İstanbul Caddesi’nde yeri olan 2 bin 500 liradan satar mıydı?
Gebze Belediye Meclisi’nde mayıs ayı olağan toplantısı ikinci bileşiminin bence en kayda değer, dikkat çeken tartışma konularından biri komisyonlar oldu.
Aslında sadece Gebze Belediyesi için geçerli olmasa gerek.
Meclis komisyonlarında en faal olanı ve en cazip gözükeni şüphesiz İmar…
Plan Bütçe, Hukuk Dilekçe ve İsimlendirme gibi birkaç komisyona da zaman zaman gündem konularının havale edildiğine tanık oluyoruz.
Ama ya diğerleri.
Örneğin; Gençlik ve Spor Komisyonu.
Bu komisyon AKP’li Ayhan Yılmaz, Osman Sezer, Ahmet Malkoç ve Mehmet Dinç ile CHP’li Sinan Çeper’den oluşuyor.
Gebze BM Mayıs ayı olağan toplantısı birinci bileşiminde Gebzespor ve spor kulüplerine aktarılacak miktar görüşüldü. Kültür Komisyonu’nun önergesiydi ancak konu görüşülürken Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan bir üye dahi söz alıp görüş belirtmedi.
Ben bu ayrıntıda iktidar partili meclis üyelerinin grup toplantılarında karara vardıklarına, o toplantılarda görüş belirttiğine dair sözüm ona savunmaya katılmıyorum.
Öyleyse mayıs ayı ikinci bilişiminde farklı konularda dahi olsa AKP’li Sefa Zengin iki, Selamet Güner ve Hasan Soba niye birer kez söz aldı.
**
Bir diğer detay, hayata geçerse önemli.
Komisyonların, meclis toplantılarına bir gün kala değil beş gün bir hafta kala toplanması, bu süreçte komisyonda alınan kararlarda grup kararlarının etken olması bence de önemli.
Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün CHP Grubu’ndan gelen eleştiriler üzerine konuya bu yaklaşımı getirmesi yerinde.
Ancak sözünü ettiğim gibi.
Hayata geçmesi kaydıyla..
**
Gebze BM Mayıs ayı ikinci bileşiminde şahsen yoğunlaştığım, ilgimi çeken konu kamuya yönelik borçlara karşın, kamu işgalli yerlerin Hazine’ye devrinde belirlenecek fiyatlar oldu.
Gündemin ilgili maddesi aynı zamanda bir ciddiyetsizliğin tercihiydi.
Hatırlanacağı üzere ilk bileşimde konu, fiyatlandırma bilgisi olmadan gündeme gelmişti.
Başkan Büyükgöz ise fiyatlandırma yapılmadan böylesi bir çalışmada bulunmanın hukuken mümkün olmadığını kaydetti. Bununla birlikte CHP Grubu’na yönelik bilgilendirmenin eksik kaldığını söyledi. Önerge bu bilgilendirme eksikliğinden ötürü, ikinci bileşime ertelendi.
İkinci bileşimde ise bilgilendirmede yine eksik kalındı.
Şöyle ki..
Kamuoyunun da bilgilendirilmesi gerektiğine olan inancımdan ötürü hangi arsaya ne değer biçildiğinin parsel parsel, ayrıntılı belirtilmesi gerektiğini beklerdim.
İlgili haberimde o bilgiye, özel çabam sonrası ulaştım.
Emlakçı değilim, elbette değilim.
Bu arada bu mesleğe türlü çıkarlar için girenlerin veya emlakçılığı da işkolu edinenlerden sebep izah etmek durumundayım.
Tek işim gazetecilik ve başka bir işim olmayacak.
Ancak listeye bakınca, pafta numaraları üzerinden kimi bölgeleri inceleyince, konuya o açıdan iyi kötü vakıf biri olunca hangi ölçüt, kıstas üzerinden bir fiyatlandırmada bulunduğuna dair kuşkularım var.
Bu aşamada CHP’nin, CHP ile birlikte Millet İttifakı bileşeni İYİ Parti’nin kaygısına katılıyorum.
Ana cadde üzerinde okul ile işgalli yerle sokak içinde cami işgalli yerin metrekare birim fiyatı aynı olabilir mi?
Söz konusu fiyatlandırmaya dair birkaç emlakçı görüşü alma niyetim de vardı. En azından şimdilik, görüş edinemedim.
Ancak o fiyatlandırmayı yapanlardan, o tespit komisyonunda yer alanlardan herhangi birinin..
Gebze’nin İstanbul yönünden girişinde,
Toplu taşıma güzergâhı üzerinde,
Fatih Devlet Hastanesi ve civarındaki birçok yere yaya 5 bilemediniz 10 dakika mesafede olan bir lokasyonda arsaları olsaydı,
Metrekaresini 2 bin 500 liradan satışa çıkarırlar mı idi..
Merak halindeyim.