Parkinson Hastaları Beslenmelerine Dikkat Etmeli

Parkinson Hastaları Beslenmelerine Dikkat Etmeli

Nöroloji Uzmanı Dr. Hatice Çil, Parkinson hastalarının beslenmelerine özen göstermesi gerektiğini belirterek, sebze ve meyve ağırlıklı, zeytinyağlı beslenmenin önemine dikkat çekti.

Dünya genelinde 10 milyon, Türkiye'de ise 150 bin Parkinson hastası bulunduğunu ifade eden Dr. Çil, hastalığın ilerleyen evrelerinde düşme riskine karşı kemik sağlığının korunması gerektiğini vurguladı. Bu nedenle doktor kontrolünde kalsiyum ve D vitamini seviyelerinin ölçülerek uygun bir diyetin belirlenmesinin, peynir, süt ve yoğurt tüketiminin kemik erimesini önlemede önemli olduğunu söyledi.

Parkinson Hastalığı ve Belirtileri

Dr. Çil, Parkinson hastalığının beyindeki hareket kontrolünden sorumlu hücrelerin hasar görmesi sonucu ortaya çıktığını ve dopamin eksikliğinin hareketlerde yavaşlama, titreme gibi belirtilere yol açtığını aktardı. Hastalığın yavaş ilerlediğini ve belirtilerinin kişiden kişiye değişebildiğini belirtti. Parkinson'un Alzheimer'dan sonra en sık görülen nörodejeneratif hastalık olduğunu ve erkeklerde daha sık rastlandığını dile getiren Dr. Çil, erken belirtiler arasında koku kaybı, uyku bozuklukları ve kabızlığın yer aldığını, ilerleyen aşamalarda ise motor belirtilerin ortaya çıktığını kaydetti.

Parkinson'un Önemli Göstergeleri

Dr. Çil, Parkinson'un en önemli belirtilerini titreme, hareketlerde yavaşlama, kasılmalar, yürürken kol sallamama, mimik kaybı, küçük adımlarla yürüme, öne eğik duruş, monoton konuşma, el yazısında küçülme, salya akması, yutkunma güçlüğü, halsizlik, depresyon, kabızlık, aşırı terleme ve tansiyon düşmesi olarak sıraladı.

Parkinson Tedavisinde Yeni Yöntemler ve Beyin Pili

Parkinson tedavisinin ilaçlarla başladığını ancak ilerleyen dönemlerde cerrahi yöntemlerin de faydalı olabileceğini belirten Dr. Çil, ameliyatla belirtilerde %50 ve ilaç ihtiyacında %80'e varan azalma görülebildiğini ifade etti. Kök hücre, hücre nakli, gen tedavileri ve aşı araştırmalarının da umut vadeden yeni tedavi yöntemleri olduğunu söyledi. Son yıllarda uygulanan beyin pili tedavisinin ise özellikle titreme ve hareketlerde yavaşlama gibi semptomlarda belirgin iyileşme sağladığını ve ilaçlara bağlı istemsiz hareketlerin kontrol altına alınabildiğini aktardı.

Parkinson Evreleri ve Beslenme

Dr. Çil, Parkinson'un beş evrede ilerleyebildiğini ve son evrede hastaların yatağa veya tekerlekli sandalyeye bağımlı hale gelebildiğini söyledi. Beslenme konusunda ise sebze, meyve ve zeytinyağlıların yanı sıra kemik sağlığı için kalsiyum ve D vitamini takviyesinin önemini vurguladı. E vitamini ve antioksidan zengini beslenmenin faydalı olabileceğini, B12 ve B6 vitaminlerinin de beyin fonksiyonları için önemli olduğunu belirtti. Bazı hastalarda görülebilecek yutma sorunlarına karşı da dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.