Pişmaniye Festivali
İzmit’in dünyaca ünlü tatlısıdır o. Yiyenin keyif aldığı yemeyenin ise hayıflandığı bir tatlıdır. O yüzden de, adı pişmaniyedir.
Ülkemizde, hemen her yöre insanının öğrendiği, tanıdığı bu önemli markanın yurt dışına açılması, ihracat bağlantıları yapılması yıllardır yeterince sağlanamadı. Birkaç özel sektör kuruluşunun becerisi dışında pişmaniyeyi ihraç edecek kanallar yaratılamadı. Bu durumdan, hem yerel yönetimler, hem merkezi yönetim hem de yatırımcılar sorumludur.
Şimdilerde, bu kanalı açmak için İzmit Belediyesi bir rol üstlenmeye başladı. Siyasi duruşu dolayısıyla eleştirdiğim AKP kadrolarının, bu ve benzer konularda bir alan oluşturma girişimleri karşılık buluyor ve toplumda sempati yaratabiliyor.
İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan da bunun farkında olmalı ki, Pişmaniye Festivali’ni yurt dışına taşıma adımını ilk kez bu yıl attı. İyi mi oldu, kötü mü oldu, bunu ilerleyen yıllarda göreceğiz. Ama, marka haline gelmiş bu tatlının dünya tarafından bilinmesini sağlamak önemlidir.
Avusturya’nın Başkenti Viyana’da yaşadığınızı düşünün bir an. Bakıyorsunuz ki, bulunduğunuz yerde Pişmaniye Festivali tanıtımı yapılıyor.
Memleketinizin tadı ayağınıza kadar geliyor, o çok beğendiğiniz tatlıyı pişmaniyeyi artık sadece anlatmakla kalmıyor fiilen tanıtma olanağına kavuşuyorsunuz. Ve tabi ki, memlekette bu işle uğraşan tanıdıklarınız varsa onların dünyaya açılıp hem tanıtım yapması hem de daha fazla kazanç sağlayabileceğine tanık oluyorsunuz.
7. Pişmaniye Festivali’nin ilk etabı, bilindiği üzere 29-31 Mayıs arası Viyana’da start aldı. ikinci bölüm etkinlikleri ise bu akşam İzmit’te başlayacak.
Kent halkı, 17.00’de Fethiye Caddesi’nin Yürüyüş Yolu ile kesiştiği yerde pişmaniye çekecek. Daha sonra fuar alanına gidilip pişmaniye stantları ve festival açılışı yapılacak. Mehteran takımı konser verecek, halk dansları gösterileri yapılacak. Burada, bir kez daha pişmaniye çekimi yapılacak. 20.00’den itibaren de, uçaktan hediyeler atılmasıyla festival renklendirilmiş olacak. Sonrasında İlyas Yalçıntaş konseri ile ilk gün etkinlikleri tamamlanacak. İkinci gün, Grup Gripin konseri olacak.
Festival denilen organizasyonun içeriği bu…
Bu tip bir programı yeni bir şeymiş gibi sunmak nasıl bir akıldır, anlaşılır gibi değil…
İzmit’in kurtuluş günleri, fuar açılışları ve fuarın devam eden günlerindeki etkinlikler, on yıllar öncesi bile bu programdan daha zengindi.
Pişmaniyeyi yurt dışına pazarlamak için atılan adımın yarattığı olumlu bir havayı böylesi beceriksiz, kültürel ve sanatsal ihtiyaçlara denk düşmeyen sadece kabaca bir eğlenmeyi amaçlayan programlara boğdurmak ve bunun adına da festival demek, olsa olsa kültürel feodalizmin yansımasıdır.
Kenti, kent olmaktan çıkartmak,
Halkı, kentlilik kültürü ve bilincinden uzaklaştırmak,
Bütün bunları yapmak için de ‘’olağanüstü çaba harcıyormuş’’ gibi görünmek için milyonlarca liralık kaynakları heba etmek, AKP’nin ve kadrolarının genel prensibi haline geldi.
Festival diye panayır konseptine bile denk düşmeyen etkinliklere milyonlarca lira aktaran bu zihniyet, halkın gerçek talepleri karşısında hesap vermekten kurtulamayacak.
Bunun ilk adımının atılmış olduğunu sanırım hala fark etmediler.