ÖZGÜN MAKALE NEDİR, NASIL YAZILIR?
Tam olarak emin değilim ama şöyle böyle 10 yıl olmuştur herhalde özgün makale diye bir şey olduğunu öğrendiğim. Bu işe başladığım zamanlarda 100 kelime için 50 kuruş para aldığımı iyi hatırlıyorum ama. Web siteleri için seo uyumlu makale arayanların taleplerini toplayıp anlaştığı yazarlara dağıtan bir firmayla bağlantı kurmuştum. Aracı firma yazının üstüne kendi kârını koyuyordu tabii, sen 400 kelimelik bir makale için 2 TL alıyorsun ama o makale sahibine 5 liraya satılıyor belki; bilmiyorum.
Zamanla direkt olarak makale ihtiyacı olan kişilerle bağlantı kurmanın yollarını buldum, ayrıca kendi bloglarımı açtım; bu iş iyice hayatıma yerleşti böylece. Geçen zamanın, kazandığım tecrübenin, işimi düzgün yapmamın ve direkt yazı müşterisiyle temasa geçmemin etkisiyle aldığım ücret de yükseldi.
Neyse, bu yazının konusu bu değil, özgün makale nedir, nasıl yazılır; bu konuda öğrendiklerimi anlatmak istiyorum biraz.
Şimdik şöyle; bu yazmakta olduğum şey bir özgün yazı; çünkü bu şekliyle bunu ilk defa ben yazıyorum, hiçbir yerde aynısı yok. Ben bunu yollarım, yayınlanır, başka birisi yayınlandığı yerden kopyalayıp başka bir yere yapıştırır; ikinci örneği ancak o zaman görülür. Öyle bir şey olmadığı sürece bu yazı tektir.
Makaleyi herhangi bir kaynağa başvurmadan yazıyorum. Gerek duymadım, zira bu şekilde yazacak kadar bilgim ve tecrübem var. Ama başka türlü de olabilirdi. Konu hakkında pek bilgim ve fikrim yoksa ne yapardım, başkalarının yazmış olduğu aynı konudaki birkaç yazıyı açardım; biraz ondan, biraz bundan fikir alarak yine başka hiçbir yerde olmayan bir yazı yazardım. İçindeki bilgiler farklı olmazdı, çünkü özgün makalenin anlamını değiştiremezsiniz; neyse odur. Fakat başvurduğunuz kaynaklardaki bilgileri harmanlayıp kendi tarzınız ve üslubunuzla aynı konuda, aynı veya benzer bilgileri içeren farklı bir yazı oluşturabilirsiniz. Özgün makale yazmanın özü budur.
İnternette bu yazdığım konuda birçok makale bulabilirsiniz, fakat bunun tıpkısı yoktur. Bu konu, bu şekille, bu tarzla ilk defa yayınlanıyor olacak. Bu makaleyi özgün yapan şey budur.
Bu işi layıkıyla, iyi bir şekilde yapmak için zaman ayırmanız gerekir. Başvurduğunuz kaynaklardaki yazılarda çok küçük değişiklikler yapmanız, bazı kelimeleri silip yerlerine eş anlamlılarını yazmanız falan yeterli değildir. Bu şekilde çalışan kişiler de vardır ama makale müşterilerinin çoğu onları tercih etmez.
Piyasanın altında ücret alan bir yazar da o kadar uğraşmayı tercih etmeyebilir tabii; bir de böyle bir şey var. Sen bilgisayar başında oturarak saatler geçir, gözlerin yorulsun, beynin yorulsun, sırtın kamburlaşsın; adam üç otuz para versin. Ki ortalama piyasa fiyatı bile, bu işi sürekli yapmanın bedellerini bilerek söylüyorum; düşük bence. Onun da altını vermek isteyenler var; ama pintilikten, ama bütçe yetersizliğinden, ama başka bir şeyden. Neyse, bu ayrı konu, uzatmayayım.
Bitirmeden önce seo uyumlu yazı konusuna da değineyim kısaca. Böyle bir yazı oluşturmak için de makalenin içine konuyla ilgili kelime ve kelime gruplarını makul bir oranda olmak üzere serpiştirmeniz gerekir. Bu makale 500 kelime civarında olacak ve başlıktaki ifadeyi yazının içinde 3 kere kullandım; bunun gibi. 2 de olabilirdi ama 4 fazla olurdu bence, o yüzden şu anda kullanmıyorum. Ve dikkat ederseniz aynı konuyla ilgili farklı ifadeleri, kelime gruplarını da kullanmış olduğumu fark edersiniz. Böylece makalenin arama motorları tarafından fark edilmesi ve bu konuda arama yapan kişilere servis edilmesi olasılığı artar.