Komisyonun kirli ve temiz siyasetteki yeri
Seçenek A: Komisyon ücreti, belirli bir işi gerçekleştiren işçinin, elde edilen toplam gelir üzerinden aldığı belirli bir oranda yüzdelik pay olarak bilinmektedir. Yapılan iş sonucunda veya gerçekleştirilen bir satış sonrasında alınan ücretin belirli bir oranı komisyon ücreti olarak verilmektedir
Seçenek B: Komisyon kurul; belli bir iş ya da görevi yerine getirmek üzere atanmış olan kişilerin oluşturduğu formel grup. (Kaynak: Google anonim)
**Bir alıntı ile başladım. Mesleki bir bilgilendirme ile sürdüreyim:
Kim nereden ne kadar duydu, ilgilendi bilmiyorum ama TFF 3’ncü Lig temsilcimiz Darıca Gençler Birliği’nde Emre Denizli’nin istifası ile boşalan teknik direktörlük görevine eski futbolcu ve teknik adam Yunan Theofanis Gekas getirildi.
16 Ekim’de Hürses’ten Çağlar Akar, görüşmelerin başladığını dair bir habere imza atmış ama resmileştiğini ilk ulusal basın duyurdu.
Hâlbuki genel işleyiş, ülke genelinde şudur.
Ulusal basın, ülkemizin 81 il ve ilçelerinde yerelden beslenir. Önce yerel basın yazar. Kayda değer bulunursa haber ulusal basında da yer bulur.
Bu sefer tam tersi olmasının sebebi, Gebze yerel basınının içinde bulunduğu hal ile birebir ilişkilidir.
Demek ki neymiş, takip önemli..
“Kel alaka” gibi gözüken ama aslında çok alakalı iki anektodtan sonra dünün devamına gelecek olursak..
Gebze’de iktidarı, ana muhalefet ve muhalefeti ile siyasetin toplumdan, toplumun gerçeklerinden, akışından kopuşunun gerçek sahibi, takipte yetersizliktir.
Siyasi partilerin tamamına yakını, mahalle başkanları ve birimleri ile de güya orayı takiptetir ancak özelikle merkezi Gebze ilçesinin her bir mahallesi, Anadolu’daki birçok ilden daha kalabalık bir nüfusa sahiptir.
Bölgemizde aktif siyasetçi halka dokunmayı cenaze ve düğünlere katılımla, bir de ekseri seçim süreçlerinde kalabalıklar halinde gezmekten ibaret sanıyor.
Spontane gelişmelere karşı refleksten tamamen yoksun bir haldeler çünkü gazete okumuyor, basını takip etmiyorlar.
Halbuki yeterli yetersiz; özellikle sahadan ve sokaktan üretilen haberler önemli bir yol, yöntem, program gösterici.
Basını, basın zemininden gerçek gündemi edinip halka dokunabilmek ise Ajans Press ve emsali firmaların verdiği hizmet biçimlerini, yerel ölçekte hayata geçirmekten, basını takip etmekten geçer.
Taslak olarak açıklamak gerekirse;
İlçe yönetimlerinin basından sorumlu yöneticisi üst başkanlığında bir basın takip komisyonu, gönüllü üyelerin katılımıyla kurulur. Üyelerden biri as başkan seçilir.
Komisyonda görev alan her bir üyeye; komisyondaki üye sayısına göre bir veya birkaç gazeteyi, internet siteleri üzerinden takip etme görevi verilir. Malum, artık bilgisayar dahi gerektirmeksizin cep telefonları aracılığıyla o sitelere girebilmek mümkün.
Üyenin bir şekilde, herhangi bir veya birkaç gazeteye aboneliğinin olması, komisyonun takip gücünü artıran bir etkendir.
Ayrıca; siyasi partilerin genelinin çok sayıda gazeteye aboneliğinden sebep, teşkilat veya örgütte o günün nöbetçisine, o günkü gazeteleri incelemesi görevi de verilebilir kaldı ki nöbet vakitlerini daha iyi değerlendirmiş olurlar.
Alanımız Gebze olduğuna göre komisyonun önceliği Gebze Bölgesi yerel basınını; ekibin geniş olması durumunda ilimiz basınını, hatta ulusal basını takibe alması mümkündür.
Her bir üye takipte sorumlu olduğu haber sitesini;
Siyaseten partisiyle ilgili lehte veya aleyhte bir haber veya demeç olup olmadığı..
Herhangi bir mahallede herhangi bir yurttaşın herhangi bir gerekçeyle herhangi bir kamu kuruluşundan yakınan tepkisinin olup olmadığı..
Herhangi bir köşe yazarının partileri lehine ve aleyhine bir yorumunun olup olmadığı..
Yine köşe yazarının bir halk sorununu, çözüm önerisiyle birlikte konu edinip edinmediği…
Ve daha birçok detay üzerinden raporlayıp bir şekilde yönetime ulaştırır.
İşte o rapor, yerelde aktif siyaset yapanın ne tür bir faaliyet yürüteceğinin göstergesidir.
Komisyonun detayına, okuru boğmamak adına daha fazla değinmiyor ancak şunu da taahhüt ediyorum:
Gebze Bölgesi’ndeki dört ilçeden herhangi bir partinin teşkilat veya örgütünden daha detaylandırmam istenirse, gönüllülük temelinde detaylandırıp kurulmasına destek olmaya çalışırım.
Öte yandan siyasi partilerin, parti tabanını harekete geçirmesinin yegane zemini; yeteneğine göre üyelerin dahil olduğu komisyonlardır.
Şayet aktif siyasette, şahsınıza çıkar edinmek için yer alıyorsanız girizgahtaki komisyon tariflerinden (A) seçeneğini tercih edeceğinize veya “Komisyondan ne anlıyorsun?” sorusuna yanıtınızın (A) şıkkı ile örtüşeceğine şüphe yok.
Halbuki halka dokunan temiz ve üye bazlı katılımcı aktif siyaset; Ajans Press ve emsal firmalarının uygulamalarını yerel ölçekte hayata geçirmekten, (B) şıkkını tercih etmekten geçer, kanaatindeyim.
Çoklu anlam taşıyan komisyon, bu tanımlama biçimleriyle aktif ve temiz siyasette, her ikisinde de yerini almıştır..
Ne diyeyim.
(B) şıkkını, temiz olanını tavsiye ederim.