Seçimler ve Sosyalistler: Özgürlük ve Dayanışma Partisi
Gebze de siyasi çalışmaları bulunan Sosyalist partilerin, seçimler konusunda almış oldukları kararlara dair başlatmış olduğum yazı dizisinin bu haftaki konuğu Özgürlük ve Dayanışma partisi (ÖDP).
ÖDP’nin KISA TARİHİ
ÖDP 1996 yılında değişik politik ve ideolojik geçmişlere sahip Türkiye'deki sol grupların birleşmesiyle kurulan siyasi partidir. 1996'da kurulan parti, farklı mücadele ve örgütlenme geleneklerine sahip olan grupları kitlesel bir sol parti sloganı altında bir araya getiren bir yapılanma olmaya çalıştı. Kurucu Genel Başkan Ufuk Uras'tı. ÖDP'nin kuruluşunda solu birleştirme amacı olduğundan partide birkaç akım mevcuttu Ufuk Uras, Sadun Aren, eski BSP, TKP, TİP, TSİP üyeleri, THKP-C kökenli Ertuğrul Kürkçü, Sungur Savran, Metin Çulhaoğlu gibi isimler ve çevreler ÖDP içinde temel prensiplerde anlaşarak özerk bir şekilde siyaset yapmaya çalıştılar. 2009’daki 6. Kongreden sonra partiye Devrimci Yol geleneğini sahiplendiğini bildiren Devrimci Dayanışma grubu hakim oldu. Bu grubun içerisinden Türkiye sol hareketinin çok sevilen simalarından Alper Taş Genel Başkanlığa seçildi. 2012'deki 7. Olağan kongresinde Alper Taş'ın önerisiyle ÖDP’de ilk defa uygulanan eş başkanlık sistemine geçilmiştir.
ÖDP, SEÇİMLER ve KAZANIMLAR
ÖDP 1999 Türkiye genel seçimlerinde %0,8 oy aldı (250.000 oy). 2004 Yerel Seçimlerinde Artvin'in Hopa ilçesinde ve Yozgat’ın Bahadın beldesinde belediye başkanlıkları kazandı. 2007 Türkiye genel seçimlerinde Bin Umut Adayları ittifakı içinde yer aldı. Dönemin parti genel başkanı Ufuk Uras bağımsız aday olarak meclise girebilmiştir. 2009 Türkiye yerel seçimlerinde Hatay'ın Samandağ ilçesinin belediye başkanlığını almıştır.
HAZİRAN SEÇİMLERİ VE ÖDP’nin KARARI
ÖDP yazılı bir açıklamayla seçim tavrını duyurdu. Seçime katılmayacağını açıklayan ÖDP, bunun bir boykot tavrı olmadığını ve ilerici güçlerle dayanışma çağrısı yaptıklarını vurguladı. Yaptıkları açıklamada ‘’Partimiz, seçim tutumunu parçası olduğu Birleşik HAZİRAN Hareketi bütünlüğü içerisinde belirleyeceğini daha önce de ifade etmişti. Bilindiği üzere Birleşik HAZİRAN Hareketi binlerce Hazirancının Meclislerde yürüttüğü tartışmalar sonucunda seçime ilişkin tutumunu belirleyerek ilan etti. Bu karar bilindiği üzere esas olarak halkın birleşik direnme mücadelesini Haziran Meclislerinde örgütlenmeye yönelik bir siyaset çağrısıydı. Bununla birlikte Haziran Hareketi sandıkta da AKP’nin geriletilmesi temelinde Gezi milyonlarının taleplerini inandırıcı biçimde savunan güçlerle dayanışma içerisinde olacağını ifade etti. Partimizin seçimlere ilişkin yaklaşımı da budur.’’ Denildi.
BHH: İTTİFAK YOK DAYANIŞMA VAR
Solda ortak mücadelenin temelini oluşturmak için birçok akademisyen, siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katılımıyla, Gezi eylemlerini temel alarak kurulan Birleşik Haziran Hareketi (BHH), 7 Haziran genel seçimlerine ilişkin tutumunu yazılı bir açıklamayla duyurdu. “Başta CHP ve HDP olmak üzere, hiç bir kesimle parlamentoda temsiliyet kaygısı üzerinden bir müzakeresi söz konusu değildir” denilen açıklamada, Gezi eylemlerinde dile getirilen talepleri sahiplenen güçlerle seçim sürecinde dayanışma içinde olunacağı belirtildi. ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, AKP’yi sandıkta yenmenin yolunu ise ‘CHP’nin, HDP’nin ve sosyalistlerin yan yana geldiği bir seçim ittifakı’ olarak tarif etmişti. Yapılan çalışma CHP ve HDP tarafından karşılık bulmayınca BHH yukarıda bildirmiş olduğum seçim tavrını açıklamış oldu. Geçtiğimiz günlerde twtir hesabından açıklama yapan Alper Taş ‘’CHP ve HDP'nin seçim beyannamelerini dinledik. Temennim CHP -HDP Koalisyon hükümeti. Bize de bu Hükümete sol muhalefet görevi düşer.’’ açıklaması yapmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.