Dilek ALP

Dilek ALP

Bİ'KAHVE İYİ GELİR...

Bİ'KAHVE İYİ GELİR...

Kahvenin her türü hayatımızın ne kadar içinde değil mi? Coğrafyaya göre lezzeti, içim şekli, pişirim teknikleri, yüklenen anlamları ne kadar da değişiyor. Hayatımıza ne kadar çok deyim katmış;

Berberin solumazı, tellağın terlemezi, kahvecinin söylemezi…

Bir acı kahvenin kırk yıl hatırı vardır…

Köylünün kahve cezvesi karaca amma sürece…

Kahve dövücünün hınk deyicisi…

Gönül ne kahve ister nede kahvehane, gönül bir dost ister kahve bahane…

Kahve cehennem kadar kara, ölüm kadar kuvvetli, sevgi kadar tatlı olmalı…

Kahve kendiliğinden bir dildir…

Bir kere güzel bir kahve içtiyseniz bir daha asla geri dönemezsiniz…

Hissiz kalmaktansa kahveyle acı çekmeyi tercih ederim…

Bana göre dünyanın en güzel icatlarından bir tanesi taze kahve kokusudur…

Hakkında sayısız hikâye anlatılıyor. Dünya çapında yetiştirilen kahve, mirasının izini yüzyıllar öncesine, Etiyopya platosundaki eski kahve ormanlarına kadar sürebilir. Efsaneye göre keçi çobanı Kaldi, bu sevilen çekirdeklerin potansiyelini ilk kez orada keşfetti.  Hikâye, Kaldi'nin belirli bir ağaçtan meyveleri yedikten sonra keçilerinin o kadar enerjik hale geldiğini ve geceleri uyumak istemediklerini fark ettikten sonra kahveyi keşfettiği yönündedir. Kaldi bulgularını yerel manastırın başrahibine bildirdi, o da bu meyvelerden bir içecek yaptı ve bunun kendisini akşam dualarının uzun saatlerinde uyanık tuttuğunu gördü. Başrahip keşfini manastırdaki diğer keşişlerle paylaştı ve enerji veren meyveler hakkındaki bilgiler yayılmaya başladı.

Haber Doğuya taşındığında ve kahve Arap yarımadasına ulaştığında, bu çekirdekleri dünyanın dört bir yanına getirecek bir yolculuk başladı. Arap Yarımadası'nda kahve üretimi ve ticareti başlamıştır. 15. yüzyılda Arabistan'ın Yemen bölgesinde yetiştirilen kahve, 16. yüzyılda İran, Mısır, Suriye ve Türkiye'de görüldü.

Kahve sadece evlerde değil, aynı zamanda Doğu'daki şehirlerde ortaya çıkmaya başlayan qahveh khaneh adı verilen birçok halka açık kahvehanede içilirdi. Kahvehanelerin popülaritesi eşsizdi ve insanlar her türlü sosyal aktivite için buraya geliyordu. Müşteriler sadece kahve içip sohbet etmekle kalmıyor, aynı zamanda müzik dinliyor, tiyatrocuları seyrediyor, satranç oynuyor ve gündemden haberdar oluyorlardı. Kahvehaneler hızla bilgi alışverişi için o kadar önemli bir merkez haline geldi ki, genellikle "Bilgeler Mektebi" olarak anıldılar.

Her yıl dünyanın dört bir yanından kutsal şehir Mekke'yi ziyaret eden binlerce hacı ile bu "Arap içeceği" hakkında bilgi yayılmaya başladı. Doğu'ya giden Avrupalı ​​gezginler, alışılmadık koyu siyah bir içeceğin hikâyelerini geri getirdiler. 17. yüzyılda kahve Avrupa'ya ulaştı ve tanınmaya başladı.

Bazı insanlar bu yeni içeceğe şüphe ve korkuyla tepki gösterdiler. Onu "Şeytan'ın acı icadı" olarak adlandırdılar. Yerel din adamları, 1615'te Venedik'e geldiğinde kahveyi kınadı. Tartışma o kadar büyüktü ki, Papa VIII. Clement’ten müdahale etmesi istendi. Bir karar vermeden önce içeceği tatmaya karar verdi ve içeceği o kadar tatmin edici buldu ki papanın resmi onayını verdi.

Bu tür tartışmalara rağmen, kahvehaneler hızla İngiltere, Avusturya, Fransa, Almanya ve Hollanda'nın büyük şehirlerinde sosyal aktivite ve iletişim merkezleri haline geliyordu. İngiltere'de "kuruşluk üniversiteler" ortaya çıktı, çünkü bir kuruş fiyatına bir fincan kahve satın alınabiliyor ve sohbetler yapılabiliyordu. 

