Halil Yeni

Halil Yeni

Ruhi Su Dostlar Korosu

Ruhi Su Dostlar Korosu

Çalışmalarında Anadolu’yu harmanladı Ruhi Su. Yunus’un, Pirsultan Abdal’ın, Köroğlu’nun ve Karacaoğlan’ın türkülerini seslendirdi. Hatayi’den Kaygusuz’a, Dedemoğlu’dan, Garip’e kadar unutulmaya yüz tutmuş onlarca ozanın türkülerini derleyerek günümüze taşıdı. 1951 TKP davasından yargılanıp uzun yıllar tutuklu kalsa da 68 kuşağının serpilip gelişmesi, sesinin sokakla ve gençlik hareketiyle yeniden buluşmasını sağladı. Türkiye işçi sınıfının tarih sahnesine güçlü çıktığı 1970’li yıllarda ‘’benim Kâbe’m insandır, sevidir, emektir’’ dedi ve ekledi ‘’Kuran da kurtaran da emekçi, insanlardır.’’

 

Ozan müzik hayatında Üniversite’den cezaevine kadar koro çalışmalarına hep önem verdi. Tek sesli halk müziğimizin batı müziği içinde yer edine bilmesi için “çok sesli’’ müzik yapmayı tercih etti. 1975 yılında yaklaşık 60 kişiyle Dostlar Korosunu kurdu. 1976 yılında ‘El Kapıları’, 1977’de ‘Sabahın Sahibi Var’, 1978’de ise ‘Semahlar’ albümlerini koroyla birlikte çıkardı. Koro çok sayıda konserde Ruhi Su’nun sesine eşlik etti. 12 Eylül darbesi ile birlikte çalışmalarına ara veren koro, 1986’da Ruhi Su’yu anma gecelerine katılmak üzere yeniden bir araya geldi. 1987’de ustaya saygının bir ifadesi olarak “Ruhi Su Dostlar Korosu” adını aldı. Bugüne kadar çok sayıda sanatçıyla ezgiler söyledi. Yurt içinde ve dışında sayısız konser verdi. Beşyüzün üzerinde korist yetiştirdi.

 

Geçtiğimiz günlerde Ruhi Su’yu öğrencisi sevgili Refik Köksal’a sordum. Köksal’la hem Su’yu hem de 46.  yılını geride bırakan Dostlar Koro’sunu konuştum.

 

Refik Köksal 1953 yılında Afyon, Şuhut’ ta doğdu. Isparta Gönen İlköğretmen Okulunu 1971 yılında bitirdi. 1980 yılında İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü’nden mezun oldu.

 

1978 Mart’ında “Dostlar Korosu” ile tanıştı, korist olarak çalışmalara katıldı. Ruhi Su ile beraber birçok konserde sahne aldı. 1985 Eylül ayında Ruhi Su’nun aramızdan ayrılmasından sonra ilk kez 30 Mart 1987′ de Harbiye Konak Sineması’n da sahne alan koroyu Timur Selçuk ve Sarper Özsan yönetirken, sonrasında Ağustos 1991′ e kadar “Dostlar Korosu” nu Refik Köksal ve Hüseyin Tutkun çalıştırdı.

 

1994-1996 yılları arasında “Pir Sultan Abdal Konseri” ve “68′liler Vakfı Konseri” vb. gibi çok sayıda konserde koroyla birlikte şef olarak sahne aldı. 2012′ de yapılan “Ruhi Su 100 yaşında” anma konserlerinde korist olarak görev alan Refik Köksal Gebze’ de kurduğu “BİLKAR Ruhi Su Çocuk Korosu” ile geleceğin gençlerine Ruhi Su Dostlar Korosu geleneğini taşıdı. Ocak 2015′ te yapılan “Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği” olağan genel kurulunda yönetim kurulu üyeliğine seçildi.

 

Sohbetimiz sırasında ‘’ Neredeyse 50 yıllık koca bir tarih.  46. Yılını dolduran Ruhi Dostlar Korosu hakkında neler söylemek istersin’’ sorusuna verdiği cevabı hayatım boyunca hiç unutmayacağım.

 

‘’ Ruhi Su’nun öğretmenliğiyle başlayıp, ara vermeden 43 yıl onurla bugünlere taşıdığım koristlik görevimi varlığımın en yüce duygusu olarak, devrimci duygularımın en ateşli sıcaklığı ile yaşadım, yaşatacağım. Çünkü Ruhi Su benim ve benim gibi nice koristlere yol olmuş, önder olmuş, ışık olmuş çok özel bir sanatçıdır. Kendisini ve değerini daima yaşatacak türkülerinin sonsuz yolculuğunda türkülerle olmanın coşkusuyla anacağım. ‘’

Bu yazı toplam 3051 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi