Şafak Yüca ‘’Savaş ve Modernleşme’’
Her ay emek kenti Gebze’de kültür sanat söyleşileri düzenliyor, çok sayıda sanatçı ve yazarı Gebzeli sanatseverlerle buluşturuyor, birbirinden değerli konu ve konuklarla sanat ve siyaset üzerine etkinlikler gerçekleştiriyorduk. Bunlardan biride Şafak Yüca ile olmuştu. Yüca Gebze’de yaptığımız bir söyleşide katılımcılara göç ve göçmenlik üzerine çok önemli bilgiler vermişti.
Etkinlikte ‘Bağımlılık perspektifiyle Suriyeli göç akımı incelemesi’ başlıklı bir sunum yapan Yüca, Suriye’de ki savaş sonrası ülkemize yoğun bir göç akımının başladığını ve Türkiye’ye göç edenlerin büyük bölümünün kötü şartlar altında yaşadığını belirterek, göçmenlerin güvencesiz bir şekilde nasıl ucuz emek gücü olarak çalıştırıldıklarını örnekleriyle gözler önüne sermişti.
Bizim etkinliğimiz orada bitti ama Yüca’nın çalışmaları bu bağlamda genişleyerek devam etti.
Sonra ondan bizleri çok mutlu eden bir haber aldık. Geçtiğimiz günlerde ‘’Savaş ve Modernleşme / Osmanlı Devleti’nde Göç Yönetiminin Değişimi’’ adını verdiği bir kitapla çıka geldi. Detay yayıncılık tarafından yayımlanan kitapta Yüca’nın 1855-1866 yılları arasını veri aldığı "Osmanlı Devleti'nin Tanzimat Döneminde Uyguladığı Göç Yönetimi" adlı Yüksek Lisans Tezini kitaplaştırdığını öğrendik.
*
Şafak Yüca kitabına iç ve dış göçü, göçün sürelerini, sebeplerini anlatmakla başlıyor. Osmanlı Devleti'nin 1855-1866 yılları arasında uyguladığı göç yönetimini, devletin Tanzimat evresinde hayata geçirdiği bürokratik modernleşme süreci bağlamında inceliyor. Ayrıca Devletin siyasi, ekonomik, diplomatik ve dini hedefleriyle birer sorunsal haline getirilerek, göç yönetimi kapsamında atılan adımların temelinde yatan sebepleri ortaya çıkarmaya çalışıyor.
Bu kapsamda çalışmanın ilk bölümünde Osmanlı Devleti'nin meydana getirdiği modernleşme adımlarını inceliyor. ‘’Devletin göçe bakış açısı, göç tarihi ve göç yönetimi uygulaması görülmeksizin, Tanzimat Dönemi'nde yaşanan değişim incelenemez.’’ diyen Yüca ikinci bölümde Osmanlı Devleti'nin göç yönetimi tarihini ele alıyor. Çalışmasının üçüncü bölümündeyse asıl konusu olan göç yönetimini incelerken muhacirlere yönelik ele alınan tüm uygulamaların, Devletin siyasi, ekonomik, askeri, dini ve diplomatik hedefleriyle uyuşması konusunu tartışıyor.
Peki Şafak Yüca kimdir.
Şafak Yüca, 1993 yılında İzmit'te doğdu. Eyüboğlu Eğitim Kurumlarında Lise öğrenimini tamamladı. 2017 yılında Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Fransızca) bölümünden mezun olduktan sonra, aynı üniversitede Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde Yüksek Lisans eğitimi aldı. Ankara da yaşamaya devam eden Yüca Doktora eğitimine Ankara Üniversitesi Türk İnkilap Tarihi Enstitüsünde devam etmekte, hem sanatsal hem akademik üretimlerini sürdürmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.