Atabay yangını
Dilovası OSB içinde bulunan Atabay Kimya Fabrikası’nda önceki gün meydana gelen yangın bir kez daha sanayi tesisleri ile ilgili olarak gerekli denetimlerin yapılıp yapılmadığını sorusunu akıllara getirdi.
Sabah saatlerinde başlayan yangın 6 saatlik süren uzun uğraş ve çabalar neticesinde ancak söndürülebildi.
Yangın nedeniyle Kocaeli Valisi Seddar Yavuz başta olmak üzere ilgili yetkililer fabrikaya giderek yangın söndürme çalışmaları ile ilgili bilgi aldı.
Yaşanan yangında can kaybının olmaması sevindirici bir durum.
Ancak yangında sonra TMMOB Makine Mühendisleri Oodas Gebze Temsilciliği Başkanı Barış İnce açıklamada bulundu.
Son derece yerinde bir açıklama yapan Barış İnce yangın sonrası yapılacak incelemelerde dikkat edilmesi gerekenler olarak bir takım maddeler sıraladı.
Yangın sonrası uzmanlar ve bilirkişiler tarafından olay yerinde çok titiz ve ayrıntılı bir inceleme yapılmalı ve aşağıda belirtilen konulara özen gösterilmelidir.
1. Yapının tehlike sınıfı ile ilgili firma faaliyetinin mevcut proje ve yangın sistemine uygunluğu ve alınan önlemlerin yeterliliği hesaba katılmalıdır.
2. Mimari, Tesisat(Makina) ve Elektrik Projelerinin;
Yönetmelikler ve standartlar kapsamında yapılıp yapılmadığı incelenmeli, hesaplamaların ve tasarım kriterlerinin uygunluğu.
Mimarlık disiplini açısından; kullanılan yapı malzemelerinin uygunluğu, uygulama teknikleri, güvenlik holleri, kaçış merdivenleri, yangın duvarları, kompartımanlar vb. uygunluğu,
Makina Mühendisliği disiplini açısından; yangın söndürme sistemleri, su deposu, yangın pompaları, kolektörler, sabit boru tesisatları, vanalar, kolon hatları, anahatlar, yangın dolapları, hidrantlar, branşmanlar, kuru ve sulu sprinkler sistemi ve konumları, hidrolik hesaplar, tehlike sınıfları, yangın yükleri, mimari boyutların tasarıma etkisi, söndürücü cinsi, gazlı söndürme sistemleri, merdiven basınçlandırma, duman tahliye vb. uygunluğu.
Elektrik Mühendisliği disiplini açısından; uyarı ve algılama sitemlerinin uygunluğu kontrol edilmelidir.
3. Ruhsat vermeye yetkili kurumlar tarafından verilen onaylar ve izinler, yapı denetim raporlarının kontrolü, söz konusu onay izin ve raporlarda yönetmeliğe aykırılık var ise sorumlu veya sorumluların tespit edilmesi gereklidir.
Mekanik ve Elektrik Yangın Sistemlerinin “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” gereği en az yılda bir Periyodik Kontrollerinin yapılıp yapılmadığının tespiti ve yapıldı ise yönetmelik ve standartlara uygun yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir.
Odamız kamusal hizmet ile ilgili her konuda işbirliği içinde olup, Odamız ile Belediyeler/OSBler ile arasında Endüstriyel Tesisler Yangın Tesisatı Periyodik Kontrolleri için protokoller yapılmasına yönelik gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Umarım bu yangın bir tüm sanayi tesisleri için bir ders olur ve Barış İnce’nin yukarıda sıraladıklarını dikkate alırlar.