Vilayet açıklamıyor ama Dilovası yüzde 60 evselden kirleniyor
Dilovası’ndaki çevre kirliliğine dair haftanın ikinci değerlendirmesi KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’ndan geldi: Vilayet açıklamıyor ama Dilovası’nda kirlilik yüzde 60 evsel ısınmadan kaynaklı
Türkiye’de kanserden ölüm oranlarının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğu Dilovası’nın sorununa yönelik bu haftanın ikinci değerlendirmesi Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’ndan geldi.
Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyicileri Derneği (KTTD) Yönetim Kurulu Başkanı olan Alışan İcra Kurulu Üyesi Ayhan Öztekin, 17 Ağustos günü Muallimköy Öğretmenevi’nde düzenlenen basın toplantısında, “Alışan Denhartogh ve emsalleri 80’lerde gelseydi, Dilovalı’nın bu seviyede sağlık problemi olmayacaktı” dedi.
https://www.gebzehaber.net/1980lerde-gelseydik-kanser-acisi-yasanmazdi-90339h.htm
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise sanayiye yer talebini kamuoyuna aktarmak için düzenlediği basın toplantısında sanayi kaynaklı hava kirliliğine soru cevap bölümüne geçilmeden, “Nasılsa sorulacak?” diye kendiliğinden değindi. Vilayet açıklamıyor ama Dilovası’nda kirlilik yüzde 60 evsel ısınmadan kaynaklı” diyen Zeytinoğlu sanayi kaynaklı çevre sorunlarına dair şunları kaydetti:
DENETLENELİM AMA SUÇLANMAYALIM
“Sanayinin çevreyle, kirletmeyle ilgisi var. Mutlaka sorularınız da olacaktır. Onları tahmin ettiğim için bir takım bilgiler de var elimde. Biz biliyorsunuz 20 yıldır Şahabettin Bilgisu çevre ödüllerini organize eden bir odayız. Orada da, mutlulukla bunu sizlerle paylaşayım, Türkiye’de uygulanan çevre regresyonlarının hemen hemen hepsinin ilki Kocaeli’de başlamıştır. Halen başka illerde olmayan birçok uygulamamız var. Bundan da sanayiciler olarak şikâyet etmiyoruz. Ama işin sonunda da suçlanan kesim olmak istemiyoruz. Burada çok ince bir çizgi var. Denetlenmeye razıyız. Bütün regresyonlara uyalım ama haksız yere de suçlanmayalım.
Mutlaka kirletenler vardır arkadaşlar. Ben yüzde 100 temiziz diyemem. Bilgisi dahilinde olan da, olmayan da vardır ama sanayi sonuçta ülkenin kalkınmasına en fazla katkı veren üretim sektörüdür diye düşünüyoruz.
İlimizde 13 adet hava kalitesi izleme istasyonu var. Bunlar başka illerde yoktur. Kimyasal depolama ve boşaltma işlemlerinde çok özel teknikler ilk defa Kocaeli’de uygulanmaya başlanmıştır. Olumluları başka illere de aktarılmıştır. Atık yönetimi ve taşımayla ilgili pilot çalışmalar Kocaeli’de başlamıştır.
Geçen sene musilaj sorunu vardı. Körfez’de, Marmara Denizi’nde olduğu için bize suçlama gelmedi ama yine de bazı basın organlarında o yönde görüşler oldu. Körfezimizi, KBB uçakla kontrol ediyor. Bu hakikaten çok ileri bir uygulama. Her yönüyle denetlenen bir bölgeyiz.
24 saat baca gazlarının izlendiği sistemler de var bizde. Türkiye’de tahminen 650 adet izlenen baca var, bunun 120 tanesi Kocaeli’de.
Hava kirliliğine mutlaka katkımız vardır ama doğrudan suçlanma konusunda, üzüntümüzü dile getirmek istiyorum.
Dilovası ile ilgili; Dilovası’nın hava kirliliği Kocaeli’nin yanı sıra tüm Türkiye’de bilinen, işlenen bir konu. Özeline baktığınızda, biliyorsunuz hava kirliliği genelde kış aylarında oluyor. Yüzde 60’ının evsel ısınmadan olduğunu belgeleyen raporlar var elimizde. Ama bunları Vilayet açıklamadığı için biz de açıklayamıyoruz. Ama ilimizin kış aylarındaki hava kirliliğinin çok büyük bir kısmı evsel ısınmadan ötürü. Kömür yakan evlerimiz var. Belirli bir teknolojide kömürün yakılması, dolayısıyla kirletmemesi söz konusu değil.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.