Halil Yeni

Halil Yeni

Âşık Mahzuni Şerif’ten Bize Kalan

Âşık Mahzuni Şerif’ten Bize Kalan

İnsanlık tarihi, ömrü zorluklarla geçmiş sanatçıların isimleriyle de anılır. Hayatı sanatla, sanatı inatla devam ettiren ve karşısına çıkan her zorluğa karşı baş eğmeden yaşamayı sürdüren insanların adları daha bir unutulmaz, daha bir ölümsüzdür.

Bu tarih nesilden nesile, yürekten yüreğe ve bilinçten bilince aktarılan bir gelenek gibi durur karşımızda. Durmakla da kalmaz. Öğretir. Yol gösterir. Hayatı zorluklarla, yokluklarla geçen sanatçıların büyük kazançları, en kıymetli mirasları da budur. Çıktıkları yolda, kendi çağına önder, kendinden sonra geleneyse ışık olmak ve göçüp gittiklerinde bu diyardan özlemle anılmak, unutulmamak ve hatırlanmaktır.

‘’Parsel parsel eylemişler dünyayı / bir dikili taştan gayrı nem kaldı’’ diyen Mahzuni Şerif’te bunlardan biridir. Ozan bir dikili taşın altına gömülürken ondan geriye 20 bin civarında şiir, 453 plak, 71 kaset, 11 kitap kalmıştır.

Âşık Mahzuni Şerif bedenen aramızdan ayrılırken geriye yüzlerce türkü bırakmıştı. Kimi zaman sesi, sevdalı gönüllere su serpti. Kimi zaman bağlamasının telleri, zalimlere okkalı bir yuh çekti. Sanat hayatı boyunca yasaklamalar, sorgulamalar ve cezaevleri yakasını hiç bırakmadı. Ama O, tüm zorluklara rağmen halkın acılarını dile getirmekten geri durmadı. 

Anadolu tarihimizin en önemli halk ozanlarından Âşık Mahzuni Şerif sadece bu ülke topraklarında değil, Avrupa da, Ortadoğu da ve Asya da yaşayan halkların da acılarını ve sorunları gözlemlemiş ve bunları kör gözlere göstermek, sağır kulaklara duyura bilmek adına sözüne güvenip sazına sarılmış cesur bir ozandır.

Mahzuni Şerif’in eserlerini inceleyerek Ozan’ın ömrü boyunca yaşadığı önemli olayları ve bu olaylar karşısında yazdığı türküleri belirleyip onun adına anlamlı bir üretim gerçekleştirdik Pazar günü. Hayat bulan sanatsal üretim, Ozan’ın türküleriyle iç içe geçmiş hayat hikâyesini anlatılırken ayrıca izleyicileri 1971 darbesinden Sivas katliamına kadar tarihsel bir yolculuğa çıkartmış ve bu yolculuğa Yılmaz Güney’den Ahmet Kaya’ya kadar birçok önemli isimi de ortak etmişti.  

Türkülerini Binay Koçak, Hasan Fatih Selçuk ve Onur Deniz Beyik’in seslendirdiği kurgu ve anlatısını benim yaptığım yaptığı etkinlik güzel yorumlar aldı. Tüm katılımcılara teşekkür ederim. 

Son olarak şunu söylemek isterim ki yüzyıllar önce bu topraklar üzerinde yaşayan Pir Sultan, Dadaloğlu, Karacaoğlan nasıl unutulmadıysa Yüzyıllar sonra Mahzuni Şerif’te unutulmayacaktır. Bir sonraki etkinliğimiz Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş olacaktır. Görüşmek dileğiyle.  

Bu yazı toplam 3477 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi