Gerçek mi, işsizlik ?

Gerçek mi, işsizlik ?

 

Önce gerçekleri mi duymak istersiniz yoksa işsiz sayısını mı ?

Bir kısmınız ‘gerçeği’, diğer bir kısmınız da ‘işsiz sayısını’ der gibisiniz. Tekil olarak düşünüldüğünde, her iki yanıtı veren de haklı sayılabilir.

Ama, bütünüyle düşünüldüğünde, ‘gerçek’ ve ‘işsizlik’ kelimelerini birbirinden ayırmak oldukça zor. Bir cümlede kullanmak gerektiğinde, ortaya çıkan soru şu:

‘’Ülkedeki gerçek işsizlik rakamı nedir ?’’

Bu sorunun bilinen bir yanıtı yok. Herkes değişik veri tabanı oluşturarak, birbirinden farklı işsizlik rakamları açıklayabiliyor. Ve kendi açıkladıkları rakamlara da ‘gerçek işsizlik rakamı’ adını veriyor.

Şimdi, bu konuda son günlerdeki açıklamalara bakma zamanı…

CHP Kocaeli milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş, TÜİK'in yayınladığı işgücü istatistikleri hakkındaki basın açıklamasında, “Büyüme performansında düşüş var ve  açıklanan büyüme verileri tahminlerin de altında gelişiyor. Bu, dış açığın küçülmesine neden olsa da, asıl sıkıntı yaratan tarafı işsizliğin artması. İşsizlik,geçen yıla göre yüzde 1,2 artmış. Yani, toplam 414 bin kişi daha işsiz ordusuna katılmış.’’ 

Güneş, bu ifadeleri kullanırken yaptığı orantısal kıyaslama dikkat çekiciydi. Güneş’e göre, geçen yılın Haziran ayında yüzde 8,3 olan işsizlik oranının bu yılın aynı ayında yüzde 9,1'e çıktığı görülüyor. Ayrıca, sonbahar verileri ortaya çıktığında işsizliğin daha da artacağının görüleceği tespiti de Güneş’e ait.

Bu tespitlerle, hükümet tarafından açıklanan resmi rakamları karşılaştırdığınızda, arada ciddi farklar olduğunu görürsünüz.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İşsizlik tanımı yaparken, ‘’bir insanın işsiz sayılması için 3 ay iş arama zorunluluğu’’ tanımını getiriyordu. Şimdi ise ‘’4 hafta iş arama’’ işsiz sayılmak için yeterli. Bu tanıma ‘’EUROSTAT’’ deniliyormuş.

Bu tanıma göre değerlendirme yapıldığında, işsizliğin yüzde 9,9 oranında seyrettiği görülür. Yani, Türkiye'deki işsiz sayısının 2,654 milyon değil, 2,854 milyon olduğu ortadadır. TÜİK bu değişikliği belirtmeyerek, 200 bin işsizi örtbas ediyor.

Bunun anlamı şudur;

‘Hükümet ısrarla hala eski tanımlı işsizlik verisi yayınlıyor………..’

Bütün verileri gerektiği gibi değerlendirdikten sonra söylenebilecek gerçek işsiz sayısı, çok sayıda uzmanın da değindiği üzere 5.4 milyona yaklaşmaktadır.

Yani, neresinden bakarsanız bakın, 2003 yılından bu yana (yani AKP hükümetleri döneminde) toplam işsiz sayısı 2 milyona yakın daha fazladır.

Bu duruma iyice bakınca, yüzbinlerce kişinin daha önümüzdeki aylarda işsiz ordusuna katılacağı öngörülebilir.

Hükümet, gerçekleri saklamaya çalışıp, kurumları da bu oyuna alet ediyor. Oysa, gerçekleri ülke halkıyla paylaşıp, kolektif akılla çözüm aramak, hem ekonomik hem de sosyolojik tıkanıklığı aşmayı sağlayabilir. Alınacak pozitif ya da negatif sonuçlarda herkes birbirini suçlamak yerine, çözüme odaklanıp tavır belirler.

 

Böylece, resmi kurumlar eliyle halkı kandırma alışkanlığından da kurtulunur…

Bu yazı toplam 171 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi