Yeniden “rast gele” ha geldi ha gelecek!

Yeniden “rast gele” ha geldi ha gelecek!

İzmit Körfezi’nde balık avı krizinin çözümü için Vali Yardımcısı Ali Ada’nın öncülüğünde, bürokrasi ile kooperatif başkan ve yöneticileri bir araya geldi. Ada balıkçıları sorunun çözümü için ellerinden gelen desteği göstereceklerinin sözünü verdi

İzmit Körfezi’nde balık avı alanlarının daralmasıyla zorlaşan ve çok sayıda balıkçıyı olumsuz etkileyen yasaklamalarda, sorunun çözümü yolunda önemli bir adım geçen hafta içi atıldı.

 

YAVUZ’UN TALİMATI

ADA’NIN ORGANİZESİ

 

ada.jpg

                                                             Toplantıya Kocaeli Vali Yardımcısı Ali Ada başkanlık etti.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un talimatı ile Vali Yardımcısı Ali Ada’nın organize edip yönettiği, İzmit Körfezi’nde avcılıktan geçimini sağlayan balıkçıların sorunlarının tartışıldığı toplantı katılım anlamında, geniş kapsamlı gerçekleşti. Toplantı, “Kocaeli’de Marmara Denizi’nde balıkçılık faaliyetlerine yönelik yapılan denetimler, kontroller ve balıkçıların sorunları değerlendirme toplantısı” diye adlandırıldı.  

 

BÜROKRATLAR VE KOOPERATİFLER

 

izmit-002.jpgKocaeli Valiliği’ndeki toplantıda kooperatif başkanları sorun ve beklentilerini ifade fırsatını değerlendirdi.

 

Kocaeli Liman Başkanlığı, İl Tarım Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Polisi ve Gemi Trafik Hizmetleri toplantıda üst düzey yöneticileri ile temsil edildi. Toplantıya Kocaeli Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği ve Eskihisar Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sarı ile birlikte Hereke, Yarımca, Tütünçiftlik, Bağırganlı, Kefken ve Karamürsel’de su ürünleri kooperatiflerinin başkan ve yöneticileri katıldı. 

 

ADA’DAN ÇÖZÜM İÇİN DESTEK SÖZÜ

 

İzmit Körfezi’nde gerek limanlar, gerekse gemi trafik alanlarından ötürü av sahaları çok daralan, balıkçılık faaliyetlerini gerçekleştiremeyen balıkçıların sorunları ele alındı. Konunun muhatabı tüm taraflar sunumları ve anlatımları ile çözüme katkıda bulunmaya çalıştı. Kooperatif başkanlarının balıkçıların mevcut sorunları ve çözümlerine dair önerileri Vali Yardımcısı Ali Ada tarafından dikkatle dinlendi.  Vali Yardımcısı Ada, sorunun çözümü için ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi.

 

ŞÜPHEMİZ YOK

 

memnun.jpg

 Kooperatif başkanları toplantıdan memnun ayrıldı.

 

Kocaeli Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği ve Eskihisar Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sarı toplantıya dair gazetemize yaptığı değerlendirmede gerek sorununun çözümü için destek sözü veren Vali Yardımcısı Ali Ada, gerekse yaklaşımından ötürü Vali Seddar Yavuz’a tüm arkadaşları ve balıkçılar adına teşekkür etti. Sarı, “Kocaeli’de balıkçılık faaliyetlerini desteklemek ve bu işten geçimini sağlayan arkadaşlar olarak sorunun ve konunun bir an önce çözüleceğine dair hiçbir şüphemiz yoktur” diye konuştu. 

 

 **

Dört yılda 754 işlemde

2 milyon TL ceza kesildi

 

ceza-002.jpg

 

Toplantıda Kocaeli Valiliği tarafından yapılan bilgilendirmeye göre 

 

2017 yılında

2 bin 595 denetimde bulunuldu. 144 bin 600 kilo av ürünü ile 199 adet av aracına el konuldu. 121 cezai işlemde, 137 bin 678 lira ceza kesildi. 

2018 yılında

3 bin 203 denetimde bulunuldu. 294 bin 354 kilo av ürünü ile 294 adet av aracına el konuldu. 302 cezai işlemde, 579 bin 197 lira ceza kesildi. 

 

2019 yılında

2 bin 538 denetimde bulunuldu. 132 bin 991 kilo av ürünü ile 132 adet av aracına el konuldu. 173 cezai işlemde, 511 bin 188 lira ceza kesildi. 

 

2020 yılında

3 bin 470 denetimde bulunuldu. 140 bin 761 kilo av ürünü ile 158 adet av aracına el konuldu. 158 cezai işlemde, 806 bin 200 lira ceza kesildi. 

 

2020’de el konulan av ürünlerinin 111 bin 460 kilosunu kara midye, 27 bin 150 kilosunu hamsi, bin 120 kilosunu istavrit, 440 kilosunu kolyoz, 320 kilosunu sazan balığı, 230 kilosunu lüfer, 140 kilosunu torik, 75 kilosunu palamut, 20.9 kilosunu turna, 6 kilosunu yayın balığı oluşturdu.

 

El kullanılan av araçları arasında ise 16 tekne, 230 metre dalış hortumu, 21 dalış kıyafeti, 2 adet zıpkın, 2 adet plastik bot da yer alıyor. 

 

DÖRT YILIN BİLANÇOSU 

 

Dört yılda toplam 11 bin 806 denetimde bulunuldu. 712 bin 706 kilo av ürünü ile 783 av aracına el konuldu. 754 cezai işlemde 2 milyon 034 bin 263 lira ceza kesildi. 

