Şehrin / halkın takımı maç oynarken hemşeri derneği açılış yapar mı?
Gebzespor’un İnegöl Kafkasspor maçı öncesi kulüp yöneticilerinden Oğuzhan Demir’in, kardeşi Zafer Demir ile sahibi olduğu Sabrioğlu Yalıtım’ın takıma ve teknik heyete verdiği moral yemeğine konuk olan Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz takımın iç saha maçlarına aynı saate denk gelen çok sayıda programdan ötürü gelemediğini belirtip önceki pazar günü de aynı saatlere denk gelen altı ayrı programının olduğunu söyledi.
Büyükgöz’ün o günkü programını bilmeyeceğim, zaten ilgi alanıma da girmiyor ancak o programlardan biri, Kocaeli Giresun Dernekler Topluluğu – KOGİDET Genel Merkezi’nin Beylikbağı Mahallesi’ndeki açılışı oldu.
Açılışa Başkan Büyükgöz’ün yanı sıra Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, KBB Başkanvekili Yaşar Çakmak, CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, MHP Gebze İlçe Başkanı Bülent Özdemir… ile birlikte bürokrasi ve siyasetin yanı sıra sivil toplumdan, iş hayatından, zaman zaman Gebzespor maçlarında görmeye aşina olduğumuz zevat katıldı. Hiç ama hiç birine ne o açılışa katıldıklarından ne de Gebzespor maçına tercih etmelerinden ötürü en küçük bir negatif eleştirim yok. Olmadığı gibi, bence buna hakkım da yok zaten.
Hatta içlerinden birini, CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan’ı taktir ederim. Gebzespor’un Kullar 1975 Spor ile karşılaştığı 13 Kasım Pazar günü düzenledikleri ve üstelik Gebze ve Gebzeli’yi çok yakından ilgilendiren iki önemli konuyu gündem ettikleri basın toplantısını öğlen saatleri için tasarlarken akşam saatlerine çekmişlerdir. Şahsım adına bu sezonun ikinci deplasmanını Yalova’da yapabilmeyi tasarlarken CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın katılımıyla gerçekleşen Darıca ve Çayırova’daki üye katılım törenlerini bir gün öne çekmeyi de isterdim ama denemedim bile, ayrı mesele…
Yakın tarihte Darıca’da..
Darıca Erzurumlular Derneği’nin afili yeni binasının açılışı da eskasa 13 Kasım Pazar günü gerçekleşmiştir.
Darıca için Darıca Gençler Birliği’ne merkeze alacak olursak ligde kalma mücadelesi veren sarı yeşillilerin Kartal Bulvarspor’u iç sahada ağırladığı haftaya denk gelmiştir. Hasbelkader, Türkiye Futbol Federasyonu’nun bu maçı cumartesi günü oynatması Darıca Gençler Birliği’nin maçıyla eş zamanlı bir hemşeri derneği açılışının önüne geçmiştir.
Ancak, Gebze’nin ilçeden ibaret olmadığını; Darıca, Çayırova ve Dilovası ile bir bölgesel bütünlük içinde olduğunu ve bölgedeki diğer üç ilçede de Gebzespor taraftarı ve sempazitanlarının varlığını göz önünde tuttuğumuzda, dikkate bile alınmadığı aşikârdır.
Sadece Gebze’de Gebzespor ve Darıca Gençler Birliği değil Çayırova’da Çayırovaspor, Dilovası’nda Dilovası Belediyespor ve memleket geneli her ilçede, ilde, beldede..
Hatta bizde örneğin Beylikbağıspor örneğinde yaşandığı gibi taraftar potansiyeline de sahip şehrin, kentin bir diğer tanımla halkın takımlarının maçlarının oynandığı günler ve saatleri gerek siyasi partilerin, gerekse hemşeri dernekleri hatta sendikalar, meslek odaları… dahil sivil toplumun biraz hassas olmasını gerektiren zaman dilimleridir.
Tamam.. Hayat sadece futbol değil, kaldı ki ilgi gösteren var göstermeyen var. Kişilerin tercihlerine kimsenin diyecek bir şey olamaz. Zaten benim kast ettiğim de kişiler değil sivil toplumdur.
Gebze’de sivil toplumu kategorilendirdiğimizde aslan payı hemşeri derneklerinindir.
Hemşeri dernekleri, sadece temsil ettikleri ilin ilçenin değil yerlerinin bulunduğu ilçenin, ilin, kentin bir sivil toplum örgütü olduğunu teoride, pratikte kanıtlamak durumundadır.
Yoksa tanımlamaları hep ve sadece hemşeri derneği olarak kalır ancak asla sivil toplum örgütü veya kuruluşu olabilemezler kanaatindeyim diyorum..
Başka da bi’şi diyorum ama konu harici…
**
KAFKAS MAÇI OYNANIRKEN EN AZ
9 TARAFTAR STADI TERK ETTİ
Bu hafta sonu geride bıraktığımız İnegöl Kafkasspor maçında olup bitenlere dair bir köşe yazısını gerektirmeyecek şekilde bir parantez daha açmak gerekirse, şöyle bir tespiti sonuç mahiyetinde paylaşmak isterim:
Sadece benim bildiğim ve tespit ettiğim kadarıyla;
Maça dördü erkek ikisi kız altı çocuğu ile birlikte gelen iki baba ve bir anne..
Anne ile kızları maçın ilk yarısı bitmeden,
Babalar ile oğullarından biri ilk yarı diğeri maç bitmeden stattan ayrıldı.
Taraftarın gerekçesi her ne olursa olsun bence agresiflik diye tanımlanmayacak şekilde koro halindeki, hele ki mikrofona da yansıyan sinkaf halleri, önemli bir kesimi stattan ve Gebzespor’dan uzaklaştırıyor…
Geçmişte böylesi kritik maçlarda o stat silme dolarken hele ki takımın zirve yaptığı bir süreçte İnegöl Kafkasspor maçında tribünlerin neredeyse yarısının boş kalmasının nedenlerini, “Gebzeliler, Gebzespor’a ilgisiz”e bağlamak veya tek başına ona bağlamak, yeterli olmaz kanaatindeyim.
**
O KOREOGRAFİNİN FOTOĞRAFINI ÇEKİP
YAYINLASAYDIK, KINAMA CEZASI ALIRDIK
Birkaç kişi sorduğu için şunu da paylaşayım..
Bir hukukçuya danıştım. Şunu söyleyebiliyorum:
Ola ki koreografide ortaya çıkan görüntüye gazete haberinde fotoğraf olarak yer versek..
Ola ki birileri ki o birilerine kurumsal olarak İnegöl Kafkas Gençlikspor Kulübü de dahil, şikâyetçi olsa..
Şiddeti meşrulaştırmak ve kitleleri şiddete sevk etmekten şikayetçi olsa gerek kurumsal, gerek kişisel olarak en basitinden kınama cezasını mesleğimizle ilgili kurum ve kuruluşlardan, yerdik.
Geçtiğimiz yıllarda bir Gebzespor – Tekirdağspor maçı öncesi Gebze yerel basınında çıkan, “Vur kır parçala bu maçı kazan” başlığı üzerine dönemin Tekirdağspor yönetiminin gazeteye kınama göndermekle yetinmeyip yargıya başvurma girişimi ve o girişimin bir takım siyasi çevreler araya sokularak önüne geçilmesinden biliyorum.