ZEYNEP ESKİ

ZEYNEP ESKİ

Eğitim en uzun yol

Eğitim en uzun yol

Kıymetli Gebze Yeni Haber Gazetesi ve www.gebzehaber.net okurları.

Kıymetli velilerimiz, yüreği güzel çocuklarımız, eğitim çok uzun ve bir o kadarda yorucu bir süreç. Bir öğrencinin hayatı boyunca eğitime ayırdığı kısım ana okul dâhil 17 yıl ki bu gerçekten çok uzun bir süreç.

Hayatımızın en önemli güzel zamanları okullarda geçiyor. Ortaokul sonuna kadar süreç bazen velilerin istediği gibi geçse de, aslında lise kısımları hepimiz için yorucu ve stresli olarak devam ediyor. Bu durum hem velileri hem de çocuklarımızı ciddi anlamda yoruyor. Şunu da iyi biliyoruz ki bazı liseler gerçekten çok sıkıntılı. Sınıfların kalabalık olması ya da okullardaki bazı olayları dinlerken bile tüylerimiz diken diken oluyor.

Hep söyledim ve söylemeye devam edeceğim, çocuklarınız ile sohbet ortamlarınızı fazlalaştırın. Başlarına bir olay geldiğinde ya da bir tehditle karşılaştıklarında size anlatmaktan çekinmesinler. Bazen bizlerde anne ve baba olarak küçük hatalarda bile farklı tepkiler verebiliyoruz ama sonunda parmağının ucuna zarar gelse içimizin nasıl yandığı ortak noktamız. Anne ve babaların en zayıf kaldığı yerdir evlat sevgisi.

Ara ara çocuklarla sohbet ettiğimde anne ve babasının kendisi ile hiç sohbet etmediğini belirten, bir hata yaptıklarında onlara anlatmaktan korktuklarını söyleyen çocuklarım var. Elbette hata yaptıklarında konuşmak lazım ama inanın kızmak yapılan bir şeyi ya da hatayı geri getirmiyor. Adı üstünde, onlar çocuk. Bazılarının yüreğinde kötülük yok evet bazen yanlış davranabiliyorlar ama onların penceresinden bakılsa, onlarda kendine göre haklı

Ya da bazen hiç dinlemeden her şeyi ret ediyoruz. ‘Annem babam benim isteklerime hemen hayır diyor’  diyen çocuklarımız var.

Çocukların kendisini ifade etmesine, gerektiğinde tercih yapmasına fırsat verilmelidir. Bir şeyin yapılması veya yapılmaması gerekiyorsa bu çocuğa nedenleri ile anlatılıp ikna edilmelidir. Bazen anne ve babalar kendi gerçekleştiremedikleri şeyleri çocukları gerçekleştirsin isterler. Onun ilgi ve yeteneklerini bilmeden onun adına meslek seçerler.

Bazı ailelerde ebeveynlerden biri merhametli ve aşırı hoşgörülü, diğeri ise sert ve otoriter olduğu için anne ve baba çocuğa karşı aynı davranışı gösteremezler. Çocuğun bir davranışını anne onaylarken baba onaylamaz veya anne onaylamazken baba onaylar. Bu durum sık sık yaşanır.  Böyle bir ortamda yetişen çocuk kararsız olur. Kendi fikirlerini savunamaz. İnsanlara karşı güvensiz olur. Bazı konularda sık sık fikir değiştirebilir.

Anne veya babanın sevgisinin dengeli, sürekli ve tutarlı bir biçimde verilmesi, en az çocuğun beslenmesi için gerekli olan besin maddeleri kadar önemlidir. Yapılan birçok araştırmada, kısa süreli de olsa anne çocuk ayrılıklarının sonuçları ve etkileri incelenmiştir. Araştırma sonuçları, çocuğa iyi bir yedek bakım sağlandığı, bakım veren kişinin sık değişmediği ve çocuk ile iyi ilişkiler geliştirilmiş olması durumunda, çocukların bu ayrılıktan örselenmediği ve en az düzeyde etkilendikleri hatta yeni deneyimler kazandıkları için gelişimlerine olumlu katkıda bulunduğunu göstermektedir.

Hepimiz farkında olarak ya da olmayarak çocuklarımıza karşı bir çok tutum ve davranışlarda bulunuyoruz. Oysa çocuklarımız doğdukları ilk günden itibaren bizim onlara gösterdiğimiz davranış ve tutum örnekleriyle kişilik oluşumlarını sağlanıyor.

Çocuğun psikolojik ve sosyal gelişiminde anne-baba tutumlarının etkisi büyüktür. Kişilik gelişimi, her ne kadar insanın yaşamı boyunca süregelse de, kişilik gelişiminin temelinin çocukluk döneminde atıldığı gerçeği geçerliliğini korumaktadır. Anne-babanın ve ailenin diğer bireylerinin çocukla olan etkileşimi, çocuğun aile içindeki yerini belirlemektedir.

Bu yüzden anne ve baba tüm kararlarda ortak olmalı. Evlatlarımızla yaptığımız anne baba arasındaki dengesizlikler çocuğu olumsuz yönde etkilemektedir. Lütfen dikkat edelim

Çocuklarımıza ne yapacaklarını söylemek yerine, onlara mümkün olduğunca seçenekler vermeye ve seçimlerine rehberlik etmeye çalışalım.

Haftaya yine bu sütunlarda sizinle olmak temennisi.

Öneri ve katkılarınıza dair [email protected] üzerinden şahsımla iletişime geçebileceğiniz duyurusuyla

 

 

Bu yazı toplam 6408 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
ZEYNEP ESKİ Arşivi