Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Dayanışma
Geçtiğimiz hafta Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Corning Optik fabrikasında başlayan grevi haber vermiştim sizlere.
DİSK Lastik-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu işyerinde her yıl tüm çalışanlara verilen yılsonu priminde işveren bu dönem beyaz ve mavi yakalılar arasında ayrımcılığa gitmişti. İşçi kadrosunda çalışanlara verilmeyen pirimler memur kadrosunda çalışanlara verilmek istenince ve itirazlara rağmen patron geri adım atmayınca işçilere tek bir seçenek kalmıştı. Grev. İşçiler şimdi fabrika önünde grevdeler ve karar iptal oluncaya kadar mücadele edeceklerini söylüyorlar.
Bu hafta bir grev haberi de köseköy’den geldi. Kocaeli Köseköy’de 21 yıldır faaliyet gösteren Yıldız Sunta fabrikasında çalışan işçiler grev kararı aldı.
Ocak ayından bu yana 57 maddelik toplu sözleşme üzerinde görüşmeler sürdüren Türk-İş’e bağlı Ağaç-İş sendikası, maaş zammı ve mesai ücretleri konusunda anlaşamadığı için greve çıktı. Sendikanın yüzde 30’luk zammına karşı patronun önce yüzde 8.53 enflasyon oranını teklif ettiği, daha sonra bu rakamı yüzde 12’ye çektiği belirtildi.
İşçilerle birlikte greve katılan Ağaç-İş Genel Sekreteri Gökhan Kibar, sloganlarının "Üç dönem biz fedakarlık yaptık, bir kere de siz yapın” olduğunu söyledi. Kibar, “İşçiler 21 yıldır bu fabrikanın ayakta durması için çalışıyor. Bu nedenle 3 dönemdir yani 2010 yılından beri ülkenin ekonomik şartlarını düşünerek fabrikayı göz ardı etmedik. Hem işçiyi, hem fabrikayı üzmeden zam oranları aldık. Arkadaşlarımız gerçekten büyük fedakarlık gösterdiler. Ancak bu kez fabrikanın fedakarlık göstermesini istiyoruz” dedi.
Ücret zammı olarak yüzde 30, mesai zammı olarak yüzde 200’den yüzde 300’e çıkmasını istediklerini aktaran Kibar, “Ramazan ve Kurban Bayramında da 1’e 4 zam istedik. Ancak 57 maddenin bu iki maddesinde anlaşamadık. Bu fabrikada 436 sendikalı işçi var. Maalesef Yıldız Sunta yoksulluk sınırını düşünmeden yalnızca enflasyon oranında zam yapıyor.’’ dedi.
Geçtiğimiz aylarda BİLKAR’da düzenlediğimiz kültür sanat etkinlikleri kapsamında KAVEL Grevini işlemiştik. Yasalarda işçilerin grev hakkının olmadığı, grevin yasadışı sayıldığı ve grev yapanların cezalandırıldığı 1963 Türkiyesi’nde, İstanbul Sarıyer’de kurulu olan KAVEL Kablo Fabrikası’nda işçiler 28 Ocak 1963’te iş bırakma ve direniş eylemine başlatmışlar ve verilen mücadelenin sonucunda hem haklarını almış hem de grev hakkını yasallaştırmışlardı.
Geçmişte toplu sözleşme ve grev hakkının kazanılması adına önemli bir yere sahip olan KAVEL Grevi bizlere dayanışmanın ne kadar kıymetli bir araç olduğunu göstermişti. Bugün hem Corning Optik işçilerinin hem de Yıldız Sunta işçilerinin aynı şeye ihtiyacı var. Daha fazla danışma. Bu çok önemli. Çünkü Bu kent işçilerin yaşadığı bir kent… Grevse bizlerin her an karşısına çıkabilecek bir arkadaşı. Bir gün komşumuzu, bir gün dostumuzu, bir gün ise kendimizi üzerimiz de önlüklerle grevde bula bilir ya da elimiz de şeker ve çayla bir grev dayanışması için fabrika önünde olabiliriz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.