 

2021 yılının ilk üç ayında

 

Bin 178 denetimde bulunuldu. 36 bin 835 kilo av ürünü ile 45 adet av aracına el konuldu. 32 cezai işlemde, 169 bin 603 lira ceza kesildi. 

 **

 

Gemiden satış yerine kadar

geniş denetim ağı kuruldu

 

denetim.jpg

 

Deniz, içsu, barınak/liman ve karaya çıkış noktası olarak tanımlanan kontrol alanlarında yapılan denetimler şöyle:

 

Gemi: Ruhsat tezkeresi, faaliyet, seyir defteri, izin belgesi.

 

Balıkçı: Ruhsat tezkeresi

 

Av aracı: Göz açıklığı, boyut.

 

Avcılık faaliyetleri: Zaman, alan, derinlik, mesafe, teknik donanım, av aracı sayısı.

 

Ürün: Zaman, büyüklük, belge, ambalaja dair denetlemeler işleme değerlendirme tesisi, perakende satış yeri, balık hali ve nakil vasıtasında yapılıyor. 

 **

 

Gemilerin yarıdan fazlası

5 – 8 metre arası uzunlukta

 

gemi.jpg

 İlimizde 412 gemi açık denizlerde faaliyet gösteriyor. En fazla, 5 – 7.99 metre uzunluğunda 266 gemi var. Gemilerin boylarına göre sayı dağılımı şöyle:

 

0 – 04.99 metre arası: 24 gemi

 

5 – 7.99 metre arası: 266 gemi

 

8 – 9.99 metre arası: 59 gemi

 

10 – 11.99 metre arası: 20 gemi

 

12 – 14.99 metre arası 20 gemi

 

15 – 19.99 metre arası: 15 gemi

 

20 – 29.99 metre arası: 4 gemi

 

30 – 50 metre arası: 3 gemi 

 **

 

Yasaklı Yerler

 

 

Çift kabuklu yumuşakçada 

yasaksız yerde av izne tabii

 

yumusakca.jpg

 

 Su ürünleri avcılığına dair 5/1 sayılı tebliğin 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine göre İzmit Körfezi’nde balık avı yasağı uygulaması olan yerler şöyle:

Dilburnu D/G İstasyon Komutanlığı Deniz Askeri Bölgesi’nin yer aldığı, ilgili koordinat noktaları arasında kalan alan (Harita 22 – 1)

 

Yıldızlar Su Üstü Eğitim Merkez Komutanlığı Deniz Askeri Yasak Bölgesi’nin yer aldığı, ilgili koordinat noktaları arasında kalan alan (Harita 22 – 2)

 

Yalova İli Altınova İlçesi’nde Hersek Burnu ile Karamürsel İlçesi Büyükdere Burnu arasında kalan alanda, kıyıdan itibaren 500 metre mesafe içerisinde. (Harita 21 – 4)

 

Çift kabuklu yumuşakça avcılığına ilişkin yasaklar

 

İzmit Körfezi’nde

 

Dilburnu Feneri’ni Diliskelesi Kaba Burnu’na birleştiren, hattın doğusunda kalan alan. (Harita 45  3)

 

Ayrıca bu bölgenin dışında her ne kadar açık alanlar görünse de avcılığın yapılabimesi için, ‘avcılık veya yetiştiricilik yoluyla elde edilen çift kabuklu yumuşakça üretim alanlarının belirlenmesi, sınıflandırılması, ürün alımına açılıp kapatılması ve numune alımına ilişkin uygulama talimatı’ kapsamında yapılan işlemler neticesinde Bakanlıktan izin alınması gerekiyor. 

 

DİĞER GENEL HÜKÜMLER

 

Ruhsat tezkeresi sahibi gerçek kişiler yalnızca Bakanlıkça ruhsatlandırılmış balıkçı gemilerinde avcılık faaliyetinde bulunabilir. Ruhsat tezkerelerinde belli bir türe yönelik avcılık yapacağı belirtilenler, balıkçı gemisi olmaksızın, belirtilen türlere yönelik istihsal faaliyetinde bulunamaz.

 

Bakanlıkça su ürünleri avcılığı yapmak üzere ruhsat tezkeresi düzenlenmemiş gemilerde, ticari amaçlı avcılıkta kullanımına izin verilen avlanma araçları ile bu av araçlarının kullanımına yönelik donanım, alet ve ekipman bulundurulamaz.

 **

 

1649 profesyonel 4 bin 277 

amatör balıkçı avlanıyor

 

balik.jpg

 

İlimizde 2020 yılı itibariyle

 

bin 649 adet gerçek ruhsat kişi tezkeresine (yeşil belge)

 

4 bin 277 kişi amatör balıkçı tezkeresine (sarı belge) sahip.

 

Yeşil belge ticari,

 

sarı belge hobi veya kişisel/ticari olmayan balıkçılığa izin veriyor.

 

Yine çok tartışılan; yeşil belge sahibi olan birinin teknesine gezmek için dahi olsa, yeşil belgesi olmayan binemiyor. Binmesi ve yakalanması halinde, ticari avlanmıyor olsa dahi olasılık üzerinden ticari teknede kaçak/izinsiz avlanmaktan cezai işlem uygulanıyor. 

 

**

 

7 balıkçı barınağı

2 balık halimiz var

 

hal.jpg

 

 

Kocaeli genelinde

 

İkisi Karadeniz, beşi Marmara kıyısında olmak üzere beş balıkçı barınağı,

 

Tamamı Marmara Denizi kıyısında üç barınma yeri ve 13 çekek yeri,

 

toplamda 23 adet balıkçılık yapısı ile birlikte

 

Karamürsel Ereğli ve Başiskele’de olmak kaydıyla iki balık hali yer alıyor. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.