Gerçekleri çarpıtmayın
AKP iktidarlarının karar mekanizmasında yer alan isimler, toplumun çeşitli kesimlerinin talepleri karşısında, adeta gerçekleri çarpıtmakla görevliymiş gibi hareket ediyorlar.
Mesela, emeklilerin yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunların giderek ağırlaşması karşısında takınılan tavır ve izlenen politikalar, gerçeklerle taban tabana zıt. Bunu, ben söylemiyorum, devletin arşivinde yer alan resmi veriler de buna durumun böyle olduğuna işaret ediyor.
Nitekim, sorunun bu boyutuna dikkat çekmek isteyen CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle 2 Aralık 2014 tarihinde bir soru önergesi vermişti.
Önergede, ‘’hükümetin, kaynak açığını kapatmak üzere, kanunla gelir vergisinden istisna tutulan emeklilerin maaşlarından, 2015 yılında yüzde 15’ten az olmamak kaydıyla gelir vergisi kesilmesi çalışmasının olup olmadığı, Maliye Bakanlığı’nın emekli maaşlarından gelir vergisi kesintisi yapılması için bir kanun taslağı üzerinde çalışıp çalışmadığı ve emeklilerin aylıklarından doğrudan vergi kesintisi yapma hazırlığı olup olmadığı’’ sorulmuştu.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından verilen yanıtta, ‘’Emekliler vergi ödemiyor. Bu iddia doğru değildir. Çünkü Türkiye’de bütçenin en önemli gelir kaynağı olan vergi gelirlerinin %70’i mal hizmetler üzerinden alınmakta olan dolaylı vergilerden oluşmaktadır. Dolaylı vergi ise gelirine bakılmaksızın, tüm vatandaşlardan tükettikleri mal ve hizmetler üzerinden eşit oranda alınmaktadır’’ denilmiş.
Bu yanıt, sorunu özünden uzaklaştıran, çarpıtılmış ifadeler içermektedir…
Bütçenin yüzde 70’ten fazlasını dolaylı vergiler oluşturduğuna ve emeklilerde tükettikleri mal ve hizmetler üzerinden vergi verdiklerine göre nasıl oluyor da emekliler vergi vermiyor?
Vergi deyince sadece maaşlardan kesilen direk vergi mi anlaşılıyor ?
Herkesten gelirine göre vergi ilkesini terk edilen, zenginden servet vergisi alınmayan ülkemizde dolaylı vergilerle beli bükülen milyonlarca emekliye daha ne kadar haksızlık edilecek ?
Peki, Maliye Bakanlığı’nın emekli maaşlarını arttırmak üzere, bir çalışması var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
Bakanın bu sorulara yanıtı da ilginç. ‘’2002 yılından bu yana emekli aylıkları, enflasyon üzerinde arttırıldı, dolayısıyla emekli aylıklarının arttırılmasına ilişkin bir çalışma yok’’ derken de doğruyu söylemiyor. Zira, AKP’nin iktidar olduğu 2002 yılından bu yana, maaşları reel olarak eriyen emeklilerin alım gücü de iyice gerilemiştir.
Çünkü bu ülkede emeklilere büyümeden pay verilmediği gibi, TÜİK piyasadaki gerçek TÜFE artış oranlarını açıklayamamaktadır. Bunun nedeni de, 13 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarının rakam oyunları ortalığı ‘’güllük gülistanlık gösterme’’uğraşıdır.
Ancak ne yaparlarsa yapsınlar, mızrak çuvala sığmıyor. Hükümetin ekonomik hedeflerim tutsun diye TÜİK’e açıklatmadığı gerçek enflasyon oranlarının altında ezilen ve kendilerine büyümeden pay verilmeyen milyonlarca emekli, artık yoksuldur.
Sayın Bakan, bu gerçeği de çarpıtabilir mi ?
Birileri çıkıp, ‘’benim emeklim refah içinde yaşıyor’’ diyebilir mi ?
Ya da o emekliler sesini yükseltip ‘’yeter artık kimi kandırıyorsunuz’’ diye bağırabilir mi ?
Bir reel durumu yani yoksulluk verilerini, ‘’hala yalancısınız’’ diyerek birilerinin suratına şamar gibi indirebilir mi ?
Mesele bu kadar basit,
Çözüm de kararlılıkta yatıyor…