Yönetici atama kriterleri mi değişti?
Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, ‘’Yönetici atama kriterleri mi değişti?‘’diye soruldu.
Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, ‘’Yönetici atama kriterleri mi değişti?‘’diye soruldu.
Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube açıklaması şöyle:
‘’Bilindiği üzere Millî Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim okul ve kurum yöneticiliklerine atanacaklara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Buna bağlı olarak söz konusu yönetmeliğin 5. Maddesinin (c) bendinde “Görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birine öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birinde aylık karşılığında okutulabileceği ders bulunmak” hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda bilim ve sanat merkezlerine yönetici olarak atanacaklarda bilim ve sanat merkezlerinde öğretmen olma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu durum Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün görüş talebi üzerine Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 18.04.2019 tarih ve 7861359 sayılı yazıları ile görüş yazısında da “[…] bilim ve sanat merkezi öğretmeni olmayanların idareci olarak atanma hakkını haiz olmadıkları değerlendirilmektedir” şeklinde açıkça belirtilmiştir.
Diğer bir yandan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliği hükümleri gereği hazırlanan takvim çerçevesinde eğitim kurumu yöneticiliklerine ilk defa görevlendirileceklerin yönetici olarak görevlendirme şartlarını taşımaları bakımından, değerlendirmeye alınacak belgeler için son tarih yazılı sınav başvuru tarihinin son günü olan 13 Nisan 2023 tarihidir. Bu kapsamda yöneticilik görevi için başvuran adayların kılavuzda belirtilen şartları 13 Nisan 2023 tarihi itibariyle taşımış olmaları beklenmektedir. Bu kapsamda kılavuzda “13 Nisan 2023 tarihine kadar verilmiş̧ olan belgeler geçerli olacağından, daha sonrasında verilecek belgeler işleme alınmayacak ve bu tarihten sonra ilave belge kabul edilmeyecektir” ibaresi yer almıştır.
ŞOK ETKİSİ YARATAN BİR ATAMA KARARI GERÇEKLEŞTİ
Yönetici atama kriterleri ilgili yasal düzenlemeler ve görüş yazılarında açıkça belirtilmesine rağmen bu hafta Kocaeli ili Darıca ilçesinde 2022 yılından beri faaliyet göstermekte olan Darıca Bilim ve Sanat Merkezinde şok etkisi yaratan bir atama kararı gerçekleşti. 2022 yılından bu yana kurucu müdürlük görevini üstlenen ve aynı kurumun eski sınıf öğretmeni olan iki adayın da yönetici başvurusunu onaylamayan İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kararını yargıya taşıyan ve kurumun eski sınıf öğretmeni olan adayın dava talebini il mahkemesi reddetmiş, bölge mahkemesi ise haklı bulmuştur.
HAKSIZLIK DEĞİL Mİ?
Şimdi sizlere soruyoruz… Yönetici atama kılavuzunda açıkça belirtilen kriterlere ters düşecek nitelikte olan bölge mahkemesinin verdiği karar emsal teşkil edecek nitelikteyse söz konusu okul ve kurumlara bundan önceki atamalar da aynı derecede doğru alınmış kararlar mıydı? Kılavuzda açıkça belirtilen kriterleri taşımayan diğer adayların başvurusu geçersiz sayılırken, durumu yargıya taşıyan adayın başvurusunun kabul edilmesi ve ivedilikle göreve başlatılması, aynı atama döneminde başvuran diğer adaylara yapılan bir haksızlık değil midir? Başvuru dönemleri harici adayların sonradan edindiği haklar esas alınabiliyorsa, adayların başvuru dönemi sonrasında proje, başarı belgesi, öğrenim durumu (yüksek lisans, doktora vb.), akademik makaleler veya yayınlar vb. çalışmalarından edinebilecekleri puanların da yeniden değerlendirilmesi gerekmez mi?
BAŞVURULAR EŞİT VE ADİL BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMELİ
Eğitim kurumlarında yaşanan atama sürecindeki hukuki durum, mevcut uygulama ve sendikal tavrımız doğrultusunda, il/ilçe milli eğitim ve kaymakamlık düzeyindeki yetkililerin adil bir sürecin sağlanması adına sorumluluklarını yerine getirmelerini talep etmekteyiz. İlgili mahkeme kararı emsal teşkil ediyorsa, geçmiş atamaların da incelenmesi gerekebilir. Başvuru dönemleri harici adayların sonradan edindiği haklar esas alınabiliyorsa, bu durumda diğer adayların da başvuru dönemi sonrasında elde ettikleri belgelerin ve başarıların değerlendirilmesi adil bir sürecin sağlanması açısından önemlidir. Başvuru dönemleri harici elde edilen hakların değerlendirilmesi ve başvuruların eşit ve adil bir şekilde değerlendirilmesi adına yetkililerin bu duruma bakış açısı ve yapılması gerekenler konusunda açıklamalarda bulunmalarını talep ediyoruz. ‘’*
Kaynak:Cengiz Akgün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.