Neyin örneği ?
Cumartesi günkü yerel gazetelerde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Daire Başkanlığı personelince servis edilmiş bir haberin manşetlere taşındığını gördük.
Haberin başlığı,
‘’Demokrasi nöbetlerinde Türkiye’ye örnek olduk’’…
Haberin giriş spotunda ‘’ Büyükşehir Belediyesi, 15 Temmuz gecesi başlayan demokrasi ve vatan nöbetlerinde 28 gün boyunca tüm birimleriyle görev aldı’’ifadesi yer alıyordu.
Yani, belediye 28 gün boyunca hem gündüz hem de gece ful mesai çalışmış. İyi de, bu süre içinde birkaç akşam hariç o alanda AKP şov yapıldı. Demek ki, belediye personelinin bütünü bu şova ortak edildi.
Bakar mısınız;
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi, Destek Hizmetleri Dairesi, Zabıta Dairesi, Fen İşleri Dairesi, Toplu Taşıma Dairesi ve İtfaiye Dairesi Başkanlığı ile Ulaşımpark A.Ş. ve Antikkkapı A.Ş., alana gelenlerin yiyecek, içecek, ibadet, güvenlik ve temizlik gibi birçok ihtiyacına cevap verebilmek için adeta seferberlik ilan etmiş.
Şimdi sormak gerek,
Bu birimlerde çalışanların ek mesai için rızası alınmış mıdır ?
Mesai ücretleri tahakkuk ettirilmiş midir ?
Bunlara evet denilemiyorsa, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ülkeye neyin örneği olmuştur ?
Bence, emek sömürüsüne örnek olmuştur…
Sözde demokrasi nöbetlerinin bitiminde dağıtılan basın bildiririnden de görüldüğü üzere, geceleri yapılan AKP şov, habercilikte objektif kriterlere dayalı yorumlar yerine sahiplenmiş bir dilin yerleşmesi konusunda da örnek olmuştur.
Gazetelerin editörlerinin de çok dikkat etmeden sayfalarına aktardığı bu sözde başarı haberindeki dile bakar mısınız…
‘’Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde başlayan ve 28 gün süren demokrasi ve vatan nöbetlerinde tüm birimleriyle alanları bir an olsun yalnız bırakmadı. Kocaeli Valiliği öncülüğünde Perşembe Pazarı’nda düzenlenen nöbet ve miting organizasyonlarında tüm birimleriyle görev alan Büyükşehir, alanı dolduran on binlerce vatandaşın ihtiyaçlarını tek tek düşünerek gerekli önlemleri aldı.
Cumhurbaşkanımızın (Demokrasi ve vatan nöbetini bundan sonra günün 24 saati yılın 365 günü aklımızla ve gönlümüzle tutmaya devam edeceğiz) sözlerinin ardından Perşembe Pazarı’ndaki nöbete bir sonraki emre kadar ara verildi.’’
Bu dil, haberci dili, gazeteci dili değildir…
Haber geliştikçe, gerçekle ilgisi olmayan bilgileri de enforme etme gayreti görülüyor. Deniliyor ki;
‘’Perşembe Pazarı’ndaki vatan ve demokrasi nöbeti siyaset üstü olma özelliği de kazandı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın yanı sıra mecliste grubu bulunan AK Parti, CHP ve MHP’nin Kocaeli milletvekilleri alandaki nöbete eşlik etti. 15 Temmuz gecesi bombalanan Gazi Meclis’te yaşanan o anları Kocaelililerle paylaşan milletvekilleri, birlik ve beraberlik ruhuna katkı sundu. Yine siyasi partilerin il başkanları da alanda kurulan kürsüye çıkarak, Kocaelilileri selamladı.’’
Haber bu kadar değil,devam ediyor;
‘’Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise 15 Temmuz’dan itibaren alanlarda yer alan vatandaşları hiç yalnız bırakmadı.
Güzeloğlu ve Karaosmanoğlu, ilçe merkezlerini ziyaret ederken, yoğun programları içinde hemen her gece Perşembe Pazarı’ndaki nöbet tutanları da ihmal etmedi.
7’den 70’e alanı dolduran herkesle yakından ilgilenen Vali Güzeloğlu ile Başkan Karaosmanoğlu, yaptıkları konuşmalarla da alanı dolduranların coşkusuna ortak oldu.’’
Bütün bunlardan sonra söyler misiniz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, demokrasi nöbetlerinde Türkiye’ye nasıl örnek olmuştur ?
Kimin parasından oluşan bütçeden kime yiyecek, içecek, ibadet, güvenlik ve temizlik hizmeti verilmiştir ?
Kentte, günlerce gece saatlerinde gürültü kirliliği yaratanların saygısızlığına göz yuman mülki ve yerel amirlerin, görevlerini layıkıyla yerine getirdiği söylenebilir mi ?
Sahi, neyin örneği ?