SİZ HÂLÂ MERSEN İŞÇİLERİYLE DAYANIŞMAYA GİTMEDİNİZ Mİ?
Mersen işçileri, Birleşik Metal-iş sendikasına üye olup işyerinde çoğunluğu sağladıkları halde patronlarının yasa tanımaz davranışlarıyla karşılaştı. Yaklaşık iki yıl süren toplu sözleşme sürecinin tıkanmasının ardındansa grev kararı aldı. Mersen fabrikasında çalışan işçilerin kapı önünde ki direnişi yüz gündür sürüyor. İşçiler, emek dostlarını dayanışmaya çağırıyor.
Birleşik Metal-İş sendikası, Fransa merkezli elektrik ekipmanları yan sanayi üreticisi Mersen’in Gebze’de bulunan fabrikasında iki yıl önce örgütlenmişti. Bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Başkanlığı tarafından sendikaya, Ekim 2022 tarihinde, işyerindeki işçilerin yarısından fazlasını temsil ettiğini gösteren yetki tespit belgesi verildi. Ancak şirket yönetimi, işyerinde sendikayı tanımak yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aleyhine bir dava açarak, bakanlığın sendikaya verdiği yetki belgesine itiraz etti. Böylece işçilerin sendikalaşma ve toplu sözleşme haklarını kullanmalarına engel oldu.
Davanın görüldüğü Kocaeli 4. İş Mahkemesi, Şubat 2023 tarihinde davanın reddine karar verdi. Davanın sendikanın lehine sonuçlanmasının ardından işveren tarafından istinaf başvurusunda bulunuldu. Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi Eylül 2023 tarihli kararı ile istinaf başvurusunun esastan reddine karar verdi. Ardından istinaf kararına karşı işveren tarafından temyiz başvurusunda bulunuldu. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Kasım 2023 tarihli kararı ile davacı tarafın temyiz itirazlarını reddedip kararı onadı.
Mahkeme sürecinin ardından Birleşik Metal-İş sendikasının işyerinde çalışan işçileri, toplu sözleşme müzakerelerinde temsil etmeye yetkili sendika olduğu kesinleşmişti. Buna rağmen şirket yönetimi, sendika ile toplu iş sözleşmesi müzakerelerine başlamayı reddetmiş, yasal toplu sözleşme sürecinin başladığı işyerinde işveren, toplu sözleşme için masaya oturma çağrılarını karşılıksız bırakarak görüşmelere katılmamıştı.
Birleşik Metal-İş sendikası yöneticilerinin bildirdiğine göre bu süre zarfında arabuluculuk süreci devam ederken baskılarını daha da artıran işveren, “Sendikadan vazgeçin, sendika buraya asla giremez, devlet bizim arkamızda” gibi söylemlerle üyeleri yıldırmaya çalıştı. 7 Şubat 2024 tarihinde ise işyerindeki baskıların devamı olarak 4 üyeyi işten çıkardı.
Yasal toplu sözleşme sürecinin tıkanmasının ardından sendika, Mart ayında grev kararı almak durumunda kaldı ve işçiler 19.04.2024 tarihinde greve çıktı. Grev, o günden bu yana sürdürülüyor fakat Mersen yönetiminin hukuksuz uygulamaları da devam ediyor.
İşveren, kanuna aykırı şekilde, grevdeki işçilerin yerine işçi çalıştırmış ve greve katılan üyelerin grevden vazgeçmeleri için tacizde bulunmuş. İşyerinde bakanlık müfettişlerince yapılan denetimde, işçilere sendikal baskı uygulandığı tespit edilmiş, işverene idari para cezası verilmiş. İşine tazminatsız olarak son verilen işçilerin de sendikal sebeplerle işten çıkarıldığı tespit edilerek bu işçilerin çıkış kodları 4 numaralı kod olarak değiştirilmiştir.
Mersen fabrikasında ki işçilerin, gasp edilen toplusözleşme hakları için başlattıkları grev devam ederken, emekçiler kararlılıkla mücadelelerini sürdürüyor. Ve Birleşik Metal-İş sendikası grevdeki Mersen işçilerinin mücadelesini büyütmeye, emek dostlarını dayanışmaya çağırıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.