CHP’ye bu kötülüğü etmeye hakkınız yok!
Cumhuriyet Halk Partisi Gebze İlçe Sivil Toplum ve Sendikalardan Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Nejla Dolaşık hem ilçe yönetiminden hem de partisinden istifa etti.
Konuyla ilgili olarak telefonla görüştüğüm Nejla Dolaşık CHP’den istifa eden İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil Sütlü gibi ‘Tertemiz bir ideolojik ayrılık’ diyerek aktif siyasete Türkiye İşçi Partisi’nin Gebze İlçe Örgütü’nde devam edeceği söyledi.
Bilindiği üzere CHP Gebze İlçe Örgütü’nün gerçekleşen son olağan kongresinde 5 isim ilçe başkanlığı için yarıştı. Musa Yılmaz, Serdar Tüze, Sait Aydın, Gökhan Orhan ve İsmet Kara’nın yarıştığı ilçe kongresinde Gökhan Orhan 400 delegenin 138’nin oyunu alarak ilçe başkanı seçilmişti.
CHP Gebze’de beş ilçe başkan adayının olduğu bir ilçe kongresi tarihinde hiç olmamıştı. Beş aday olunca adaylar seçimi kazanmak için delege üzerinde etkili ve CHP’nin kanaat önderleri (Bazıları bu isimlere delege ağası diyorlar. Ancak bu sözleri CHP gibi bir partiye yakıştırmadığım için bu kelimeleri kullanmayı uygun bulmuyorum. O nedenle partinin kanaat önderleri diyeceğim) ittifaklar yapılır. Bu ittifakların nasıl olduğunu CHP içerisinde siyaset yapan partililerin tümü bilir.
Ancak bunu bilmeyen siz değerli okuyucularımızı basitçe anlatmak gerekirsek ittifaklar yapacak olan isimler bir araya gelerek hangi ismin kaç delegesi olduğu konuşur. Ardından bu isimler ilçe başkanı adayı olan isme ilçe yöneticiliği veya il yöneticiliği için bazı isimleri önerir. İlçe başkanı adayı da partinin kanaat önderi olan bu ismin kaç delegenin kendisine oy verdireceğini sorar. (Yine bazıları bu görüşmelere de delege pazarlığı diyorlar. Ancak ben yine CHP gibi bir partiye bu sözleri yakıştırmadığım için görüşmeler diyeceğim)
Yapılan görüşmelerin ardından ilçe başkanı kongrede kaç delegeden oy alacağını ve alacağı oy karşılığını hangi isimlerin ilçe yöneticisi veya il yöneticisi olacağı yönünde kararlar alınır.
CHP Gebze İlçe Örgütü’nün de son ilçe kongresinde bu tür görüşmeler son geceye kadar kıyasıya sürdü. Görüşmelerin bu kadar kıyasıya sürmesinin nedeni ise CHP Gebze’nin tarihinde ilk kez bu kadar çok kişinin ilçe başkanı adayı olması idi.
Kongre günü ise başta ilçe başkan adayları olmak üzere çok sayıda isim görüşmelerin neticesinde büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. (Hayal kırıklığı yaşayan isimlerden biri de benim. Malum benim de destek verdiğim isim kongreyi kazanamamıştı.)
Kongreyi Gökhan Orhan kazandı. Bir buçuk yıldır ilçe başkanlığı yapan Gökhan Orhan da tıpkı diğer kongrelerde adaylar isimler gibi son ilçe kongresinde de yukarıda söz ettiğim gibi görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerin neticesinde de bazı isimler ilçe yöneticiliğine veya il yöneticiliği isim önerildi.
CHP’den istifa eden Nejla Dolaşık’ı da mutlaka birisi veya birileri tarafından ilçe yöneticiliği için önerilmiştir. Nejla Dolaşk’ın ilçe yönetimine öneren bu kişi veya kişiler o dönem için Gökhan Orhan’a kongre kazandırmış olabilirler. Ancak Dolaşık’ın hem yönetimden de hem de partiden istifası Gökhan Orhan için bir eksi. Görev süresinin dolmasına normal şartlarda ilçe kongresinin olmasıyla 7 ay kalmasına rağmen Nejla Dolaşık’ın hem yönetimden de hem de partiden istifa etmesinin doğru bir karar değildir.
Bu istifa Gökhan Orhan’ı hem kamuoyu önünde hem de parti içerisinde zor durumda bırakacaktır. Orhan’ın zor durumda kalması demek CHP’nin zor durumda kalması demektir. Kimsenin ilçe başkanı Gökhan Orhan’a ve CHP’ye bu kötülüğü etmeye hakkı yoktur.
CHP gibi köklü bir partide herkes bilir ki yapılan ne kötülükler ne de iyilikler hiçbir zaman unutulmaz. Sadece zamanın gelmesi beklenir…