KSO’nun Darıca’dan yer istemediği kesin!
Çünkü öyle bir yer yok..
Kocaeli’nin Büyükşehir Belediyesi statüsü edinmesinin ardından beldelikten ilçeliğe terfi eden Darıca’nın bir köyü bile yok ve asla olamayacak..
Değil sanayiye, ölüsüne bile ayıracak yeri yok ki gerek Darıca gerekse Nene Hatun Mezarlıkları dolunca yeni mezarlık alanı Gebze’ye bağlı Balçık’tan edindiler.
**
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun 18 Ağustos’ta KSO’da gerçekleşen, gazetelerin ve haber sitelerinin üst düzey yöneticilerini ama sadece ilimizin merkezi ilçesi İzmit’ten değil Gebze, Gölcük dahil diğer ilçelerden de ağırladığı basın toplantısına gazetemiz, üst düzey yönetim bazında katılım gösteremeyince şahsımda temsil edilmiş oldu.
İşimiz gücümüz siyaset ya!
Bir de basın toplantısının aslında önceden belli olan içeriğini sormayınca, “Kesin yeni dönem için başkan adaylığı açıklaması toplantısı” öngörüsünde bulunmakla kalmayıp bu öngörümü camiadan birkaç arkadaşla paylaştım.
Neticede; bozulmamış gibi yaptım.
Zeytinoğlu; kongreye ve adaylığına dair açıklamayı naçizane şahsımın ikinci defa söz aldığımda yönelttiğim soru üzerine yaptı. Yoksa, hiç değineceği yoktu.
Bu arada yanlış anlama olmasın.
Kaldı ki ve –ne yazık ki- tek adaylı, ekşınsız bir kongre olacak. KSO üyelerinden kongreyi saklamak etmek gibi bir niyetinin asla olmadığına eminim.
Kendisiyle çok sık görüşüp etmiyoruz ama o karakterde bir kişi olmadığı kanısındayım.
Konuklarını kapıdan ağırlarken sıra şahsıma geldiğinde, “Adaylığınız hayırlı olsun ama sizin kongreler tek adaylı olduğu için pek kesmiyor. Bize ekşın lazım” dediğimde gülerek Karadeniz insanına has kıvrak zekanın getirdiği seri ve kaliteli espri üretme yeteneğine paralel, “O zaman çalışarak ikinci aday çıkmasını sağlayın” yanıtını verdi.
Hiç uğraşmaya değmez..
Çünkü ilimizde KSO kurumsalında sanayinin gündemi, amacı, isteği yeni sanayi alanları..
Basın toplantısının soru cevap bölümünde açılışı ben yaptım, katılımın yoğunluğundan ötürü iki soruyla yetindim.
Başkan Zeytinoğlu’ndan grev ve direnişleri değerlendirmesini istedim. Bu soruyu sanırsam şahsımdan başka yönelten olmazdı. İyi tercihte bulundum kanaatindeyim.
İkincisinde ise; yer talebinde tespitte bulunulan bir ilçe, bölge, yer olup olmadığını sordum. Bu soruyu ben sormasa idim şüphe yok ki hemen her meslektaşımın soru konusu olacaktı. Zeytinoğlu’nun konuya dair yanıtı sonrası diğer meslektaşların konuyu daha da deşerek yeni sorular türetmesi bunun bir göstergesidir.
Zeytinoğlu ısrarla nokta atışlı bir istekte bulunmadıklarını söyledi ama bu bana pek inandırıcı gelmedi.
Yanlış anlama olmasın. Zeytinoğlu şahsında kimseye, “Yalan söylüyor” demiyorum. Şartlar gereği, öngörebileceğim veya öngöremeyeceğim herhangi bir gerekçeden ötürü ilçe ismi telaffuz etmek istemiyorlar.
Hâlbuki sanayi için bir yeri, yalan söylemede uzman siyasetçilerden sebep edinmişlerdi de.
Dilovası’nda Kömürcüler OSB er geç yerinden gitti gidiyor konumunda da yerine başka bir sanayi tipiyle yeni bir OSB geliyor.
Halbuki ilk başlarda, kömürcülerden boşalan bu alanın farklı amaçlarla, yüksek ihtimalle konutlaşma için kullanılacağı dahi söyleniyordu.