Kahve, zamanın yaygın kahvaltı içeceği içeceklerinin yerini almaya başladı. Alkol yerine kahve içenler güne zinde ve enerjik başladılar. İşlerinin kalitesi büyük ölçüde arttı. 17. yüzyılın ortalarına gelindiğinde, Londra'da 300'den fazla kahvehane vardı ve bunların çoğu tüccarlar, nakliyeciler, komisyoncular ve sanatçılar da dahil olmak üzere benzer düşünen patronları cezbetti.

1600'lerin ortalarında kahve, İngilizler tarafından New York olarak adlandırılan New Amsterdam'a getirildi. Kahvehaneler hızla ortaya çıkmaya başlasa da, sömürgecilerin Boston Çay Partisi olarak bilinen isyanı, Amerikan içecek tercihini sonsuza kadar kahveye çevirecekti.

"Kahve, uygar dünyanın en sevilen içeceği."
Thomas Jefferson

İçeceğe olan talep yayılmaya devam ettikçe, Arabistan dışında kahve yetiştirmek için kıyasıya bir rekabet yaşandı. Hollandalılar nihayet 17. yüzyılın ikinci yarısında kahve fidanı aldılar. Onları Hindistan'a dikmek için ilk girişimleri başarısız oldu, ancak şu anda Endonezya olan Java adasındaki Batavia'daki çabalarında başarılı oldular. Bitkiler büyüdü ve çok geçmeden Hollandalılar verimli ve büyüyen bir kahve ticaretine sahip oldular. Daha sonra kahve ağaçlarının ekimini Sumatra ve Celebes adalarına kadar genişlettiler.

1714'te Amsterdam Belediye Başkanı, Fransa Kralı XIV. Kral, Paris'teki Kraliyet Botanik Bahçesi'ne dikilmesini emretti. 1723'te genç bir deniz subayı olan Gabriel, Kral'ın bitkisinden bir fide aldı. Korkunç bir korsan saldırısıyla tamamlanan zorlu bir yolculuğa rağmen, fideyi güvenli bir şekilde Martinik'e nakletmeyi başardı.  Bir kez ekildiğinde, fide sadece gelişmekle kalmadı, aynı zamanda sonraki 50 yıl içinde Martinique (Fransa) adasında 18 milyondan fazla kahve ağacının yayılmasıyla tanınıyor. Daha da inanılmaz olanı, bu fidenin Karayipler, Güney ve Orta Amerika'daki tüm kahve ağaçlarının atası olması.

Meşhur Brezilya kahvesi, varlığını imparator tarafından kahve fidesi alması için Fransız Guyanası'na gönderilen Francisco de Mello Palheta'ya borçludur. Fransızlar paylaşmaya istekli değildi tabii, ancak Fransız Valisinden etkilenen imparatorun karısı, gitmeden önce ona büyük bir buket çiçek verdi, içinde de gömülü bugün milyar dolarlık bir endüstriyi başlatmaya yetecek kadar kahve çekirdeği vardı.

Gezginler, tüccarlar ve sömürgeciler kahve çekirdeklerini yeni topraklara taşımaya devam ettiler ve dünya çapında kahve ağaçları dikildi. Muhteşem tropik ormanlarda ve engebeli dağlık arazilerde tarlalar kuruldu. Bazı mahsuller gelişti, bazıları ise çok kısa ömürlü oldu. Kahve ekonomileri üzerine yeni uluslar kuruldu. Servetler yapıldı, kaybedildi. 18. yüzyılın sonunda kahve, dünyanın en karlı ihraç ürünlerinden biri haline geldi. Kahve, ham petrolden sonra dünyada en çok aranan emtia haline döndü.

İlginç bulduğum bir bilgi; Atatürk’ün normal günlerinde 15-16 fincan kahve içtiği hatta yoğun çalışma günlerinde (16-17 saat çalışma halinde) 30 adet kahveye çıktığı biliniyor. Bunun dışında beni şaşırtan diğer bir bilgi de Balzac’a (Fransız yazar) ait. Hayat gece yarısından sonra başlarmış Balzac için. Herkes uykudayken kalkar; uzun, elbisesini giyer, üzerine atkısını takar, aşağı yukarı yürüyerek dolaşmaya başlarmış. Perdeleri sımsıkı kapatılmış bir odada, altı mumlu bir şamdanın aydınlığı içinde yazmaya hazırlanırmış. Günde kırk fincan kahve içtiği rivayet edilir. Ölümünün de kahve zehirlenmesinden olduğu... Kahve tanelerinin çiğnenilmesi gerektiği: iyi bir kahvenin; sert ve koyu bir şekilde içilmesi lazım geldiği de. Belki de yazdığı romanlarının, sayfa sayısının bu kadar çok olmasını, bu siyah içeceğe borçludur edebiyat alemi…

 

Bu yazı toplam 8596 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Dilek ALP Arşivi