsız bir görev gibi gelebilir. Kariyerden evliliğe, emekliliğe kadar her şey diğer insanların başına gelen sıradan şeyler gibi görünebilir. Aslında bu tam olarak geleceği planlamanız gereken zamandır, çünkü tüm dünya sizin emrinizdedir ve bundan yararlanmalısınız.
Bir plan yapmanın zor olduğunu biliyorum, özellikle de hayatında ne yapmak istediğini bilmiyorsan. Anlıyorum, çünkü her beş dakikada bir fikrini değiştiren sayısız kişileri eğittim uzun yıllar. Bir an Güney Amerika’da bir çiftlikte çalışmak isteyen ve bir sonraki an bir deniz fenerinde yaşayıp bir roman yazmayı tercih eden... Geleceğinizi planlamanın bir parçası, ne olursa olsun, geleceğinizin tam olarak nasıl görünmesini istediğinize karar vermektir.
Tabii ki, hedefler yol boyunca değişebilir ve inanın sıklıkla değişir ve bu olduğunda, planlarınızı değiştirmek için biraz zaman ayırmanız gerekir. Gelecekte ne yapmanız gerektiğine dair "doğru" bir cevap yok, ancak sizin için neyin önemli olduğuna karar verdiğinizde, bu hedeflere ulaşmak için
atabileceğiniz adımlar olabilir;
Başarmak istediğiniz şeylerin bir listesini yapın,
Hayatınızın kendi yolunda gittiğini hayal edin,
Bir tasarruf hesabı açın, çünkü hepimizin paraya ihtiyacı var,
Ayrıca özel hayat sigortası yaptırabiliyorsanız yaptırın,
Yardım etmek isteyen insanlarla kendinizi çevreleyin, siz de yardım edin,
Herhangi bir köprüyü yakmayın…
En bağımsız ve azimli insanlar bile zaman zaman biraz yardıma ihtiyaç duyar. Aldığım hemen hemen her işin oldukça iyi ağ kurma becerileri gerektirdiğini keşfettim, bu yüzden eski profesörler ve eski patronlarımla iletişim halinde olduğum için memnunum. Zor olabileceğini biliyorum, ancak sırf bu nedenle olsa bile köprüleri yakmamaya çalışın. Yardım için geçmişinizden bazılarına ne zaman ulaşmanız gerekeceğini asla bilemezsiniz.
Geleceğinizi planlamak kafa karıştırıcı olabilir ve hedefleriniz çoğu zaman düpedüz imkânsız görünebilir. Ama her şeyi planlamak için biraz zaman ayırın, biraz para biriktirin ve kendinizi doğru insanlarla kuşatın. Hayatta gitmek istediğiniz yere ulaşmak için daha büyük bir şansınız olacak…
Gelecek yolunuzda, Sadun Boro’nun (Dünyanın çevresini 1965-1968 yılları arasında eşi ve Kısmet adlı yelkenli teknesiyle dolaşan ilk Türk denizcidir.) dediği gibi: “Rüzgârınız kolayına, denizleriniz sakin, neşeniz daim olsun”