DEPREM GÜNLÜKLERİ 3
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile gittiği Osmaniye'de, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Kızılay'ın deprem bölgesinde olmadığı eleştirilerini dile getirenleri hedefine alan Erdoğan, ‘’Çıkmış bir tanesi 'Kızılay nerede' diyor. Be ahlaksız, be namussuz, be adi... Günde yaklaşık 2.5 milyon insana Kızılay yemeğini ulaştırıyor. Böyle vicdansızlık olur mu?" ifadelerini kullandı. Oysa Kızılay ve AFAD’ın zamanında organize olamadığını, geç kaldığını bildiren ve hala yardım alamadıklarını söyleyen depremzede var.
Ayrıca bölgede ki sağlıkçılar yurttaşların tuvalet, duş ve temiz su ihtiyaçlarının da acilen giderilmesi gerektiğini belirtiyor.
*
Ülkemizde her olağanüstü durumda ilk eğitime ara verilmesi, üniversitelerin kapatılması artık bir kural haline geldi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencileri, rektörlüğün tıp fakültesi eğitiminin 1-2 ve 3. sınıf öğrencileri için online olarak devam edeceğine ilişkin yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Dekanlık binası önünde bir araya gelen öğrenciler, nitelikli tıp eğitiminin hakları olduğunu ve yüz yüze eğitim istediklerini söyledi. Online eğitim kararını kabul edilebilir bulmadıklarını dile getiren tıp öğrencileri şunları söyledi:
“Eğitim sürecimizin zorlu olmasının başlıca sebebi insan hayatının doğrudan bizim sorumluluğumuzda olması. Tıp eğitimi, sadece teorik bilgileri öğrenmekten ibaret değildir, pratik uygulamalar da iyi hekimler olarak yetişmemiz için gereklidir. Dersleri slaytlardan ve online derslerden öğrenmek, yaşayarak öğrenmenin yerini tutamaz.”
Sizce haksızlar mı? Bu öğrenciler mezuniyetleri sonrası doktor olduklarında hastaları hakkında kararı nasıl verecek? yada ameliyatlara nasıl girecek? İzlediği slaytlarla mı?
**
Bir yandan insanüstü bir dayanışma sürerken diğer yandan insanı insanlığından utandıran haberlerde alıyoruz. Deprem bölgelerinden kaçış nakliye ücretlerinin fahiş şekilde artmasına neden oldu. Evlerin hasarlı olması nedeniyle depremzedeler eşyalarını güvenli şekilde çıkarabilmek için asansörlü nakliye araçlarına ihtiyaç duyuyor. Depremzedeler nakliyecilerin mağduriyetten faydalanarak yüksek ücretler talep ettiklerini söylüyor. Yakın mesafelere 7-8 bin lirası arası ücret talep edenler olduğunu söyleyen depremzedeler, sadece nakliyeciler değil, ev sahipleri de kiralık evlere yüksek miktarlarda kira istediklerini dile getiriyor.
***
Birazda aynayı Marmara deprem hattında olan kentimize çevirelim. Son günlerde İstanbul depremi ile ilgili açıklama yapan yetkililere Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat da katıldı. Kalafat, “7 sene içerisinde yüzde 64 olasılıkla İstanbul’da 7’nin üzerinde bir deprem olacak” açıklamasında bulundu. Yani kocaeli’nde yaşayan bizlerinde bir an öce depreme karşı önlemler almamız lazım. Çünkü Kalafat yedi yıl sonra değil yedi sene içerisinde bir depremin yüzde 64 olasılıkla olacağını söylüyor. Bilim insanların sesine kulak verelim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.