Bu senaryolara biz zaten hayli alışkınız. Bir örnek vermek gerekirse..
Ülkemiz ve ilimiz aktif siyasetinin siyaseti “Vatan millet” teraneleri ile şahsının ve efradının maddi çıkarları için sürdüren, Aziz Nesin’in eseri “Zübük”e parmak ısırtan şahsiyetlerinden Hereke eşrafından Fikri Işık..
Kocaeli Üniversitesi’nin Gebze Bölgesi’ndeki tek kurumu Gebze Meslek Yüksek Okulu’nu şahsi menfaatleri için Hereke’ye taşıyıp KOÜ ile Gebze arasındaki tek iletişim ağını hepten yok ederken..
Türkiye’nin iki yüksek teknoloji enstitüsünden biri olan Gebze YTE’yi Gebze Teknik Üniversitesi’ne çevirdiğinde..
Bu bizlere iktidarın bölgemize bir hizmeti olarak kakalanmadı mı?
Zeytinoğlu’nun bir diğer talebi Dilovası OSB örneğinde olduğu gibi OSB dışı sanayi alanlarının OSB’ye çevrilmesiydi. Dilovası OSB’yi örnek göstermesi bende küçük bir tebessüme yol açtı ancak toplantıda gündeme getirip fuzuli vakit işgalinde bulunmak istemedim.
Kaldı ki basın toplantısını zaman zaman geyik muhabbetine çeviren meslektaşlar dahi oldu. Ama ola ki konuya değinseydim, “Uzman görüşlerine göre Dilovası OSB; OSB yasalarına göre gayri nizami. Yasalara göre iki karayolu arasında OSB olamaz. Dilovası OSB, E-5 ve TEM arasında” deyip, “Bu mudur yani?” triplerine bürünebilirdim.
Ancak, “Soru gelecektir” öngörüsüyle çevre konusuna değindiğinde, Dilovası’ndaki çevre kirliliğinde yüzde 60 oranında etkenin evlerden, kış mevsiminde odun kömürle ısınmaktan kaynaklı olduğunu söylediği için ilk soru hakkımda hatırlatmak durumunda kaldım:
“Kocaeli’nin en fakir ilçesi. Doğalgaz için evlerine tesisat döşetmeye bütçesi yetmeyecek çok insan var..”
Bu bir soru değil sadece bir tespit hatırlatması ve paylaşımı idi ama yanıt verme gereği hissedip ekonomik statüsü Dilovası’nın çok üzerinde olan Gölcük’e bağlı Değirmendere’de de kömür kullanımının yaygın olduğunu kaydetti.
Dilovalı kömürü fakirlikten ötürü mecburen yakıyor..
Belediye başkanlarının; artık övünülecek ne yanı varsa ne kadar fazla gıda ve sosyal yardımda bulunduklarını belirtip övündükleri, Kocaeli’nin şirin ilçesi.
Değirmendereli kışın neden kömür yakar bilemem ama herhalde fakirlikten değildir. Nostaljiden, soba başında kestane pişirip portakal kabuğu kurutmaktandır olsa gerek falan diyorum.
Başlığa dönecek olursak..
12 ilçeli ilimizde KSO, Darıca’dan yer istiyor olmuş olamaz. Geri kaldı 11 ilçe. Çayırova’ya da olasılık vermiyorum, Çayırova’nın da genişleme sahası kalmadı. Etti mi sana, 10 ilçe.
Bu arada önemli bir detay. Haberde yer vermedim ama Kocaeli’nin en iyi lokasyonlu ilçesinin Dilovası olduğunu da ifade etti Zeytinoğlu..
Bana göre ve çok yüksek ihtimalle..
Yeni sanayi alanı Dilovası, olmadı Gebze’den isteniyor ya da Zeytinoğlu’nun söylemine kanaat getirelim.
Zaten bilinen olumsuzlukları tekrarla kimsenin vaktini almış olmayım ama mevcut durumun tüm olumsuzluklarına karşın Dilovası veya Gebze’nin başına patlayacak gibi geliyor, diyorum.
Darallar geldi. İçim sıkılıyor..
Başka da bi’şi demiyorum.