Metal işçisi ne yapıyor ?

Metal işçisi ne yapıyor ?

 

 

Geçen yıl Mayıs ayında başlayan süreçte mücadeleci bir profil çizen metal işçisinin bugünlerde ne yaptığı daha da bir önem kazandı.

Çünkü, asgari ücret zammı işçilerin beklentisinin gerisinde kaldı ve çalışma hayatına kölelik düzenini dayatan yeni kanunlar çıkartıldı.

Peki, bunlar karşı metal işçisi ne yapıyor dersiniz ?

Öncelikle, metal işçisi örneklemesini neden seçtiğimi bilmenizi isterim. Metal üretim alanı ana sektörlerden ve sektördeki işçilerin örgütlülük oranı yüksek.

Geleli,m bu sektörün işçilerin bu günlerdeki tavrına…

Asgari ücret AGİ (Asgari Geçim İndirimi) ile birlikte 1.300 TL’ye yükselmiş. Üstelik zammın 110 lirasının da hazineden karşılanacağı ve yeni zammın 1 yıl için geçerli olacağı ifade edilmiştir.

İşte, sektörün işçileri hem bu gelişmeleri protesto etmek hem de kıdem tazminatı konusundaki oyunları açığa çıkartmak ve hükümete geri adım attırmak için bir dizi eylem kararı aldı ve uyguluyor.

Gebze’deki metal sektörü işçileri, birlikte hareket etme kararı gereği emeğinin gerçek karşılığını almak ve insanca bir yaşam için, sendikalı-sendikasız ayrımı yapmadan tüm ücretlere ek zam talep ediyor.

Temel tüketim maddeleri başta olmak üzere elektrikten suya, ekmeğe kadar gelen zamların geri çekilmesini ve zamların durdurulmasını istiyor.

Gebzeli işçiler, ayrıca Hükümetin bir kez daha işçilerin kazanılmış haklarının gaspını gündemine almasını unutmuyor. Özel istihdam büroları ve kiralık işçilik düzenlemesi görüşülmek üzere Meclis’e gönderilmesi, kıdem tazminatlarının fona devri, taşeron ve esnek çalışmanın yaygınlaştırılmasının yeniden öncelikli gündem haline gelmesine seyirci kalmayacaklarını beyan ediyor.

İş güvencesi, kıdem tazminatları, özel istihdam büroları ve kiralık işçilik düzenlemesi kırmızı çizgileri. Bu alanlarda kesintisiz mücadele için hazırlıklı olmak gereğini biliyor ve ona göre davranıyorlar.

Kendileri açısından tüm bu olumsuz gelişmeleri göğüsleyecek bir mekanizma yaratmak için öncelikle Gebze İşçi Komitesi’ni kurduklarını biliyorum.

Taleplerinin hayata geçirilmesi için tüm fabrikalarda en küçük üretim biriminden başlayarak mücadele komiteleri kuruluyor. Mücadele kararları tüm işçilerle birlikte alınıyor ve hayata geçirildiği bir örgütlenme için harekete geçme çağrısı yapılıyor.

İşte bunların bütünselliğini sağlayacak olanın da Gebze İşçi Komitesi olacak…

Günlük haberleşme,

Fabrikalardaki gelişmelerin takibi için sosyal medyanın daha etkin kullanımı,

Gebze Sendikalar Birliği üyesi sendikaları tabandan zorlamalı,

Ortak temsilciler kurulu toplantılarında mücadele kararlarının alınması hemen akla gelen ilk adımlar.

Bir de, bu gelişmelere ivme kazandıracak olan Birleşik Metal-İş Sendikası’nın kıdem tazminatının gasp edilmek istenmesi ve kiralık işçi dayatmasına karşı açıkladığı eylem takvimi var.

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, Organize sanayi bölgelerinde ve örgütlü oldukları fabrikaların bulunduğu bölge ve şehir merkezlerinde vardiya çıkışlarında yürüyüşler ve basın açıklamaları yapıyor. İşçiler, 22 Şubat’ta İzmir, 23 ve bugün Şubat’ta Bursa, yarın Gebze, 1 Mart’ta Eskişehir, 3 Mart’ta Bilecik, 4 Mart’ta Mersin, 5 Mart’ta Dörtyol/Hatay, 7 Mart’ta Çorlu, 8 Mart’ta İzmit, 9 Mart’ta Konya, 10 Mart’ta Kırşehir, 11 Mart’ta Manisa, 14 Mart’ta Düzce ve 15 Mart’ta Orhangazi’de sokağa çıkacak.

Metal işçisi, işte bu yakıcı süreci adım adım örgütleyip gerektiği gibi yaşıyor. Mücadelenin kaybedilmesi halinde Türkiye işçi sınıfının bütünüyle kaybedeceğinin bilincinde olan metal işçisi, tarihsel bir kazanım yaratmanın önemini de herkesten iyi biliyor.

 

‘Bu daha başlangıç, mücadeleye devam’ demişlerdi. Mücadele sürüyor…

Bu yazı toplam 162 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi