Gebze nere, Portekiz nere?

Gebze nere, Portekiz nere?

 

Gebze, Portekiz’in Oeiras kenti ile kardeş şehir oldu ancak bu yoğun gündem arasında kayboldu. Hatırlanacağı üzerine, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker,  Belediye Başkanı Paulo Vistas'ın daveti üzerine gittiği Oeiras’ta iki kentin kardeş şehir olabilmesi için hazırlanan niyet mektubunu imzalamış ve kardeş şehirde bir dizi temas ve incelemelerde bulunmuştu.

Oldum olası, bu bir dizi temas ve incelemeleri merak etmişimdir!

Neyse bu konuya yeniden dönüş yapacağım. Önce şu kardeş şehir meselesi hakkında biraz bilgi vereyim size.

Son yıllarda belediyeler arasında ekonomik, kültürel ve sosyal işbirliğine dayalı olarak artan ''kardeş şehir'' anlaşmaları, eğer gerçek anlamda işlerlik sağlanırsa kültürlerin kaynaşması ve karşılıklı işbirlikleri ile oldukça verimli sonuçlar doğuruyor. Bunun başarılı örnekleri var ama amacına uygun olmayan sonuçlar da çok fazla.

Türkiye’de 715 kardeş şehir anlaşması yapılmış. Kocaeli de en fazla iller arasında geliyor. Geçtiğimiz günlerde mesela Kocaeli Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleriyle birlikte Abhazya’ya gitti. Gürcistan dışında en fazla Abhaz nüfusunun Türkiye’de olduğunu düşünecek olursak, Abhazya’nın önemini anlamış oluruz. Eğer bu gezi sadece turistik olarak kalırsa, büyükşehrin harcadığı onca paraya yazık oldu derim!

Bu konuyla ilgili en güzel örneği Darıca Belediyesi verdi. Kardeş şehir olduğu ve çoğunlukla Türklerin yaşadığı Bulgaristan’ın Koşukavak ilçesinde bir park ve bilgi evi yaptırdı, bir sünnet organizasyonu gerçekleştirdi.

Gebze belediyesinin bundan önce kardeş şehir olduğu Samuil-Razgrad (Bulgaristan), Pilea-Selanik (Yunanistan) ve Issıkgöl (Kırgızistan) şehirleri ile herhangi bir sosyal, kültürel ve ekonomik işbirliği duydunuz mu peki?

Ben duymadım, sizin de duyduğunuzu sanmıyorum!

Gebze belediyesi, bugüne kadar 3 kardeş şehirle hiçbir iletişim kurmamışken, 4’üncü kardeş şehir anlaşması yaptı. Bulgaristan, Selanik ve Kırgızistan’ı coğrafik ve kültürel nedenlerle anlarım da, Portekiz’in Oeiras kentinin hangi gerekçeyle kardeş şehir yapıldığını henüz anlamış değilim.

Gebze belediye başkanı Adnan Köşker keşke bu anlaşmayı yapmadan önce Gebze halkına bunu anlatsaydı!

Oeiras ile Gebze arasında ne tür bir karşılıklı işbirliği yapılacak? Belediyecilik hizmetleri mi çok iyi? Ortak değerlerimiz var da onlar mı canlandırılacak? Gebze’den 4 bin kilometre uzaklıktaki bir şehir ile kardeş şehir olmanın avantajlarını sayın Köşker açıklamalı.

Gebze’ye davet ettiği belediye başkanını Nevşehir ve İstanbul’da gezdirecek olması da ayrı bir gariplik.

Bir başka gariplik de, Gebze belediyesinin Türkiye’nin hiçbir şehrinden bir kardeş şehri olmaması.

Karadeniz’den, İç Anadolu’dan, Akdeniz’den, Ege’den, Doğu ve Güneydoğu’dan karşılıklı işbirliği yapılacak bir tane kardeş şehir olamaz mı? Belediyecilik ve özellikle şehircilik alanında üst düzey iyi örneklere sahip nice belediyeler ve şehirlerimiz var. Neden bunlarla bugüne kadar iletişim kurulmaz da 4 bin kilometre ötede adı sanı duyulmayan şehirler kardeş şehir ilan edilirler?

Gelelim şu bir dizi temas ve incelemelere. Bugüne kadar nice yurt dışı gezileriniz oldu, hangi incelemelerde bulundunuz da kamuoyu ile paylaştınız acaba?

Kocaeli büyükşehir belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve heyeti hatıra fotoğrafı çektirmenin dışında bir açıklamada bulundu mu?

Gebze belediye başkanı Adnan Köşker, ‘bir dizi temas ve inceleme’ cümlesini aşan herhangi bir bilgi verdi mi?

 

Öyle iki imzayla ve turistik geziyle kardeş şehir olunacaksa Paris ya da Newyork’u seçin. En azından gezerken metro ve şehircilik konusunda bir şeyler öğrenirsiniz.

Bu yazı toplam 252 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi