Dünyayı taşı, ama işsizin de artsın
Kocaeli, ülke sanayisinin kalbidir. Bu nedenle, ithalat ve ihracat bağlantıları da çok önemlidir. Ama, daha da önemlisi, ithalat-ihracat bağlantılarının yol haritasıdır. Bunu düşündüğümüzde, rahatlıkla şunu söyleyebiliriz: İzmit Körfezi'nde sıralanan limanlar Türkiye'nin ihracat ve ithalatına kapı açıyor.
Deniz Ticaret Odası verileri de, bu tezimi doğruluyor. O verilerde, Kocaeli'nde 34 liman ve kıyı yapısı olduğu belirtilerek, "34 limanda 3 ayda yapılan dış ticaretin rakamlarının ortalama 23 milyar dolara yakındır’’ deniliyor.
Petrol, demir çelik, kimya, lastik ve otomotiv sektörü başta olmak üzere kimya, petrol ve LPG depolama tanklarını da barındıran, yerli ve yabancı yatırımcıların ulaşım açısından tercih ettiği kent olan Kocaeli, Körfezi'nde sıralanan limanlarıyla ülke ithalat ve ihracatında önemli paya sahip bir kenttir. İstanbul’dan sonra ikinci sırada sözü edilen Kocaeli, sadece Nisan ayında 2,5 milyar dolar ihracat, 3,5 milyar dolar da ithalata ev sahipliği yapmıştır.
Bu dengeyi sağlayan ise yıl içerisinde yaklaşık 11 bin geminin İzmit Körfezi’ne giriş çıkış yapmasına borçluyuz. Bu rakam her yıl artmaktadır.
Yani, bu rakamlardan anlaşılması gereken şudur. Kocaeli, ithalat ve ihracat açısından en önemli kentlerin başında gelmektedir. Bu öncülük, genel bütçeye bu kentten aktarılan miktarın her yıl artması demektir. Bu yöndeki gelişmenin sonucu olarak da, yatırımlardan gerektiği oranda nasibini alması gereken ilk kent Kocaeli’dir. Yatırımlar istenildiği gibi gerçekleşmesi halinde ise istihdamın artması kaçınılmaz olur ve böylece işsizlik sorunu da önemli ölçüde çözülmüş olur.
Bu tezler, bütünsel bir projeksiyonu ifade eder. Ama, ne yazık ki, söylenildiği gibi gerçekliği yoktur. Bunu, kentteki işsizlik oranının artması ve işsiz sayısında istikrarlı artış yaşanmasıdır.
TÜİK’in verileri, işsizlik oranının geçen yılın Mart ayına göre 4 puan artıp yüzde 14.1’e ulaştığını, il genelindeki işsiz sayısının ise 79 bin kişi olduğunu gösteriyor.
Bu işsizlerden sadece 11 bin 974’ünün işsizlik maaşı aldığı yine resmi kayıtlarda yer alıyor.
Peki, İŞKUR İl Müdürlüğü ne iş yapıyor ?
Bunu da, il müdürü Ulvi Yılmaz yerel gazetelere yaptığı açıklamalarda dillendiriyor. Yılmaz, şu ifadeler kullanıyor:
‘’2002 yılında il genelinde sadece 2 bin 757 kişi, 2005 yılında 4 bin 994 kişi, 2015 yılında 23 bin 607 kişi, 2018 yılında 59 bin 844 kişi iş sahibi oldu. 2019 yılında ilk 5 ayda ise 27 bin 120 kişi bir işe yerleştirildi. Bu arada, 110 bin 676 kişi danışmanlık hizmeti aldı. 2002’den beri ciddi bir işe yerleştirme yaptık.’’
Resmi projeksiyona bakıldığında, yapılan düzenlemeler ile çok sayıda işsiz kapı kapı iş aramak yerine İŞ-KUR’dan danışmanlık hizmeti alıp kendisi için en doğru yerde iş arıyor.
Duy da inanma…
İŞKUR İl Müdürlüğü’nün danışmanlık hizmetlerinden geçen yıl toplam 175 bin kişi yararlanmış. Bu yılın ilk 5 ayında yararlanan 110 bin 676 kişiden 27 bin 120’si iş sahibi yapılmış. Yani, danışmanlık hizmeti alanlardan yaklaşık 5’te 1’i iş sahibi edilebilmiş. Kalan 5’te 4’üne ise ‘başınızın çaresine bakın’ denilmiş.
Bir de İşbaşı Eğitim Programı kapsamında olup çalıştıkları kurumlarda iş eğitimi alan kursiyerler var. Sayıları bugün için 3 bin 500 civarında olan bu kişiler de eğitim programını tamamladığında belki de iş sahibi olacak.
Ama, hiçbir garantisi yok. İş bulabilme garantisi dışında iş güvenliği ve geçinmek için yeterli ücret alabilme garantisi de yok.
Ülke ekonomisine büyük oranda katkı sunan Kocaeli’nde, işsizliğin böylesine boyutlara ulaşmış olması, nüfus göçü yoğunluğuna, yatırım planı yetersizlikleri ve plansız istihdam programlarına bağlıdır.
Bu tabloyu tersine çevirmekle görevli olanlar ise durumu sadece seyrediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.