Halil Yeni

Halil Yeni

DEPREM GÜNLÜKLERİ ‘’KIZILAY’’

DEPREM GÜNLÜKLERİ ‘’KIZILAY’’

 

11 ilde büyük yıkıma neden olan Maraş merkezli depremlerin ardından geç gelen kurtarma çalışmaları tepki çekerken bölgedeki çadır eksikliği ise halen çözülebilmiş değil.

 

Bölgedeki depremzedelerin çadır dahil birçok temel ihtiyacı sürerken, Kızılay’ın AHBAP'a depremzedeler için çadır sattığı ortaya çıktı. Kızılay’a tepki yağarken, Kızılay'ın Başkanı Kerem Kınık, ilk ‘’olayın büyütülecek bir hadise olmadığını" savundu.

 

Afet döneminde yurttaşlara yardım etmesi için kurulan Kızılay'ın 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin 3'üncü gününde Ahbap’a çadır satması tepkilere neden oldu. Fox TV’de Çalar Saat programına katılan Haluk Levent yaşananları anlattı. Levent kurumdan konserve gıda da aldıklarını açıkladı.

 

Programda Kızılay’dan çadırın yanı sıra konserve de aldıklarını belirten Levent, programın ardından bir paylaşım yaparak, canlı yayın bittiği için açıklamaya zaman kalmadığını belirtti ve “Kızılay kurumunun alt iştiraki olan Kızılay Lojistik A.Ş den 30 bin adet 4 kişilik bir ailenin 3 öğünlük yemeğini karşılayan ve 1 yıl bozulmayan gıda satın aldık” dedi.

 

Kızılay'ın AHBAP'a çadır satışını "Yasal, ahlaki, akılcı", "Büyütülecek bir hadise değil" diye savunan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, ilerleyen günlerde sorumluluğu çalışanlara attı. Kınık, CNN Türk'te katıldığı yayında "Ahbap'a çadır satışını bize sormadan yapmışlar" dedi.

 

Kınık, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu programda AHBAP'a 46 milyon TL'ye satılan 2050 çadır hakkında açıklamada bulundu. Kınık çadır satışından haberi olmadığını savundu, sorumluluğu satış departmanına yükledi.

 

İlerleyen günlerde Kızılay’la ilgili başka bilgiler de kamuoyu ile paylaşıldı. Kızılay'ın, Türk Eczacılar Birliğinin ihtiyaç duyduğu çadırları da tanesi 140 bin TL'den sattığı belirtildi.

 

Sozcu.com.tr’de yer alan habere göre, Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney, tanesi yaklaşık 140 bin TL fiyatla 76 metrekare büyüklüğünde 5 adet çadırı Kızılay’dan satın aldıklarını söyledi. Bölgede mobil eczaneler kurmak için harekete geçen ancak büyük çadır bulmakta zorlanan Türk Eczacılar Birliğinin, Kızılay’dan parayla çadır almak zorunda kaldığı belirtildi. Üney, bu alım için ödemeyi Kızılay’ın bir iştiraki olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’ye yaptıklarını belirtti.

 

1999 Marmara depremi sonrası devletin afetlere karşı ne kadar hazırlıksız olduğu da anlaşılmıştı. Koalisyon hükümeti ve Devlete ait afet kuruluşları panik içinde ne yapacaklarını düşünürken en yalın haliyle insan dayanışması ön plana çıkıyor Devletin tüm olanaklarından faydalanan Türk Kızılay’ında çadır rezaleti yaşanıp, kurum adam kayırma haberleriyle çalkalanıyordu. Anlaşılıyor ki geçen 24 yılda Kızılay adına bazı şeyler değişmedi.

Bu yazı toplam 12604 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi