Halil Yeni

Halil Yeni

Gebze İşçi Evi Açıldı

Gebze İşçi Evi Açıldı

Uzun yıllar emek verdiler bu kente, emekçilerin dertleriyle ilgilendiler. Zaman zaman duvarlarını güneşten afişlerle, kapıları bildirilerle süslediler. Alınlarında ki aydınlıkla grev ziyaretleri, işçi toplantıları, emek etkinlikleri düzenlediler. Özellikle fabrika işçileriyle kurdukları bağ, tohum oldu, serpilip gelişti ve sonunda ekin verdi. Geçtiğimiz günlerde Gebze İşçi Evi güzel bir etkinlikle açılışını gerçekleştirdi.   

 

Türkiye Komünist Partisi 2018 yılı Eylül ayında “Emekçilere…” başlığı ile gerçekleştirdiği konferansta işçi sınıfı ile bağlarının güçlendirilmesi, iş yerlerinde ve emekçi mahallelerindeki yaygınlığının artırılması ve daha köklü ilişkiler geliştirilmesi yönünde bir karar alarak emekçi mahallelerinde parti lokalleri açmaya başlamıştı. Gebze’de ilki Mevlana Mahallesinde gerçekleşti. Fakat zannederim pandemi koşullarından kaynaklı semt evi kapandı. Kapanan semt evi kendini işçi evine çevirirken yeni yerini de çarşı merkeze taşıdı.

 

İşçi evi komitesi adına konuşan ve sözlerine "Bu davet bizim diyerek" başlayan Hande Tunca, "İşçi evi, adı üstünde her şeyden önce bir ev. Örneğin mesaiden çıkan işçiler akşam hep beraber işçi evine gelerek dertlerini, sorunlarını ve bu sorunların üstesinden nasıl gelineceğini konuşacaklar. İşçi Evi’nin öncelikli amacı bunun gerçekleşmesini sağlamaktır" dedi. Tunca, Nâzım Hikmet dersliğinin emekçi gençlerin bir araya gelerek öğrenme sürecini birlikte yaşayacakları, parasız eğitimin mümkün kılınacağı bir sınıf olarak hayata geçeceğini dile getirdi.

 

Tunca, "Behice Boran toplantı odası ise katkı koymak isteyen, emek veren herkesin fikirleri alınarak işçi evinde yapılacak olan atölyelere, etkinliklere karar verilecek bir oda olacak. Mustafa Tozkoparan Kütüphanesi eğitim, kültür, tarih, felsefe gibi alanlarda, kendimizi de içinde konumlandırdığımız, giderek büyüyen bir kitaplığın salonu haline gelecek. Kamil Kinkır, sınıfın örgütlenmesi ve sendikal mücadele için katkı sunmuş bir yoldaşımızdı. Kamil Kinkır İşçi Odası, fabrikalardan, vardiyalardan çıkan işçilerin buluşma noktası olacak" diye konuştu.

 

Tunca’dan sonra metal işçisi olan Aydaner Aktaş söz aldı. Aktaş, “İşçi kenti olan Gebze’de işçilerin de evi olsun diye burayı yapmaya çalıştık. 15 yıldır işçiyim, 15 yıldır hiçbir şeyin değiştiğini görmedim. İşçiler örgütlenirse üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey yoktur" dedi.

 

İkizdere direnişi adına konuşan kentimizin en sevilen öğretmenlerinden Asuman Fazlıoğlu, kendi direnişlerinden öğrendikleri şeyler olduğunu, işçilerin bir araya gelmesi halinde, örgütlenmeleri halinde onları hiçbir şeyin durduramayacağını söyleyerek İşçi Evi’nin de bu anlamda çok önemli bir görev üstlendiğini belirtti. Konuşmaların ardından Yapıcılar grubu bir müzik dinletisi gerçekleştirdi.

 

Açılışı büyük bir ilgi ve coşkuyla gerçekleşen İşçi evinde kadın dayanışma komiteleri kurulacak, aydınlanma ve halk sağlığı seminerleri düzenlenecek, toplantılar, kültür ve sanat söyleşileri ve film gösterimleri yapılacak.  Ayrıca dil kursları, okula yardımcı dersler, satranç atölyesi, yaratıcı drama, Masal drama, görsel sanatlar, işaret dili kursu, origami ve okuma atölyeleri planlanarak hayata geçirilecek.

Bu yazı toplam 3727 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi