Rahim ağzı kanserine dikkat çekti!
Kocaeli Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Hekimi Op. Dr. Alpaslan Pulur, 1-30 Ocak Serviks Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olanserviks (rahim ağzı) kanserine dikkat çekti. Dr. Pulur, erken tanı ile hastalığın önlenebileceğini ve tedavi edilebileceğini vurguladı.
Serviks kanserinin belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Pulur, şunları kaydetti;- Düzensiz vajinal kanamalar,- Cinsel ilişki sonrası kanama,- Kötü kokulu vajinal akıntı,- Kasık ağrısı.
Bu semptomların dikkate alınması gerektiğini belirten Dr. Pulur,"Kadınların bu tür belirtilerle karşılaşmaları halinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları büyük önem taşımaktadır" dedi.
HPV EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ
Serviks kanserinin en önemli nedeninin Human Papilloma Virüsü (HPV)olduğuna dikkat çeken Dr. Pulur, "HPV virüsü rahim ağzına yerleşerek uzun yıllar enfeksiyona neden olabilir ve kansere yol açabilecek doku değişikliklerine sebep olabilir" ifadelerini kullandı.
ERKEN TANI İLE ÖNLENEBİLİR
Rahim ağzı kanserinde erken tanının önemine değinen Dr. Pulur, şu bilgileri paylaştı: "Basit bir sürüntü testiyle ağrısız bir şekilde tarama yapılabilir. Bu sayede hastalığa erken evrede, hatta kanser gelişmeden önce tanı koyuptedavi edebiliyoruz. Erken tanı hayat kurtarır. "Ocak ayının farkındalık ayı olması vesilesiyle, 30-65 yaş arasındaki tüm kadınları tarama yaptırmaya davet eden Dr. Pulur, şu çağrıyı yaptı:"
Sağlık ocakları, KETEM birimleri ve Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniklerinde ücretsiz taramalar yapılmaktadır. İhmal etmeyin, düzenli kontrollerinizi yaptırın. Erken tanı sayesinde birçok kadınınhayatı kurtulabilir" diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.