Halil Yeni

Halil Yeni

1923 İşçi İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybetti

1923 İşçi İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybetti

2018’in Ekim ayında TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliği her yıl onlarca işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği Kocaeli de ‘’İşçi Sağlığı ve İş güvenliği’’ adıyla bir panel düzenlemişti.

 

Panel’e İSG-SEN Genel Başkanı, İş Güvenliği Uzmanı İrfan Sayar, Avukat Hüseyin Numan Bilir, Kocaeli İSİG Meclisi’nden İş Güvenliği Uzmanı Selçuk Karstarlı ve ben konuşmacı olarak katılmış, işçi sağlığı ve iş güvenliği üzerine saatler süren önemli bir etkinlik gerçekleştirmiştik.

 

Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliği işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda kıymetli çalışmalar yapan, veri toplayan ve bunları toplumla ve kuruluşlarla paylaşan en önemli meslek örgütlerinden biri. Geçtiğimiz günlerde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler ve 2018 yılında hem ülkemizde hem de kentimizde yaşanan iş cinayetlerini kamuoyuyla paylaştılar.

 

Paylaştıkları verilere göre ülkemiz genelinde Ocak ayında (144), Şubat ayında (128), Mart ayında (130), Nisan ayında (189), Mayıs ayında (169), Haziran ayında (151), Temmuz ayında (201), Ağustos ayında (185), Eylül ayında (167), Ekim ayında (179), Kasım ayında (155), Aralık ayında (126) toplamda 1923 işçi 2018 yılında gerçekleşen iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

 

Açıklanan verilerde iş kollarına göre iş cinayeti dağılımı şu şekilde; Tarım orman (457 işçi), İnşaat yol (438 işçi), Taşımacılık (233 işçi), Ticaret büro (118 işçi), Metal (114 işçi), Belediye, genel işler (88 işçi), Madencilik (57 işçi Enerji (57 işçi), Konaklama (57 işçi) Gıda şeker (37 işçi) Diğer iş kolları (267 işçi) iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

 

Yine açıklanan rapora göre iş cinayetlerinde ölüm nedenleri ise şu şekilde; Trafik servis kazası (% 21), Ezilme göçük (%  20), Yüksekten düşme (%  17), kalp krizi (%  10), Elektrik çarpması (%  6), Şiddet (%  6), Zehirlenme boğulma (%  4), İntihar (%  4), Patlama yanma (%  3), Nesne çarpması düşmesi (%  2), Kesilme kopma (%  1), Diğer nedenler (%  6)

 

Şehirlere göre dağılımda ise Kocaeli iş cinayetlerinde ikici sırada. İstanbul (226), Kocaeli (81), Manisa (70), Bursa (69), Antalya (68), İzmir (66), Ankara (56), Aydın (56), Gaziantep (50), Adana (48), Denizli (45) İşçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

 

MMO Gebze İSG Komisyonu Başkanı Kamil Kılıç çok önemli bir açıklama yaparak şunları söyledi. ‘’ Üzülerek belirtmemiz gerekir ki bir ülkenin girdiği savaştaki can kayıplarından bile fazlasını her yıl iş cinayetlerinde veriyoruz. Çalışma hayatı koşulları itibariyle savaş alanından farksız.’’

 

Rakamsal veriler bu kahrolası düzenin işçi sağlığına ve iş güvenliğine verdiği değeri gösteriyor. Ama şunu bilmenizi de isterim; iş cinayetleri yalnızca rakamsal verilerden ibaret değildir. Her ölüm geriye binlerce acı, kahır ve yarım yaşanmışlıklar bırakır. Gözü yaşlı anne ve babalar, hayatının belki de en büyük acısını yaşayan eşler ve büyük travmalarla büyüyen çocuklar bırakır. İşçilerin yaşam haklarına sahip çıkan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze Temsilciliğine bu kıymetli açıklamalarından dolayı teşekkür ederim.

 

Bu yazı toplam 6287 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi