Zihniyet değişikliği şart
Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin Gebze’de 25 Kasım’a yönelik basın açıklamasında kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi için mevcut toplumsal zihniyetin kaldırılması gerektiği belirtildi.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü’nde Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından Gebze Adliyesi’nde yapılan basın açıklamasında, “Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için temel öğe, mevcut toplumsal zihniyetin değiştirilmesidir. Bu bağlamda devletin çok yönlü ve bütüncül politikalar üretmesi yanında bu mücadelenin toplumsal düzeyde, genele yayılarak etkin ve kararlı bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir” denildi.
Basın açıklamasına Kocaeli Barosu Gebze Temsilcisi Fahri Öztürk ve yardımcısı İbrahim Akbaş, Kadın Hakları Temsilcisi Hilal Özel Baylan ile birlikte baro üyesi avukatlar Şükran Asat, Yasin Didem Özşenol, Tuğçe Efe, Hatice Aydın, Muharrem Cemgil Dal, Ayşe Çelik, Çiğdem Ebru Bozkır, Nilüfer Cüre, Köksal Kütük ve Burçin Erbektaş Yeni katıldı. Basın açıklamasının ardından gün boyunca vatandaşlara Kocaeli Barosu tarafından bastırılan, kadına yönelik şiddet durumlarında başvuru kılavuzu niteliğindeki broşür vatandaşlara dağıtıldı.
İNSAN HAKLARI İHLALİDİR
Baro üyesi Avukat Şükran Asat tarafından okunan, “Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir” başlığı ile yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Dünyanın her yerinde bugün kadınlar dayanışma ve mücadele ruhuyla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, aile içi ve toplumsal şiddete, ayrımcılığa karşı çıkmakta; kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için mücadele çağrısı yapmakta ve çözüm önerileri sunmaktadır. Çünkü kadınlar ne yazık ki dünyanın her yerinde hukuki, ekonomik, sosyal ve siyasal alanda saldırıya maruz kalmakta ve sömürüye uğramaktadır.
ÜLKEMİZDE ARTIŞ
Ülkemizde ise kadına yönelik şiddette her geçen gün artış yaşanmakta; kadınlarımız fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kalmakta ve yaşam hakları vahşice ellerinden alınmaktadır.
Yasal mevzuattaki tüm değişiklik ve düzenlemelere rağmen, kadına yönelik şiddetin artarak devam etmesinin nedeni toplumsal zihniyet dönüşümünün sağlanamamış olması ve şiddetin kaynağına odaklı çözümlerin geliştirilmemiş olmasıdır.
TAM TERSİNE
Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için temel öğe, mevcut toplumsal zihniyetin değiştirilmesidir. Bu bağlamda devletin çok yönlü ve bütüncül politikalar üretmesi yanında bu mücadelenin toplumsal düzeyde, genele yayılarak etkin ve kararlı bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Ancak pratikte devletin zihniyet dönüşümüne yol açacak politikalar oluşturmadığı gibi tam tersi kadınların insan haklarını ve en önemlisi yaşam haklarını koruma altına alan kanunları ve uluslararası sözleşmeleri kaldırmaya yönelik talepler karşısında etkisiz kaldığını görmekteyiz.
KABUL EDİLEMEZ
Kadın kazanımlarını hukuken ortadan kaldıracak yasal düzenlemelerin yapılmaya çalışılması, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılması, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kurumlarda üniversitelerde ve kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılan dil ve açıklamalar kadın mücadelesini olumsuz etkilemekte, kadının insan haklarının ihlalinin artmasına yol açmaktadır. İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan bir ülke olmamıza rağmen, aile hukuku ve kadına karşı şiddet alanında uzlaşma ve arabuluculuk uygulamasının düşünülmesi, nafaka konusunda yapılmak istenilen değişiklik sözleşme hükümlerinin ihlali olacağı için kabul edilemez.
MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü’nde, her gün olduğu gibi, kadınların Cumhuriyet ve uluslararası sözleşmelerle elde ettiği kazanımları ihlal edecek ve ortadan kaldıracak düzenleme ve değişikliklerin karşısında olmaya devam edeceğimizi, kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.