Duygu Türkyılmaz Kılıç

Duygu Türkyılmaz Kılıç

Para para para

Para para para

Gariptir insanoğlu neler yaratmış.(yapmış)

Yarattığı her bugün dünü aratmış. Aklı ile her şeyin sırrını bulmuş. Kendi yarattığı putun kölesi olmuş.

Para para parraa / Varlığı bir dert yokluğu yara...

Sonar Yurdatapan'ın yazdığı, kayınvalidesi Rüçhan Camay'ın sesinden meşhur olmuş bir yetmişler şarkısının sözleri yarım asır geçmesine rağmen, bulunduğumuz dünya düzenini ve insanoğlunun zaaflarını nasılda güzel söze dökmüş ve halâ günümüzde kulağa aşina olan bir şarkı yapmışlar.

Her şey para üzerine kurulu. Para kazanmaya o kadar odaklanmış ki herkes, hayatın tadını çıkaramaz, güzelliklerini göremez olmuşlar. Birde teknoloji çağında her şeyin olduğu gibi bununda sanalı çıktı.

"Sanal para" akımı (hatta bağımlılığı desek daha doğru olur)

Herkesin elinde 7-24 akıllı telefonlar acaba coinlerim çıkmış mı, düşmüş mü diye gözlerini ekrandan ayıramıyorlar.

Zaten stresli olan hayatımız dahada stresli dahada gergin oluyor. Zaten az olan boş vaktimiz coinleri kovalarken kaçıp gidiyor.

Ee bu para dediğimiz şey mutlu olalım rahat bir yaşam sürelim diye var olan bir kâğıt parçası değil miydi???

Para kovalamaktan mutlu olmayı mı unuttuk?

Can Dündar'ın dediği gibi; Eskiden insanlar sevilir, Eşyalar ise kullanılırdı. Gün geldi eşyalar sevilir, İnsanlar kullanılır oldu...

Eskiden insanlar parayı yönetirken, şimdi para insanları yönetiyor ve yönlendiriyor. Kimse sevdiği bir işi parası az ise yapmayı tercih etmiyor. Parası çok ise o işi sevmese de, istemese de, nefret etse de yaparlar.(tabiki bazen mecburiyetten)

Çünkü paranın açamayacağı kapı yokmuş. Türkiye’nin en zenginlerinden Rahmetli Sakıp Sabancı bir röportajında engelli oğlu için şöyle demişti. Oğlum 27 yaşında, ona daha bir çift ayakkabı alamamışım çünkü hiç yürüyemedi. Araba al baba dememiş ama ben neyleyim ki otomobil fabrikası kurmuşum, oğluma bir araba veremedikten sonra....( Demek ki para her kapıyı açamıyormuş...

Önce sağlık, önce huzur, elimizdekiyle zorda olsa yetinmeyi bilmek ve şükretmek gerek. Goethe (ünlü Alman hezarfen; siyasetçi, edebiyatçı, ressam ve doğa bilimcisi) para ile insan ilişkisini şu sözlerle özetlemiş; İnsan paranın sahtesini yapar, parada insanın....

Ne kadar zengin olsan da, bir insanın sevgisine muhtaçsın. Hayat para ile değil sevgi ile anlam bulur. Kanuni Sultan Süleyman vasiyetinde "Tek elimi tabuttan dışarı çıkarın ki, Cihan Padişahı Kanuni'nin bile dünyadan eli boş gittiğini görsünler" demiştir.

Zenginlik paranın çok olması değil. Zenginlik kimsenin senden alamayacağı değerlerin toplamıdır:

Senin bilgin, ahlakın, özgüvenin, terbiyen, zarafetin ve tebessümündür.

Yine de Türk liramızın değerlendiği, Doların dibe vurduğunu görmek dileği ile zengin kalın

Bu yazı toplam 16207 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Duygu Türkyılmaz Kılıç Arşivi