Halil Yeni

Halil Yeni

SEÇİMLER ve SONUÇLAR

SEÇİMLER ve SONUÇLAR

 

 

7 Haziran seçimleri sonuçlandı. Resmi olmayan rakamlarına göre AKP: % 40.94’la 255, CHP: % 25,45’la 132, MHP: % 16,64’le  82, HDP ise % 12,96’le 81 Milletvekili çıkartıyor. (Bu rakamlar değişmiş olabilir) Peki bu tablo nasıl oluştu?

 

 

AKP: Hem Erdoğan hem de Davutoğlu beklenen yenilginin işaretlerini fazlasıyla hissettirerek 7 Haziran seçimlerine canla başla asılmışlardı. Bu yüzden AKP’nin seçimlerde kaybetmesi Davutoğlu’nun başarısızlığı üzerinden değerlendirilemez. Herkes biliyor ki AKP çift başlı bir şekilde seçime hazırlandı. Cumhurbaşkanı birçok ilde toplu açılışlar adı altında seçim mitingleri yaptı. Muhalefeti eleştirdi ve üstü kapalı AKP’nin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Bu yüzden bu seçim başarısızlığı sadece parti genel başkanı olarak Davutoğlu'nun değil, aynı zamanda cumhurbaşkanın da başarısızlığıdır.

 

 

CHP ve MHP : CHP'de Parti Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda 45 seçim bölgesinde hâkim denetiminde ön seçimler yapıldı ve parti tabanından gelmiş, partinin ilkelerine daha bağlı genç bir aday profili sergilenmişti. Seçim kampanyasında yoksul aileye maaş, emekli maaşlarında artış ve iki ikramiye, asgari ücretin vergiden muaf tutulması, çiftçiye mazotun 1.5 lira olması gibi vaatler vermişti. İlk kez farklı bir seçim çalışması yapan CHP yaşamsal kaygılardan çok ekonomik kaygıları ön plana almış ve çok konuşulmuştu. Fakat beklediği olmadı. Ama CHP oylarında bir düşüş yaşasa da hala Türkiye’nin ikinci partisi ve meclise giren milletvekili profilinin daha dirençli ve mücadeleci olacağı bir gerçek. MHP’de her ne kadar ekonomik politikalarla seçmenden oy istese de partinin oy oranında ki artış aslında oldukça anlaşılır. Milliyetçi AKP’li seçmen AKP’ye sırtını dönmüş ve MHP’ye oy vermiştir.

 

 

HDP: 7 Haziran Genel Seçimlerinin kazananı HDP ve MHP oldu. HDP Türkiye Sol'un tam manasıyla güvenini kazanamasa da desteğini aldı. Genel seçimlerde HDP, resmi olmayan rakamlara göre yüzde 13 oy oranı ile Meclis'e 79 - 80 milletvekili soktu. 2011 Genel Seçimlerinde ise BDP çatısı altında Meclis'e 36 bağımsız milletvekili sokmuşlardı. Bu sonuçlara göre HDP, Meclis'e 43 - 44 tane daha milletvekili sokmuş oldu. Dolayısıyla bu seçimlerde en iyi çıkışı yapan parti oldu. Sadece doğuda yada güneydoğu da değil, Egede, Marmara'da da milletvekili çıkaran HDP Türkiye'nin partisi olduğunu kanıtlama noktasında önemli bir mevzi elde etti.

 

 

MİLLİ İTTİFAK: Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi'nin oluşturduğu Milli İttifak'ın oy oranı yüzde 1,49'da kaldı.  Saadet Partisi 2011 Genel Seçimlerinde yüzde 1,24 oy alırken Büyük Birlik Partisi de yüzde 0,74 ol almıştı. Yani her iki partinin toplamı yine yüzde 2 civarındaydı. Ancak iki partinin ittifak yaparak seçime girmesi yine yüzde 2'yi aşmalarına yetmedi.

 

 

CEMAAT:  Açılan sandıklara göre cemaatçi bağımsız milletvekili adayları Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer, Yakup Saygılı, Nazmi Ardıç, İlhan İşbilen ve Hakan Şükür Meclis'e giremedi.

 

Bu seçim sonucuna bakarak ben sabahın seherinden akşamın karanlığına kadar sandık başlarında oyuna ve geleceğine sahip çıkan, karşılaştığı usulsüzlük yada oy hırsızlığı karşısında çatır, çatır doğruyu savunan sandık görevlilerini gönüllü basın emekçilerini ve müşahitlerini tebrik ediyorum. Bu demokrasi zaferi sizin…

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 1098 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi