İşçiler ölür, üretim sürer!

İşçiler ölür, üretim sürer!

 

Evet, yaşam her şeye rağmen sürüyor. Doğal afetler, terör olayları, çatışmalar, yargısız infazlar ve iş cinayetleri, bunlara rağmen sürüyor.

İş cinayetleri dışındaki başlıklar hemen her gün herkesin gündeminin ilk sıralarında olduğu için bu yazıda detaylı olarak değinmeyeceğim. 

Ama, ya iş cinayetleri (iş kazaları da diyorlar) öyle mi ?

Hayır…

Ağustos ayında, yine en az 158 işçinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Rakamın, yılın 8 aylık döneminde 1.138’e ulaştığı da aynı açıklamada yer aldı.

Bakar mısınız, sanki ilan edilmeyen bir savaş var…

Ocak ayında en az 128, Şubat ayında en az 85, Mart ayında en az 140, Nisan ayında en az 135, Mayıs ayında en az 167, Haziran ayında en az 155, Temmuz ayında en az 170 ve Ağustos ayında da en az 158 işçi yaşamını yitiriyor.

Otomatiğe bağlanmış gibi,

İşçi ölümleri zorunluymuş gibi,

Birilerinin de dediği gibi sanki ‘’işin fıtratında varmış’’ gibi…

Bu sayılar, giderek de artıyor, ama ne duyan var ne de önlem alan. 

Peki, işçiler en çok hangi işkolunda iş cinayetine kurban gidiyor derisiniz ?

Tarım, inşaat ve taşımacılık…

Ağustos ayı fındık mevsimiydi. Yaşamını yitiren 39 emekçinin 12’si fındık işçisi ya da fındık bahçesi olan çiftçiydi. Yine çobandan balıkçıya ve domates işçisine sabahtan akşama kadar çalışan tarım emekçileri ulaşım, barınma vb. bir ölümcül sorunlar silsilesi içindeydi...

İnşaatlarda ise büyük projelerden küçük inşaatlara kadar koşullar değişmiyor. Bu ay Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi, Maltepe Turkcell akıllı binası, Ankara Büyükşehir Belediyesi metro istasyonu, Samsun SGK İl Müdürlüğü, Ankara Oran One Towers AVM ve tabi ki Menemen’de viyadük inşaatında gerçekleşen iş cinayetleri öne çıktı...

Taşımacılıkta tır, kamyon, yolcu otobüsü ve taksi şoförleri ile motokuryeler, nakliye işinde çalışanlar için ölüm ayı oldu. Konaklama, eğlence ve enerji sektöründe de işçiler can verdi.

Ağustos ayında yaşamını yitiren 158 emekçinin 134’ü işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden, 21’i çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 3’ü esnaflardan olmak üzere 24’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor...

İş cinayetlerinde tespit edilebilen nedenlerin başında ulaşım sorunu geliyor. İşçiler servislerle ya da kendi imkanlarıyla ulaşımdayken yollara savruluyorlar. Üzerlerine ağır nesneler düşmesi, göçük oluşması ya da makineye sıkışma sonucu eziliyorlar. Özellikle inşaatlarda çalışırken yüksekten düşüyorlar. Yine son dönemde diğer nedenler olarak belirtilen başlık içinde; ağır çalışma koşullarından kalp krizi geçiriyorlar, baskı politikalarından, işsizlikten ya da borç kıskacından intihar ediyorlar...

Biliyor musunuz, Ağustos ayındaki iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin 10’u çocuk. Bunlardan 2’si 14 yaş ve altında, 8’i 15-17 yaş, 34’ü 18-27 yaş, 77’si 28-50 yaş aralığında. 28’inin 51 yaş ve üstünde olduğu görülen kayıtlara, yaşı tespit edilemeyen 9 işçinin de yaşamını yitirdiği işlenmiş durumda.

İş cinayetleri en çok İzmir, Antalya, İstanbul, Konya, Ankara, Bursa, Adana ve Kocaeli’de can aldı...

İşçiler ölür, üretim sürer, başka söze gerek var mı ?

Bu yazı toplam 171 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi