Virüs, emekçiler ve devlet görevleri !..
Koronavirüs, ne yazık ki ülkemiz için artık bir gerçek.
Toplumun her kesimi bu virüsten korunmak için neler yapılacağını tartışıp adım atarken, sanayi ve diğer alanlardaki emekçileri işyerlerinde koruyacak önlemler konusunda ağırdan alınıyor.
Oysa, koronavirüse karşı emekçiler için zaman kaybetmeden acil eylem planı hazırlanması gerekir.
Ama, ne yazık ki, hiçbir işyerinin yeterli önlem almadığı görülüyor. Bu duruma Sağlık Bakanlığı müdahil olup, işyerlerindeki tüm faaliyeti durdurmalıdır.
Ama, nerdeeee ?
Bu arada, koronavirüsün ciddi ve yakın bir tehlike olması dolayısıyla, işçilerin çalışmaktan kaçınma hakkı var. Bu hem uluslararası hukuktan hem de ülkemizdeki iş hukukundan doğan bir haktır.
Gelelim yapılması gerekenlere...
Öncelikle tüm işyerleri için risk değerlendirmesi yenilenmeli ve “Acil Eylem Planı” hazırlanmalı.
Bilim insanlarının da ifade ettiği üzere, sağlık tesisleri, laboratuvarlar, morglar, atık ve kanalizasyon işlerinin yapıldığı işyerleri üzerinde ise özel olarak durulmalı.
Tüm işyerleri açısından da işyerinin büyüklüğü, çalışan sayısı, işyeri dışındaki kişilerle temas etme sıklığı gibi unsurlar dikkate alınarak hijyen ve kişisel korunma önlemleri saptanmalıdır.
Tam bu noktada, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun günlerdir dile getirdiği düşünceler, alınmasını istediği önlemler ve yaptığı uyarıları dikkate alan adımlar acilen atılmalıdır.
Bunu sağlamak devletin asli görevleri arasındadır.
Peki, devlet ana başlıklar halinde neler yapmalıdır, bir de ona bakalım...
Devlet, denetim de dahil olmak üzere muhtelif araçlarla ve gerektiğinde idari tedbir ve yaptırımlar da uygulayarak ilgili mevzuatın uygulanmasını sağlamakla yükümlüdür.
Nasıl ki tek başına bireylerin alacağı tedbirlerin koronavirüs açısından yeterli olması mümkün değilse, işyerlerinde yapılması gerekenlerin de sadece tekil işverenlerin niyet ve beklentilerine emanet edilmemesi, bu yönde muhakkak ki devlet kurumlarının da sürece yönlendirici olarak aktif bir şekilde dahil olması gerekmektedir.
Bu kapsamda;
Fahiş fiyatlara ulaşan koruyucu ekipmanların kamusal olarak temini ilk akla gelen ve acil de olan tedbirlerdendir.
Öncelikle bunları yapabilir olmak gerekir. Gerisi mi, elbette planlanmış olmalı. Ve yapılması gerekenler ise bir adım sonrası için hazır edilmelidir.
Yoksa ne kadar dua edersek edelim bu beladan kurtuluş zor görünüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.