Şairin Sır Perdesini Kaldıran Gazeteci; Refik Durbaş
Yakınları, arkadaşları yada okurları olarak Refik Durbaş’ı kaybetmiş olmanın hüznü dolaşıyor etrafımızda. Ona dair en güzel ve en haklı sözler dökülüyor kalemlerden. Anılarını, hatıralarını, yaşanmışlıklarını okuyoruz farklı yazarlardan… Kendisiyle hiç tanışmamış genç bir kardeşi olarak bense farklı bir yerden, bir şairin sır perdesini kaldıran kültür sanat gazeteciliğinden bahsetmek istiyorum onun. ‘’Kalbim Dinamit Kuyusu’’ kitabından, yani şair Ahmed Arif’le olan o uzun röportajından.
Ahmed Arif’in ‘’Hasretinden Prangalar Eskittim’’ kitabı çıkmış, şiirleri dilden dile, gönülden gönüle yayılmış, kitabı baskı üzerine bakı yapmış, edebiyat çevrelerinde adından sıkça bahsedilmiştir. Böyle bir dönemde şair her geçen gün daha çok merak edilmekte fakat hakkında çok az şey bilinmektedir. Çünkü bu büyük ilgi karşısında tüm ısrarlı taleplere rağmen Ahmed Arif gazete yada dergilere demeç vermemekte, açıklamada bulunmamaktadır.
Taki 1982 yılında İstanbul da gerçekleşen ilk kitap fuarına katılan Ahmed Arif için dostları bir akşam yemeği düzenleyene kadar. Gerçekleşen yemek esnasında gözlem yapan dönemin Cumhuriyet gazetesi yayın yönetmeni İlhan Selçuk aynı gazetede çalışan Refik Durbaş’a Ahmed Arif’in onu çok sevdiğini, sıcak ve yakın davrandığını ve Arif’le röportaj yapılacaksa ancak ve ancak bunu onun başara bileceğini söyler. Ve ilerleyen günlerde Durbaş’ı bunu gerçekleştire bilmesi için Ankara’ya gönderir. Tüm gazetecilerin taleplerini geri çeviren ve ilerleyen rahatsızlığı yüzünden demeç vermeyen Ahmed Arif, Refik Durbaş’ın uzun uğraşları sonucu ona güvenerek teklifini kabul eder ve Ahmed Arif’e dair en kapsamlı bilgi bu röportaj sayesinde gerçekleşir.
Çünkü Ahmed Arif bu röportajda Durbaş’a 9 kaset dolusu bilgi verir. Zaman zaman da Durbaş’a mektuplar gönderen Arif, bazı düzetmeler ve eklemeler yapar. Röportajın bir kısmı Cumhuriyet gazetesinde yayınlanır ve ilgiyle karşılanır. Bu hem Refik Durbaş, hem Cumhuriyet gazetesi hem de kültür sanat tarihi açısından güzel bir olaydır. Bu ilgi karşısında Durbaş, röportajı kitaplaştırmak istediğini bildirir ve izin ister. Ahmed Arif, tek bir satırının değiştirilmemesi sözünü alarak söyleşinin kitap haline getirilmesini kabul eder ve Durbaş bu röportajı 1990 yılında ‘’kalbim Dinamit Kuyusu’’ adı altında yayınlar.
‘’kalbim Dinamit Kuyusu’’ kitabı Ahmed Arif’in hayatına ve şiirlerine dair en iyi kaynak olarak raflarda ki yerini alırken bunda ki en büyük katkı Refik Durbaş’ındır. Bu kitap önemli bir heyecanı da yaratır. Çünkü söyleşide Ahmed Arif Refik Durbaş’a ikinci bir şiir kitabı hazırlığı içinde olduğunu ve yakında yayınlanacağını müjdeler. Fakat ne yazık ki şairin ömrü buna yetmez.
Refik Durbaş Erzurum'un Pasinler ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ndeki öğrenimini bitirmeden ayrıldı. 1971'de ilk şiirlerini ‘’Kuş Tufanı’’ adlı şiir kitabında topladı. . Gazetelerde sanat sayfaları hazırladı. 1992 yılında Cumhuriyet gazetesinden emekli oldu. 1 Aralık 2018 yılında aramızdan ayrıldı. Geriye yirmi şiir, bir röportaj, dört inceleme, üç deneme, iki antoloji, üç yenileştirme kitabı bıraktı. Kendi gitti, yazdıkları kaldı. Şimdi onlarla yaşayacak. Ve hep ışıklar içinde uyuyacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.