Stres attık, ama…
İki gün süreyle, meslek örgütümüz olan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin yakın zamanda gerçekleştirdiği bazı etkinliklerden söz edeceğim.
Cemiyet ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ortaklığında gerçekleştirilen proje gereği, MARKA’nın sorumluluk sahası içersinde bulunan Sakarya’da Karasu Limanı ve Acarlar Longozu’nu gezdik, hoşça vakit geçirdik.
Kısacası stres attık…
Ama, yaz gününe denk gelen bu faaliyetin, Gazeteciler Cemiyeti açısından ‘’gezi düzenlemenin’’ yani sosyal faaliyetin ötesinde bir çıktısı olması gerektiğini düşünüyorum.
Liman ve longoz hakkında ayrıntılı bilgi edinmenin sağlanabileceği bu gezilere katılan gazeteciler, bu bölgeler hakkında haber yaparken daha reel verilere sahip olabilecek ilişkileri, bilgi verecek olan kişi ya da kuruluşlar da, haber yapacak gazetecileri daha yakından tanıma fırsatını bulabilmeli.
Ve bu ilişkilerin, haber ağının genişletilmesi anlamında sürekli olması sağlanmalı diye düşünüyorum.
Başlangıç için fena değil, ilişki kurmanın ilk adımı (çok sağlam olmasa da) atıldı. MARKA, sorumluluk alanı içindeki Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova’da yürüttüğü çalışmaları daha fazla tanıtmak, gazeteciler ise söz konusu çalışmalar hakkında daha ayrıntılı veri tabanı oluşturmak olanağı buldu.
MARKA Genel Sekreteri Dr. Fatih Akbulut, “Çalışmaları yerinde göstermek amacının yanı sıra illerin tarihi, turistik ve doğal ortamlarını da birlikte gezmeyi amaçlıyoruz’’ derken, kendi kurumu ile cemiyet arasında daha kapsamlı bir ilişki ağına işaret ediyordu.
Bu yaklaşım, MARKA çalışmaları içerisinde bir ‘’sosyal sorumluluk projesi’’ne işaret ediyor ve MARKA bu projeyi adım adım gerçekleştiriyor.
Burada, biraz liman projesine değineceğim…
Proje yeni değil, Özal döneminde ilk adım atılmıştı. Karasu Limanı, 1.500.000 ton/yıl genel kargo ve 50.000 TEU konteyner yük kapasitesine sahip olacak. İhaleyi kazanan IC İçtaş İnşaat A.Ş, 18 ayı yatırım, 17 yıl 8 ayı da işletme süresi olmak üzere mücbir sebepler hariç toplam 19 yıl 4 ay süreli sözleşme yapmış.
Yatırım bedeli yaklaşık 80 Milyon ABD Doları olan Karasu Limanını ulusal demiryolu ağına bağlayacak olan demiryolu inşaatı devam ediyor. Demiryolunun faaliyete geçmesi ile birlikte Mersin Limanı’na demiryolu üzerinden direkt erişim imkânı oluşacak. Bu gelişme, hem Karadeniz üzerinden sıcak denizlere giden yüklerin teslim sürelerini kısaltacak, hem de boğazların trafik yükünü azaltacak.
Karasu Limanı, Türkiye’nin en gelişmiş ve en güçlü sanayi bölgesine en yakın Karadeniz Limanı konumunda. Türkiye’nin ihracat ve ithalatından önemli bir pay alan Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu, Eskişehir, Bursa, İstanbul ve Ankara, limanın hinterlandını oluşturuyor. Bu iller, sanayi sektöründeki gelişmişliği, yarattığı istihdam ve sektördeki firma sayısı ile büyüklükleri açısından da dikkat çekicidir.
Demiryolu ve karayolu bağlantıları ile önemli pazarlara erişim sıkıntısı olmayan limanın yakın çevresinde, yatırım ve çalışmaların devam ettiği 30’un üzerinde organize sanayi bölgesi bulunduğu da düşünülürse, limanın ülkeyi nerelere ve nasıl açacağı daha iyi anlaşılmış olur.
Stres attık ama bunları da öğrendik…
Türkiye’nin uluslar arası sermayeye daha bağımlı hale gelmek için denizyolunu daha aktif kullanmayı sağlayacak yatırımlarından biri için gerekli özen gösterilmese bile çok önemli yol alınmış.