Bu tablo ile övünüyorlar
İnsan Hakları Derneği, Makine Mühendisleri Odası, Türkiye Tabipler Birliği gibi 30 kuruluşun oluşturduğu Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi, 2014 yılı biber gazı raporunu açıkladı. Rapora göre geçen yıl 365 günün 224 günü biber gazı kullanıldı. Biber gazının en yoğun olarak kullanıldığı ay ise 24 günle Kobani protestolarının yaşandığı Ekim ayı.
Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi, biber gazının ölümcül ve zararlı olduğuna dikkat çekip anımsatıyor: "Kimyasal bir silah olan biber gazı 2014 yılında en az 453 kişinin yaralanmasına ve 8 kişinin ölümüne neden oldu."
Gezi ve benzeri direnişler sırasında kullanılan biber gazından dolayı yaşamını yitirenleri anımsarken bir çırpıda aklımıza gelen isimler Berkin Elvan (14), Elif Çermik (64), polis memuru Ahmet Küçüktağ (30), Ramazan Ertaş (80), İbrahim Aras, Yusuf Özer (73), Aynur Kudin (28), Musut Menekşe (42) oluyor.
Bu duruma değinen ifadeler şöyle: "Biber gazının ölümcül olduğunun kabul edilmesi için daha kaç can yitirmemiz gerekiyor? Daha fazla ölümler, yaralanmalar, uzuv kayıpları istemiyoruz. Bu silahlara ayrılan bütçe yetkililerce açıklanmamaktadır. Biber gazı denilerek masumlaştırılmaya çalışılan kimyasal silahın yasaklanması için kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğimizi ve bu işkenceye karşı birliğimizi güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi bir kere daha dile getiriyoruz. Daha fazla ölümler istemiyoruz. Bugün sizlerle paylaştığımız 2014 yılı biber gazı kullanım raporu sadece geçtiğimiz yıl polis devleti uygulamalarını gözler önüne sermekle kalmıyor, önümüzdeki yıllara dair büyük bir endişenin de kapılarını aralıyor."
Türk Tabipler Birliği de, 2015 yılı için yaklaşık 2 milyon adet biber kapsülü alımını utanç verici olduğuna işaret ettiği açıklamasında şu görüşleri savundu:
‘’Biber gazının yıllık istatistiğini tutmak, her ay nerede ne kadar, kaç kişiye ölümcül kimyasal silahın kullanıldığını raporlamak utanç verici bir iş. Bu raporlandırmayla, görmeyen gözlere, duymayan kulaklara bir kez daha biber gazının ne kadar ölümcül, ne kadar pervasızca kullanılan bir silah olduğunu gözler önüne serdik. Raporda da göreceğiniz gibi biber gazından muaf bir şehrimiz, biber gazından muaf bir insanımız yok."
Raporun aylara göre gaz kullanımı bölümündeki veriler de dikkat çekici.
Ocak ayında, güvenlik güçleri 12 gün biber gazı kullandı. 3 kişi yaralandı. Sincan Çocuk Cezaevi'nde koğuşa gaz sıkıldı.
Şubat ayında, 14 ilde 18 gün gaz kullanıldı. Taksim İmam Adnan sokak'ta bir binaya gaz sıkılması üzerine 6 aylık bebek yoğun gaza maruz kaldı. Batman'da bir kişi gaz fişeği isabet etmesi üzerine bir gözünü kaybetti.
Mart ayında, 24 ilde 19 gün biber gazı kullanıldı. Bunun 13 günü İstanbul'da kullanıldı. 16 yaşındaki bir çocuğun 2 parmağı koptu. Gezi eylemlerinde gaz kapsülü ile yaralanan Berkin Elvan hayatını kaybetti. TUİK'in verilerine göre sadece İstanbul'da 1 milyon 272 bin kişi biber gazına maruz kaldı. 70 yaşındaki bir kişi yaşamını yitirdi.
Nisan ayında, 9 ilde 20 gün gaz kullanıldı.
Mayıs ayında, 17 ilde 20 gün gaz kullanıldı.
Haziran ayında, 18 ilde 20 gün gaz kullanıldı.
Temmuz-Ağustos aylarında 10 İlde 32 gün gaz kullanıldı. 78 yaralı, 3 kişi gözünü kaybetti.
Eylül ayında, 11 ilde 27 gün gaz kullanıldı. 183 kişi yaralandı. Van'da 9 yaşındaki Suzan Kaplan yaralanarak hastaneye kaldırıldı.
Ekim ayında, 24 ilde 24 gün boyunca gaz kullanıldı. Urfa'da 12 yaşındaki A.K., gaz fişeğiyle başından yaralandı. DBP Eşbaşkanı Şener Yeşilırmak gaz fişeğiyle Van'da başından yaralandı. Biber gazı kaynaklı yaralı sayısı toplamı 18.
Kasım ayında, 12 ilde 17 gün gaz kullanıldı.
Ve, Aralık ayında, 5 toplumsal gösteri ve yürüyüşe gazla müdahale edildi. 13 ilde 15 gün gaz kullanıldı. Hakkari'de 7 yaşındaki bir çocuk gazdan bayıldı.
Bu utanç yetmez mi ?
Polisi, devletin ve halkın emri yerine hükümetlerin emrine sokup muhaliflere saldırı aygıtı haline dönüştürenler, tarih önünde mutlaka hesap verecek.
Bu süreç, belki çok yakındır, ne dersiniz ?