Halil Yeni

Halil Yeni

EMEP’in Sorularına Cevap Bilim Sesine Kulak Verin

EMEP’in Sorularına Cevap Bilim Sesine Kulak Verin

6 Şubat gecesi Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ilimizi derinden etileyken deprem insanlığın yüreğinde onulmaz yaralar açarken beklenen Marmara depremini de akıllara getirdi.

 

 

 

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat “7 sene içerisinde yüzde 64 olasılıkla İstanbul’da 7’nin üzerinde bir deprem olacak” açıklamasında bulundu.

 

 

Bilim insanları tarafından Marmara bölgesinin tamamını etkileyecek bir İstanbul depremine karşı hazırlık yapılması gerektiği yönünde uyarılar devam ederken Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütü, yetkili kurumları harekete geçirmek adına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kocaeli İl Müdürlüğüne yazılı bir dilekçe sundu.

 

 

İl Başkanı Arzu Erkan, müdürlük binası önünde konuya ilişkin yaptığı açıklamada Maraş merkezli depremle birlikte AKP döneminde çıkarılan imar afları gibi pek çok konunun tekrar gündeme geldiğini belirterek; Kocaeli’deki yapı stoğunun durumu ve olası bir depreme dair hazırlıkları öğrenmek üzere müdürlüğe sundukları dilekçede yer alan 9 sorunun ivedilikle cevaplanmasını istedi. Dilekçede yer alan sorular ise şu şekildeydi.

 

  • 1999 Gölcük Depremi sonrasında Kocaeli'nde yapılan yapı stoğu toplam yapı stoğunun kaçta kaçıdır?
  • 17 Ağustos depreminde zarar gören, ağır, orta ve hafif hasarlı binaların, yıkımı, güçlendirilmesi, depreme dirençli hale getirilmesi açısından nasıl bir çalışma yapılmıştır?
  • İl genelinde 1999 öncesi yapıların kaçı imar affından yararlanmıştır?
  • İl genelinde toplam bugüne kadar imar affından yararlanan kaç bina ve bağımsız bölüm mevcuttur?
  • Deprem yönetmeliğinin şartlarının uygunluğunu hangi bağımsız yapı denetim şirketleri denetlemektedir?
  • Kaç tane kaçak yapı ile ilgili yıkım kararı verilmiştir?
  • Sanayi kenti olan ve Türkiye ekonomisinde büyük payı olan 2022 verilerine göre araç üretiminin yüzde 40,7’sinin ilimizden karşılandığı, kimya sanayi içerisindeki payının yüzde 27 ve Türkiye metal sanayinin yüzde 19 olduğu düşünüldüğünde bu iş yerlerinde 7/24 yüz binlerce çalışan/işçi vardır. İş yerlerinin tamamının depreme dayanıklı olup olmadığının araştırılması ve depreme dayanıklı hale getirilmesi elzemdir. Bu nedenlerle iş yerleri depreme dayanaklı ve deprem yönetmeliğine uygun mudur? İmar affından yararlanan iş yeri bulunmakta mıdır?
  • İlimiz aynı zamanda 35 adet liman tesisi ile bir liman kenti özelliği de taşımaktadır. Kapasite artırımları ve deniz dolgusu ile gündemden hiç düşmeyen bu limanların, depreme dayanıklılığı, depoladıkları malzemelerin risk tespiti, olası bir durumda müdahale kapasiteleri tespit edilmiş midir?
  • Müdürlüğünüz deprem gerçeği karşısında Kahramanmaraş merkezli felaketten sonra kamu binalarının, konutların, iş yerlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını tek tek tüm yapıları Belediyelerle birlikte incelemeye tabi tutup kamu gücünü kullanarak depreme dayanıklı kentin oluşması için çalışma başlatmış mıdır?

 

Devlet erkânı her 17 Ağustos günü, 1999 yılında gerçekleşen Marmara depremini hatırlayıp 18 Ağustos günü unuttu. Oysa toplumsal acılar öyle üstün körü anmalarla geçiştirilmemeli daha da önemlisi dersler çıkarılıp, olası risklere karşı önlemler alınmalıydı. Bilim insanları büyük Marmara depreminin yedi yıl sonra değil yedi sene içerisinde, yüzde 64 olasılıkla gerçekleşeceğini söylüyor. Yani beklenen bu deprem yarında olabilir. Bu yüzden yetkilileri biran evvel EMEP’in sorularına cevap, bilim sesine kulak vermeye davet ediyorum.

Bu yazı toplam 13830 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi